Η μικρού μήκους ταινία Καλίκ, ο μικρός δημιουργός» κέρδισε το Grand Prize στην κατηγορία 9+ στο 19ο Seoul International Youth Film Festival.
Στο φεστιβάλ δηλώσανε συμμετοχή 4.205 ταινίες από 131 χώρες. Επιλέχθηκαν 238 για την τελική φάση.
Το διθέσιο Δημοτικό Σχολείο Ρεγκινίου στο πλαίσιο του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων εκπόνησε το πολιτιστικό πρόγραμμα: Οι οπτικοακουστικές περιπέτειες της Ρεγκινοχώρας. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η δασκάλα Νικολέτα Κοκόρα, με σχολική σύμβολου την Χρυσαυγή Γλένη. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα Λάτση στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων “Μαθαίνουμε παρέα“.
Στο πλαίσιο αυτό, έγινε και ένα διήμερο κινηματογραφικό εργαστήριο σε συνεργασία με το Νεανικό Πλάνο (Φεστιβάλ Ολυμπίας, Camera Zizanio) το οποίο υλοποίησε το CineLike Lab με συντονιστή τον Ηλία Φλωράκη.
Υπόθεση:
Σε ένα διθέσιο σχολείο ενός χωριού, ο δάσκαλος ανακοινώνει στα παιδιά την άφιξη ενός νέου μαθητή. Το παιδί έρχεται από την Συρία και ξέρει ελάχιστες Ελληνικές λέξεις. Πώς όμως θα επικοινωνήσουν; Πώς θα ενσωματωθεί στην μικρή αυτή κοινωνία; Τί είναι αυτό που θα τον ενώσει με τους υπόλοιπους μαθητές;
Διάρκεια: 6 λεπτά
Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων με την δασκάλα τους είχαν ήδη συζητήσει πιθανά σενάρια και ιδέες και τελικά επιλέχθηκε το συγκεκριμένο. Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά όλων των τάξεων -28 παιδιά από 1η έως 6η δημοτικού- γνωρίσανε διάφορες τεχνικές κινηματογράφου, τους ρόλους των συντελεστών και τέλος συζητήσανε για το σενάριό τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην «ιστορία», που είναι η βάση μιας ταινίας. Με καθοδήγηση του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Ηλία Φλωράκη, τα μεγαλύτερα παιδιά δομήσανε καλύτερα την ιδέα τους, γεμίσανε τα αφηγηματικά κενά και ολοκληρώσανε την ιστορία τους. Στην συνέχεια, μοιραστήκανε οι ρόλοι και ξεκίνησαν τα γυρίσματα. Τα παιδιά της 4ης, 5ης και 6ης δημοτικού συμμετείχαν στα γυρίσματα της ταινίας, μπροστά και πίσω από την κάμερα. Τα μικρότερα παιδιά της 1ης, 2ας και 3ης δημοτικού, ανέλαβαν με την βοήθεια των δασκάλων τους, να ζωγραφίσουν και να κόψουν τα σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν για το animation κομμάτι της ταινίας. Αφού γίνανε τα γυρίσματα και οι λήψεις stop motion, τα παιδιά γνωρίσανε την διαδικασία του μοντάζ. Το όνομα του ήρωα που αποτελεί και τον τίτλο της ταινίας, δόθηκε αργότερα μετά από διάφορες προτάσεις των παιδιών. Θεωρήθηκε πιο ταιριαστό, αφού στα ελληνικά το όνομα Καλίκ, μεταφράζεται σε «δημιουργός», όπως είναι και ο χαρακτήρας της ταινίας.
Η ταινία προβλήθηκε στην τελική γιορτή του σχολείου, αποσπώντας χαμόγελα και χειροκροτήματα, τόσο από τους μικρούς δημιουργούς, όσο και από τους μεγαλύτερους παρευρισκόμενους, γονείς και φίλους.
Η πορεία της ταινίας όμως δεν σταμάτησε εκεί. Πέρασε στο διαγωνιστικό μέρος και προβλήθηκε σε φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού:
–16η Camera Zizanio (2016)
–Abasha First International Children and Youth Film festival (Γεωργία, Σεπτέμβριος 2017)
–Festival of Cinema of Saragosse (Ισπανία, Δεκέμβριος 2017), όπου ο Ηλίας Φλωράκης παρευρέθηκε ως εκπρόσωπος της ταινίας και της Ελλάδας
–19ο Seoul International Youth Film Festival (SIYFF) (Κορέα, Δεκέμβριος 2017), όπου κέρδισε το Grand Prize στην κατηγορία 9+.
www.oneirokykloi.com/cinelike-lab/
www.facebook.com/CineLikeLab/