Η κρυοθεραπεία εκθέτει το σώμα σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες σε μια προσπάθεια διαχείρισης του πόνου, μείωσης της φλεγμονής και ενίσχυσης της ανάρρωσης.
Χρησιμοποιείται τόσο από αθλητές όσο και από άτομα με συγκεκριμένα ζητήματα υγείας και έχει διάφορες εφαρμογές: από τοπικά κρύα επιθέματα έως βύθιση σε κρύο νερό με ολόκληρο το σώμα.
Η κρυοθεραπεία λειτουργεί προκαλώντας συστολή των αιμοφόρων αγγείων ως απόκριση στο κρύο, γεγονός που βοηθά στην μείωση της φλεγμονής.
Όταν το δέρμα εκτίθεται στο κρύο, η ροή του αίματος μειώνεται σε αυτήν την περιοχή, συμβάλλοντας στην μείωση του οιδήματος και του πόνου. Μετά τη θεραπεία, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται, οδηγώντας σε αυξημένη ροή αίματος και προάγοντας την επούλωση. Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί επίσης να καταστέλλει τη δραστηριότητα των φλεγμονωδών κυττάρων, μειώνοντας τον μυϊκό πόνο.
Γιατί η κρυοθεραπεία είναι καλή μετά από άσκηση ή τραυματισμό
Η κρυοθεραπεία είναι δημοφιλής στους αθλητές λόγω της αποτελεσματικότητάς της στην μείωση του μυϊκού πόνου, του οιδήματος και του χρόνου αποκατάστασης τραυματισμών.
Μετά από έντονη άσκηση ή τραυματισμό, το κρύο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου και της φλεγμονής, μουδιάζοντας τις νευρικές απολήξεις και μειώνοντας την μεταβολική δραστηριότητα. Με την μείωση της φλεγμονής και την προώθηση της ροής του αίματος μετά τη θεραπεία, η κρυοθεραπεία υποστηρίζει την επισκευή των κατεστραμμένων ιστών, επιταχύνει την ανάρρωση και μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω τραυματισμού.
Τύποι κρυοθεραπείας
Η κρυοθεραπεία διατίθεται σε διάφορες μορφές, η καθεμία με τη δική της εφαρμογή:
-Ολόσωμη κρυοθεραπεία: Περιλαμβάνει τη σύντομη έκθεση ολόκληρου του σώματος σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός (συνήθως -110°C έως -140°C) σε θάλαμο κρυοθεραπείας. Αυτό χρησιμοποιείται για τη θεραπεία συστηματικών προβλημάτων, όπως φλεγμονή και πόνος σε όλο το σώμα.
-Τοπική κρυοθεραπεία: Χρησιμοποιεί στοχευμένη έκθεση στο κρύο σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, συνήθως με παγοκύστες ή ψεκασμούς κρύου. Αυτό χρησιμοποιείται συνήθως για οξείς τραυματισμούς όπως διαστρέμματα.
-Βύθιση σε κρύο νερό: Η βύθιση σε κρύο νερό (συνήθως γύρω στους 10-15°C) για σύντομες περιόδους είναι μια δημοφιλής μέθοδος για τους αθλητές για την μείωση του πόνου και της φλεγμονής μετά από έντονη άσκηση.
-Κρύες κομπρέσες: Εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα σημεία τραυματισμού για την μείωση του οιδήματος και της φλεγμονής με πιο παραδοσιακό, προσιτό τρόπο.
Πιθανά μειονεκτήματα της κρυοθεραπείας
Η κρυοθεραπεία θεωρείται ευρέως ως ασφαλής όταν χρησιμοποιείται σωστά, αλλά ενέχει ορισμένους πιθανούς κινδύνους.
Η παρατεταμένη ή ακατάλληλη έκθεση στο κρύο μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα, εγκαύματα ή νευρική βλάβη. Επιπλέον, άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις ή υπέρταση, θα πρέπει να αποφεύγουν την κρυοθεραπεία εκτός εάν εγκριθεί από γιατρό. Οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να εγκυμονούν κινδύνους για αναπνευστικά προβλήματα, εάν χρησιμοποιηθούν σε κρυοθεραπεία όλου του σώματος.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ