από τον νεογνολόγο – παιδίατρο Αντώνιο Δαρζέντα
Οι ψείρες είναι έντομα χωρίς φτερά που προκαλούν μια κνιδωτική νόσο στο τριχωτό της κεφαλής των ανθρώπων.
Τρέφονται με ανθρώπινο αίμα και συνήθως ζουν και γεννούν τα αβγά τους στα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού και λαιμού και πίσω από τα αυτιά.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του εντόμου, που είναι περίπου 40 ημέρες, η θηλυκή ψείρα γεννά 200-300 αυγά με συχνότητα 7-10 ημερησίως. Οι ψείρες ζουν μόνο στο τριχωτό της κεφαλής και γεννούν τα αβγά στα μαλλιά.
Οι ψείρες έχουν μέγεθος περίπου σαν το κεφάλι της βελόνας και τα περισσότερα άτομα έχουν μόνο 8-10 ψείρες στο τριχωτό της κεφαλής οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να τις δείτε.
Απεναντίας, μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες αβγά κολλημένα στις τρίχες που ίσως είναι ευκολότερο να τα δείτε.
Πώς μεταδίδονται;
Με την επαφή κεφάλι με κεφάλι ή τη χρήση ίδιων καπέλων, κορδελών για το κεφάλι ή χτένες μεταδίδονται οι ψείρες από ένα άτομο στο άλλο.
Οι ψείρες δεν μπορούν να ζήσουν μακριά απ’ το ανθρώπινο σώμα για πάνω από λίγα λεπτά της ώρας.
Οι άνθρωποι πιάνουν ψείρες από την άμεση επαφή των μαλλιών με ένα άλλο άτομο που έχει ψείρες κεφαλιού. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα άτομα παίζουν, αγκαλιάζονται ή εργάζονται πολύ κοντά
Πως προλαμβάνονται
1. Αν έχει το παιδί μακριά μαλλιά να τα κρατάτε πάντα δεμένα στο σχολείο.
2. Πριν πάει το πρωί ψεκάστε τα μαλλιά του με μια λοσιόν με αιθέρια έλαια. Αυτή λειτουργεί απωθητικά για τις ψείρες.
3. Χτενίζετε συχνά το μαλλί του παιδιού με ψιλή χτένα.
4. Μάθετε το παιδί σας να μην χρησιμοποιεί χτένες κορδέλες ή καπέλα άλλων παιδιών.
5. Συστήστε στο σχολείο του παιδιού να μην φυλά τα μπουφάν σε κοινή κρεμάστρα αλλά καλύτερα κάθε παιδί στην καρέκλα του σε τυχόν επιδημία ψειρών.
Πως αντιμετωπίζονται;
1.Με μηχανικό διαχωρισμό. Χτένισμα με ψιλή χτένα επιμελές και συχνό.
2.Χρήση φυτικών προϊόντων ή ακόμα και βαζελίνης τα οποία ουσιαστικά προκαλούν ασφυξία στις ψείρες .Προσοχή στις οδηγίες χρήσεως αυτών γιατί χρειάζεται συχνή χρήση τους για κάποιο χρονικό διάστημα γιατί οι ψείρες γεννούν συνεχώς και νέα αυγά εκκολάπτονται.
3.Σε μικρά βρέφη ή παιδιά κάτω των 2 ετών προτιμήστε να ξυρίσετε το τριχωτό της κεφαλής ή προτιμήστε την επιμελή μηχανική τους απομάκρυνση με χτενάκι.
Απαντήσεις σε ειδικές ερωτήσεις γονέων:
1.Φάρμακα με δυνατά αντιφθειρικά όπως το paraplus σε υγρό σπρέι δεν έχουν θέση πια. Κάνουν έντονες δερματίτιδες .
2. Μέθοδοι όπως: Ξύδι, χλώριο, λάδι, μαγιονέζα, αλλά και οξυζενέ, που ακούγονται συχνά σε συζητήσεις επίσης δεν έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τα φυτικά προϊόντα που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Ουσιαστικά κάνουν την ίδια δουλειά με αυτά. Αναγκάζουν τις ψείρες σε ασφυξία ή βοηθούν στη μηχανική τους απομάκρυνση πράγμα που γίνεται εφικτό και με ένα μαλακτικό μαλλιών.
3.Συνήθως τα παιδιά δεν απαλλάσσονται εύκολα από τις ψείρες, όχι γιατί αυτές δεν σκοτώνονται αλλά γιατί τα παιδιά ξανακολλούν . Πολλές φορές χρειάζεται συντονισμένη δράση στην τάξη.