Μωρό

Σχεδόν 4 στα 10 βρέφη δεν θηλάζουν καθόλου κατά το πρώτο κρίσιμο 24ωρο της ζωής τους

Υποτιμημένος είναι ο μητρικός θηλασμός στην Ελλάδα, ενώ σε ολόκληρο τον κόσμο τονίζεται με έμφαση η αναντικατάστατη αξία του.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή αποφάνθηκε πως οι Ελληνίδες δεν είναι αφοσιωμένες στον μητρικό θηλασμό. Μία στις δύο σταματά να θηλάζει το μωρό της μία εβδομάδα μετά τη γέννησή του, ενώ μόνο το 36% (δηλαδή λιγότερες από 4 στις 10) θήλασε με μητρικό γάλα το παιδί της για 6 μήνες ή και περισσότερο.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι πως σχεδόν 4 στα 10 βρέφη δεν θηλάζουν καθόλου κατά το κρίσιμο για την εγκατάσταση του θηλασμού πρώτο 24ωρο της ζωής τους, ενώ από όσα μωρά θήλασαν στους τέσσερις πρώτους μήνες το ποσοστό μητρικού θηλασμού πέφτει στο 25% για να φτάσει στο σχεδόν μηδενικό 0,8% στο τέλος του 6ου μήνα ζωής

Τα παραπάνω στοιχεία αναφέρονται σε εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, με αφορμή την Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου), με σκοπό την ευαισθητοποίηση πολιτών και επαγγελματιών υγείας στην προαγωγή του μητρικού θηλασμού.

Θηλασμός: Σχεδόν 4 στα 10 βρέφη δεν θηλάζουν καν κατά το πρώτο 24ωρο της ζωής

Αναλυτικότερα, από την «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα», βρέθηκε ότι το ποσοστό των βρεφών που θήλασαν εντός του πρώτου 24ώρου ζωής ανερχόταν στο 66%.

Το ποσοστό αυτό, μειώθηκε στο 51% με την ολοκλήρωση της πρώτης εβδομάδας, φτάνοντας στον πρώτο μήνα να συνεχίσει να θηλάζει αποκλειστικά μόνο το 40% των βρεφών.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Στην ίδια εγκύκλιο σημειώνεται πως με τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών, το ποσοστό έπεσε στο 25% για να φτάσει στο σχεδόν μηδενικό 0,8% στο τέλος του έκτου μήνα ζωής.

Επιπροσθέτως, η Ελληνική Στατιστική Αρχή σημειώνει πως οι 9 στις 10 μητέρες, (ποσοστό 92,9%) με ανήλικο κάτω των τριών ετών θήλασαν έστω και λίγο το παιδί ή τα παιδιά τους.

Από αυτές,

  • οι 7 στις 10 (72,9%) θήλασαν αποκλειστικά με μητρικό γάλα,
  • οι 3 στις 10 (27,1%) θήλασαν εξαρχής με μεικτό τρόπο (μητρικό και συμπλήρωμα με ξένο γάλα)
  • κάτω από 4 στις 10 (36,6%) θήλασαν με αποκλειστικά μητρικό γάλα για πάνω από/ ή έως, 6 μήνες

Μητρικός θηλασμός: Η τεράστια αξία του

Η εβδομάδα μητρικού θηλασμού, έρχεται να τονίσει με έμφαση τη μεγάλη σημασία του μητρικού θηλασμού στην σωματική, αλλά και ψυχική υγεία των παιδιών, αλλά και την τεράστια συμβολή του στην εγκατάσταση μιας σωστής και υγιούς σχέσης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Η εβδομάδα μητρικού θηλασμού στοχεύει:

  • Στην ενημέρωση των πολιτών για τις προοπτικές των εργαζόμενων γονέων σχετικά με το θηλασμό και τη γονεϊκότητα.
  • Στην εδραίωση της βέλτιστης άδειας μετ’ αποδοχών και την υποστήριξη στον χώρο εργασίας ως σημαντικά εργαλεία για την ενθάρρυνση του θηλασμού.
  •  Στη συμμετοχή των ιδιωτών και των οργανισμών για την ενίσχυση της συνεργασίας και της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού στην εργασία.
  • Στην κινητοποίηση για δράσεις σχετικά με την βελτίωση των συνθηκών εργασίας και τη σχετική υποστήριξη του μητρικού θηλασμού.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, το μητρικό γάλα είναι μια φυσική, ανανεώσιμη και ασφαλής τροφή.

“Παράγεται και προσφέρεται στα βρέφη χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον, χωρίς να απαιτείται χρήση συσκευασιών και χωρίς να δημιουργούνται απόβλητα, αντίθετα με ό,τι συνεπάγεται η παραγωγή και χρήση των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος”.

Επίσης, “Είναι τέλεια σχεδιασμένο για τις διατροφικές και ανοσολογικές ανάγκες του παιδιού και βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων. Έτσι, ο μητρικός θηλασμός αποτελεί μια από τις καλύτερες επενδύσεις όσον αφορά την προστασία και βελτίωση της υγείας, αλλά και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, καθώς μειώνει την μητρική και βρεφική θνησιμότητα και νοσηρότητα”.

Για την ευρεία διάδοση του μηνύματος της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το Υπουργείο Υγείας συστήνει τη χρήση ενημερωτικού υλικού σε χώρους υπηρεσιών υγείας και άλλους χώρους όπου μπορεί να προαχθεί ο μητρικός θηλασμός.

Το υλικό αυτό είναι διαθέσιμο στον επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Υγείαςαλλά και από το Πρόγραμμα ΑΛΚΥΟΝΗ «Εθνική Πρωτοβουλία Προαγωγής Μητρικού Θηλασμού».

 

 

 

Πηγή

Εγκυμοσύνη: Η έκθεση σε χημικά σχετίζεται με διαταραχές ανάπτυξης στο μωρό

Τα οφέλη που έχει το γαργαλητό στην κοιλίτσα του μωρού!!!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο