Εμβόλια

Σε έξαρση η εποχική γρίπη – Αυξημένη ανάγκη για εμβολιασμό

Έκκληση για εμβολιασμό

Έκκληση στους πολίτες, ιδίως στους άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό οι πολίτες τόσο κατά του κορονοϊού όσο και κατά της εποχικής γρίπης, απηύθηναν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αλλά και η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Η διαφορά μεταξύ των δύο εμβολίων είναι ότι η γρίπη έχει εποχικότητα, ενώ ο COVID όχι και μπορεί λοιπόν ανά πάσα στιγμή να εμβολιαστεί ένας πολίτης.

Αναφορικά με αυτούς που έχουν νοσήσει, μπορούν να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο τρεις μήνες μετά την νόσηση. Όπως τόνισε παντως ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χριστάκης Χατζηχριστοδούλου την μικρότερη ανοσία στον κορονοϊό έχουν όσοι έχουν νοσήσει και δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί γενικότερα έχουν πάει καλύτερα φέτος από πέρυσι, ενώ είμαστε σε φάση σταθεροποίησης του COVID.

Στη συνέντευξη τύπου τονίστηκε ακόμη ότι το εμβόλιο προστατεύει από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί 210.000 εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια διπλάσια σε σχέση με πέρυσι, ενώ έχουν προγραμματιστεί επιπλέον 60.000 ραντεβού. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα διευρύνεται το ωράριο ενώ πραγματοποιούνται και εμβολιασμοί κατ’ οίκον.

Αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά της COVID από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαίνεται ότι ο κύριος Άδωνις Γεωργιάδης το μελετά και μάλιστα γι αυτό το λόγο αναμένεται να έχει σήμερα συνάντηση με τον Πανελλήνιο φαρμακευτικό Σύλλογο.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου επεσήμανε ότι από 90 άτομα που νοσηλεύονταν στις μονάδες εντατικής θεραπείας μόλις δύο είχαν εμβολιαστεί με το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

 

Μεγάλη αύξηση της εποχικής γρίπης σε δύο βδομάδες η κορυφή

Όσον αφορά στην πορεία της εποχικής γρίπης καταγράφεται 40% αύξηση στη θετικότητα και στην προέλευση στις δημόσιες δομές υγείας. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην κορύφωση του κύματος τονίστηκε, η οποία θα φτάσει στο pick τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή καταγράφονται 2,9 εκατομμύρια εμβολιασμοί κατά της εποχικής γρίπης, αριθμός που βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ συνολικά πέρυσι, είχαν πραγματοποιηθεί 3,4 εκατομμύρια αντιγριπικοί εμβολιασμοί.

Σε ερώτηση του CNN GREECE, εάν υπάρχει πρόθεση τα αντιικά φάρμακα να χορηγούνται και από τα ιδιωτικά φαρμακεία, ο υπουργός υγείας απάντησε ότι δεν νοιώθει έτοιμος και βέβαιος πώς μπορεί να προχωρήσει μία τέτοια ενέργεια, καθώς πρόκειται για ένα πάρα πολύ ακριβό φάρμακο το οποίο ωστόσο το δίνει η αρμόδια επιτροπή και έχει όλα τα επιστημονικά κριτήρια.

Τέλος αναφορικά με τα ιατρεία post ή long Covid η καθηγήτρια Κοτανίδου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν τέσσερα με πέντε ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου υγείας προτίθεται να ενισχύσει αρκετά ιατρεία μέσα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αξίζει πάντως να θυμίσουμε ότι μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν δημιουργηθεί και λειτουργούσαν στα νοσοκομεία, 80 ιατρεία post Covid.

Πηγή

 

Ποιες ασθένειες σε νεαρή ηλικία μπορεί να σας στερήσουν τη γονιμότητά σας

Κορωνοιός: 5 απαντήσεις για την προστασία της καρδιάς

Μετάβαση στο περιεχόμενο