Ο πρώτος βιο-υπολογιστής από ανθρώπινους νευρώνες δημιουργήθηκε από μια πρωτοποριακή εταιρεία στην Ελβετία.
Ποιά είναι η εταιρεία
Μια νέα πρωτοποριακή εταιρεία στην Ελβετία φαίνεται πως κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο βιο-υπολογιστικό σύστημα από κύτταρα του ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού, ένα υβριδικό σύστημα πληροφορικής επεξεργασίας που καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από τα ψηφιακά τσιπάκια πυριτίου. Πράγματι, η ελβετική Final Spark υποστηρίζει ότι ο νέος βιολογικός επεξεργαστής είναι σε θέση να εκτελεί υπολογισμούς και να επεξεργάζεται πληροφορίες εξίσου καλά με τα υπολογιστικά τσιπάκια, με τη σημαντική διαφορά όμως ότι η λειτουργία του απαιτεί πολύ λιγότερη ενέργεια από τους κλασικούς επεξεργαστές PC.
Σύμφωνα με τα δεδομένα της σχετικής έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Frontiers in Artificial Intelligence». Ο νέος βιολογικός επεξεργαστής κατασκευάστηκε πάνω σε 16 εγκεφαλικά «οργανοειδή». Τα οποία δημιουργήθηκαν εργαστηριακά από εμβρυακά και αδιαφοροποίητα ανθρώπινα νευρικά κύτταρα.
Τι είναι τα οργανοειδή
Το «οργανοειδές» είναι μια μικρογραφία και απλοποιημένη εκδοχή ενός βιολογικού οργάνου, που δημιουργείται εργαστηριακά ώστε να μιμείται τη βασική λειτουργική, δομική και βιολογική πολυπλοκότητα αυτού του βιολογικού οργάνου. Τα νέα «οργανοειδή» από εγκεφαλικά κύτταρα είναι σφαιρικού σχήματος (έχουν το μέγεθος ενός μπιζελιού). Και συνδέονται μεταξύ τους μέσω ηλεκτροδίων ώστε να λειτουργούν ως οι βασικές δομικές και λειτουργικές μονάδες του νέου υπολογιστικού συστήματος.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Συνεπώς, αυτό το βιο-υπολογιστικό σύστημα αποτελείται τόσο από βιολογικό υλισμικό όσο και πληροφορικό λογισμικό. Και οι επιστήμονες της Final Spark για να το περιγράψουν επινόησαν τον νεολογισμό «wetware». Ώστε να τονίσουν ότι πρόκειται για μία μικτή-υβριδική τεχνολογία
Σύμφωνα με τα δεδομένα που προβάλλει η εταιρεία, τα 16 εγκεφαλικά οργανοειδή που χρησιμοποιούνται στη σχετική πλατφόρμα. Καταναλώνουν ένα εκατομμύριο φορές λιγότερη ενέργεια από τα παραδοσιακά συστήματα πυριτίου! Γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης, όπως π.χ. το GPT-3.
Μάλιστα, η Final Spark προσφέρει στους ερευνητές από όλο τον κόσμο τη δυνατότητα να δοκιμάσουν την απόδοση αυτών των βιοεπεξεργαστών μέσω του Neuroplatform. Δηλαδή τη νευροπλατφόρμα που συνδυάζει το βιολογικό υλισμικό και το λογισμικό για να δημιουργεί το νεο-υβριδικό τεχνολογικό σύστημα. Πάντως, μολονότι πρόκειται για μια πολύ νέα εναλλακτική προσέγγιση. Δεν είναι καθόλου σαφές αν θα καταφέρει να εφαρμοστεί μαζικά στο άμεσο μέλλον.
Παιδί:12 Συμβουλές για ασφαλή μπάνιο σε πισίνα – Juniors Club