Οι σκύλοι χρειάζονται όρια από μικρή ηλικία, ώστε να καταλάβουν ποιος είναι το αφεντικό μέσα στο σπίτι. Ακριβώς επειδή είναι ζώο αγέλης, θέλει να επιβληθεί ακόμα και στον άνθρωπο, γι’ αυτό αν δεν μάθει να φέρεται είναι πολύ πιθανό η συμπεριφορά να ξεφύγει και ο σκύλος να πάρει λάθος μηνύματα, υιοθετώντας κακότροπες συνήθειες.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί γι’ αυτό απαιτεί τους πρώτους μήνες υπομονή και μεθοδικότητα από τους ιδιοκτήτες. Πολλοί όμως επειδή δεν έχουν την όρεξη και τη θέληση να ασχοληθούν περαιτέρω, καταλήγουν να αδιαφορήσουν για τον σκύλο τους και στην δύσκολη στιγμή να φοβίσουν ή ακόμα και να χτυπήσουν τον σκύλο τους, καλλιεργώντας την επιθετική συμπεριφορά.
Σημαντικό είναι να πούμε ότι δεν υπάρχουν κακά σκυλιά αλλά κακοί ιδιοκτήτες! Την επόμενη φορά που θα δαγκώσει ο σκύλος σας αναρωτηθείτε μήπως κάνετε κάτι εσείς λάθος!
Κουτάβι και δαγκώματα
Τα κουτάβια βγάζουν δόντια, τα ούλα ματώνουν και έχουν την ανάγκη να δαγκώνουν σκληρά παιχνίδια για να εκτονώσουν την ένταση που νιώθουν στην στοματική τους κοιλότητα. Το κουτάβι είναι φυσιολογικό να δαγκώνει καθώς παίζει, εξερευνάει τον κόσμο, θέλει να το προσέξουμε.
Τι μπορείτε να κάνετε για να του δείξετε ότι το να δαγκώνει τα χέρια σας είναι λάθος;
-διακόψτε οποιοδήποτε παιχνίδι και σηκωθείτε όρθιοι με γυρισμένη πλάτη κάθε φορά που δαγκώνει
-κάντε τα χέρια σας μπουνιές και βάλτε τα κάτω από τις μασχάλες λέγοντας «μη»
-δείξτε του ότι πονάτε την ώρα που σας δαγκώνει βγάζοντας μια κραυγή. Κάθε κουτάβι με τα αδέρφια του δαγκώνονται τις πρώτες ημέρες της ζωής τους. Ο τρόπος για να επικοινωνήσουν ότι πονάνε είναι το κλάμα. Κάντε το ίδιο και εσείς! Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ χρησιμοποιούμε βία!
Βασικοί λόγοι που ένας ενήλικος σκύλος δαγκώνει
Κτητικότητα
Μερικές ράτσες έχουν έμφυτη την τάση να προστατέψουν την ιδιοκτησία, τα φαγητό τους, τα πράγματά τους γενικά με αποτέλεσμα όταν νιώθουν ότι αυτά απειλούνται να δαγκώνουν. Η εκπαίδευση από μικρή ηλικία μπορεί αυτό να το αλλάξει. Η εκμάθηση της εντολής «άστο» είναι μείζονος σημασίας! Αν ο σκύλος σας δείχνει κτητική συμπεριφορά με το φαγητό του, μπορείτε να τον βάζετε να ξαπλώνει και να περιμένει ενώ εσείς του βάζετε φαγητό.
Φόβος και αιφνιδιασμός
Οι φοβίες στους σκύλους είναι πολύ συχνοί. Συνήθως τις αναπτύσσουν σκυλιά μη κοινωνικοποιημένα. Είναι πολύ σημαντικό να κοινωνικοποιείτε τον σκύλο σας από κουτάβι. Γνωρίστε ανθρώπους και σκύλους σε ένα πάρκο, όταν πάτε στον κτηνίατρο γνωρίστε όλο το προσωπικό, τον ταχυδρόμο κ.τ.λ. Τέλος, επαινέστε τον με λιχουδιές όταν κάνει προόδους!
Πόνος
Αν ο σκύλος σας υποφέρει από κάποια πάθηση με συμπτώματα που δημιουργούν πόνο, μπορεί να εκδηλώσει επιθετική συμπεριφορά. Αυτή είναι μία μεμονωμένη συμπεριφορά και πιθανότατα σχετίζεται με την πάθηση.
Σημάδια ότι ο σκύλος ετοιμάζεται να επιτεθεί
-τα αυτιά πηγαίνουν πίσω
-η ράχη ανασηκώνεται
-φαίνεται το άσπρο μέρος των ματιών
-δείχνει τα δόντια του
Κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο στον σκύλο του από την πρώτη ημέρα υιοθεσίας. Εκπαίδευση, όρια, κοινωνικοποίηση και ΠΟΤΕ χρήση βίας είναι η συνταγή της επιτυχίας ενός ήσυχου, φιλικού και υπάκουου σκύλου που δεν δαγκώνει!
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ