Το να είσαι μπαμπάς είναι ένας πολύ ιδιαίτερος ρόλος πόσο μάλλον όταν γίνεσαι για πρώτη φορά. Πιθανότατα να νοιώθετε ενθουσιασμένοι, φοβισμένοι και νευρικοί ταυτόχρονα.
Ενημερωθείτε
Πολλοί άνδρες δεν ξέρουν τι να περιμένουν όταν πρόκειται για γονική μέριμνα και συχνά φοβούνται το άγνωστο. Μπορεί να προτιμάτε να διαβάζετε βιβλία, να ακούτε podcasts, να παρακολουθείτε βίντεο, να συμβουλεύεστε ειδικούς ή να παρακολουθείτε μαθήματα. Ό,τι κι αν σας αρέσει, το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τους μέλλοντες μπαμπάδες.
Η γνώση του σταδίου ανάπτυξης στο οποίο βρίσκεται το έμβρυο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε συνδεδεμένοι με το μωρό σας ακόμη και πριν γεννηθεί, και να κάνετε την εμπειρία να μοιάζει πιο πραγματική.
Συμμετέχετε ενεργά στην εγκυμοσύνη
Το ταξίδι ως πατέρας αρχίζει πολύ πριν γεννηθεί το μωρό σας. Το να είστε παρών στην επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης, το να δείτε το έμβρυο στο υπερηχογράφημα και να ακούσετε για πρώτη φορά τους χτύπους της καρδιάς του, είναι μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία σας ως μπαμπάς.
Η ενεργός συμμετοχή σας στην εγκυμοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να απολαύσετε αυτή την περίοδο, να συνδεθείτε με τον σύντροφό σας και να τον υποστηρίξετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Αποδεχτείτε ότι η ζωή σας θα αλλάξει
Ένα από τα πιο τρομακτικά πράγματα όταν γίνεσαι γονιός είναι ότι η ζωή δεν θα είναι πια όπως την ξέρατε. Η γονεϊκότητα διαφέρει πολύ από οποιονδήποτε άλλο ρόλο είχατε ποτέ, όπως το να είστε γιος, αδελφός, φίλος, ή επαγγελματίας.
Οι ανάγκες, οι σκέψεις και οι επιθυμίες σας δεν θα βρίσκονται πια στο κέντρο της ζωής σας, όπου έχει εγκατασταθεί κάποιος άλλος. Καθώς η ζωή σας αλλάζει αλλάζετε κι εσείς.
Αναλογιστείτε την παιδική σας ηλικία
Η αναπόληση των παιδικών σας αναμνήσεων μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε πώς η δική σας ανατροφή διαμόρφωσε τον άντρα που είστε σήμερα. Η αξιολόγηση των επιρροών της φροντίδας στη ζωή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι είδους γονέας θέλετε να είστε για το παιδί σας.
Φανταστείτε τι είδους πατέρας θέλετε να γίνετε
Μπορείτε να οραματιστείτε τον εαυτό σας ως μπαμπά σε διάφορα είδη καταστάσεων με το παιδί σας.
Για παράδειγμα, μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να κρατάει το μωρό αγκαλιά, να το ακούτε να γελάει ή να του κρατάτε το χέρι. Μπορείτε επίσης να φανταστείτε τις λιγότερο γοητευτικές πτυχές της πατρότητας που μπορεί να προκύψουν και πώς θα ανταποκριθείτε σ’ αυτές. Η οπτικοποίηση αυτών των σεναρίων μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε περισσότερο προετοιμασμένοι ψυχικά για τον ρόλο αυτό.
Μην πιέζεστε από τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων
Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα σχετικά με το να γίνει κάποιος πατέρας είναι η σιωπηλή προσδοκία που ο κόσμος θέτει στους άνδρες να προσφέρουν οικονομικά. Το να είσαι πατέρας σημαίνει ότι αξιοποιείς και μοιράζεσαι με το παιδί σου όλες τις πλευρές του χαρακτήρα σου. Οι πατέρες μπορούν να είναι προστάτες, φροντιστές, δάσκαλοι και πολλά άλλα εκτός από «κουβαλητές».
Θυμηθείτε, το να είσαι γονιός δεν είναι εύκολο και είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει
Ενώ η ανατροφή των παιδιών μπορεί να είναι ευχάριστη και ικανοποιητική, δεν είναι πάντα εύκολη. Ο πρώτος χρόνος μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς είστε εξαντλημένοι, αγχωμένοι, στερημένοι ύπνου και προσπαθείτε να φροντίσετε ένα βρέφος. Έρευνα του 2023 σε 1.600 πατέρες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 21% των ανδρών βίωσαν κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Συνήθως εμφανίζεται μέσα στον πρώτο χρόνο από την απόκτηση ενός παιδιού.
Χτίστε το σύστημα υποστήριξής σας
Ο σύντροφος: Κάντε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση με τον σύντροφό σας ώστε να αποφασίσετε πώς θα κατανέμετε τα καθήκοντα, τους ρόλους και τις ευθύνες μεταξύ σας. Αναζητήστε τρόπους για να βοηθήσετε και να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον.
Φίλοι και μέλη της οικογένειας: Επιστρατεύστε την υποστήριξη στενών φίλων και μελών της οικογένειας. Ρωτήστε τους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και ποια είναι η διαθεσιμότητά τους.
Άλλοι γονείς: Άλλοι γονείς στη γειτονιά ή στον κοινωνικό σας κύκλο μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμη πηγή έμπνευσης και βοήθειας. Είναι καλό να γίνετε φίλοι μαζί τους και να τους μιλήσετε για τις ανησυχίες και τις εμπειρίες σας.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook: juniorsclub.gr —> ΕΔΩ