Προτεινόμενο Σεξ

Πρώτη σεξουαλική επαφή – Πως ενημερώνουμε το παιδί για το σεξ;

Ιωάννα Τσάκωνα, Ψυχολόγος – Υγειονομικός Αξιωματικός ΕΛ.Α.Σ – Συγγραφέας παιδικών παραμυθιών (μητέρα 3 υπέροχων παιδιών) facebook: Ioanna Tsakona

 

Μεταξύ των εφήβων, ένα απο τα βασικά θέματα σκέψης και συζήτησης είναι η πρώτη τους σεξουαλική επαφή, που είναι σημαντική τόσο για το αγόρι όσο και για το κορίτσι.

Και αυτό γιατί;

Γιατί σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής. Μάλιστα αυτή η πρώτη σεξουαλική επαφή αποτελεί καθοριστική βάση για τις μετέπειτα μελλοντικές ενήλικες σχέσεις. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο, όσο δύσκολο και αν είναι εκ μέρους των γονέων να αποδεχθούν ότι το παιδί τους μεγαλώνει (αφήνοντας στην άκρη τις δικαιολογίες ότι θα αμελήσει τα μαθήματά του, ότι δε θα περάσει στις πανελλήνιες και δε θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του), είναι σημαντικό απο νωρίς να διαπαιδαγωγήσουν και να ενημερώσουν σεξουαλικά τα παιδιά τους καθώς αν δεν το κάνουν αυτοί, το πιθανότερο είναι να το κάνει κάποιος άλλος και με λάθος τρόπο.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η καλύτερη ηλικία για να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά τους για την «πρώτη φορά» είναι απο την έναρξη της ήβης και μετά, δηλαδή απο τα 11-12 χρόνια του παιδιού, ανεξαρτήτως, φυσικά, φύλου. Αν πρόκειται για την κόρη καλό θα ήταν η κουβέντα αυτή να γίνει ιδανικά με τη μητέρα και αν πρόκειται για το αγόρι με τον πατέρα. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία θα έχουν αρχίσει ήδη να βιώνουν τις ορμονικές αλλαγές, τις σωματικές και ψυχολογικές μεταβολές και θα είναι πλέον έτοιμα να ακούσουν και να κατανοήσουν τι να περιμένουν στην πρώτη τους φορά. Σε πιθανό ερώτημα αν υπάρχει σωστή ηλικία για αυτήν την πρώτη φορά, η απάντηση είναι πως δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη προθεσμία, δεν υπάρχει ιδανική ηλικία! ΩΣΤΟΣΟ, καλό είναι να μη βιαστούν οι έφηβοι μιας και μπορεί να είναι μόνο βιολογικά έτοιμοι μα όχι ψυχοσυναισθηματικά. Αυτή η ψυχοσυναισθηματική ωρίμανση είναι υψηλότερη γύρω στα 17-19 χρόνια ζωής.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, που έγινε απο τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία σε εφήβους της Αττικής, το 20% των ατόμων είχαν ολοκληρωμένες σεξουαλικές σχέσεις μέχρι τα 16 τους χρόνια. Γι αυτό είναι καίριας σημασίας να διαπαιδαγωγηθούν έγκαιρα και σωστά τα παιδιά απο τους γονείς. Η ηλικία των 15 ετων μάλιστα φαίνεται να είναι κομβική και συνήθως σηματοδοτεί τη μετάβαση σε μια περισσότερη ώριμη περίοδο. Είναι τεράστιος μύθος πως αν κάνουμε νωρίς μια τέτοια συζήτηση με τα παιδιά μας, τα ωθούμε να κάνουν πρόωρα σεξ! Αντιθέτως, όσο πιο έγκαιρα και ενημερωμένα είναι, τόσο πιο υγιή σεξουαλική συμπεριφορά θα υιοθετήσουν.

Τι είναι σημαντικό να ειπωθεί, λοιπόν, απο την πλευρά των γονέων;

  1. Η πρώτη φορά καλό είναι να γίνει όχι με κάποιον με τον οποίο υπάρχει μόνο ερωτική έλξη αλλά με κάποιον που εμπιστεύεται το παιδί μας και αγαπά.
  2. Η πρώτη φορά είναι σημαντικό να γίνει όταν νιώσει σωματικά και ψυχικά ώριμος/η και έτοιμος/η και όχι γιατί πιέζεται απο τον περίγυρο ή τον σύντροφο ή δέχεται απειλή ότι θα τον/την εγκαταλείψει εάν εκείνος/η αρνηθεί το σεξ.
  3. Το άγχος, η ανασφάλεια και η ανησυχία είναι κοινά συναισθήματα και στα δύο φύλα. Καλό είναι να αναφερθούμε και στα δικά μας συναισθήματα όταν βρισκόμασταν και εμείς στην ηλικία αυτή και είχαμε να διαχειριστούμε την πρώτη μας σεξουαλική επαφή. Έτσι θα καλλιεργηθεί πιο ομαλά η σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα μας.
  4. Να χρησιμοποιεί πάντα μέτρα προφύλαξης τόσο για την αποφυγή πιθανής ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης όσο και για την προστασία απο τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει ο/η έφηβος πως καλύτερη προστασία δε σημαίνει λιγότερη αγάπη αλλά σημαίνει όλα όσα προαναφέραμε.
  5. Να μη χρησιμοποιεί αλκοόλ νομίζοντας ότι τα πράγματα έτσι θα έρθουν πιο φυσικά.
  6. Να μη βιαστεί (κυρίως το κορίτσι) να προχωρήσει στην σεξουαλική πράξη αλλά να ζητήσει και να δώσει χρόνο στα προκαταρκτικά σεξουαλικά παιχνίδια, έτσι ώστε να πετύχει καλύτερη προετοιμασία του σώματός της. Αυτά τα προκαταρκτικά παιχνίδια θα τη βοηθήσουν προκειμένου να έχει μια ευχάριστη πρώτη εμπειρία.
  7. Τονίζουμε πως οποιαδήποτε στιγμή το μετανιώσουν, όποια στιγμή και αν είναι αυτή, μπορούν απλώς να σταματήσουν, χωρίς καμία ενοχή και κανένα φόβο. Τονίζουμε, επίσης, εαν έχουμε γιους, πως οφείλουν και είναι υποχρέωσή τους να σεβαστούν το όχι της κοπέλας, οποιαδήποτε στιγμή και αν προκύψει αυτό. Τους εξηγούμε με άλλα λόγια πως είναι δικαίωμα του καθενός να ορίζει το σώμα του, όπως ακριβώς εκείνος θέλει και τους εκπαιδεύουμε με κάθε τρόπο να σέβονται απόλυτα την όποια απόφαση του/της συντρόφου τους, ακόμα και αν αυτη δεν τους ικανοποιεί!
  8. Μαθαίνουμε στα παιδιά μας πως απο την στιγμή που ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή, η σεξουαλική υγεία αποτελεί στην συνέχεια προτεραιότητα και χρειάζονται ετήσιοι ιατρικοί έλεγχοι.

Κλείνοντας θα έλεγα πως οι φωνές, οι εντάσεις για το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία, οι τιμωρίες, οι απειλές και οι απαγορεύσεις, το μόνο που κάνουν είναι να οδηγούν στην απομάκρυνση των παιδιών απο τους γονείς και στην αναζήτηση των πληροφοριών απο άλλα ακατάλληλα άτομα ή το διαδίκτυο. Οπότε, όσο και αν νιώθουμε αμήχανα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πανικοβαλλόμαστε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τους δείχνουμε πως είμαστε εκεί για να μας εμπιστευτούν! Ας αποδεχθούμε ότι τα «παιδιά» μας μεγάλωσαν! Ας αποδεχθούμε ότι δεν είναι πια παιδιά αλλά έφηβοι και έχουν ανάγκη απο έναν «ανοιχτό» γονέα!

Διαβάστε επίσης

Γιατί λέω ψέματα; – Γιατί μας λένε ψέματα;

10 Βασικές Αρχές για μια υγιή κι ευτυχισμένη σχέση !

Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα παιδί που διεκδικεί τα δικαιώματά του;

10 πράξεις για να μάθετε στα παιδιά τις Αξίες της Καλοσύνης και της Αγάπης!

Συνέντευξη με τη συγγραφέα – ψυχολόγο, Ιωάννα Τσάκωνα για το παραμύθι: “Το Μαγικό ταξίδι της Σοφίας”

Μετάβαση στο περιεχόμενο