του Μανώλη Σουρή, Ψυχολόγου – Κοινωνικού Συμβούλου -Υπ. Δρ. Παιδοψυχιατρικής – MPH Δημόσιας Υγείας (Κοινωνικής Ιατρικής)
Τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση;
Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ανεπιθύμητη συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα. Μπορεί να συμβεί σε άνδρες, γυναίκες και άτομα οποιουδήποτε φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
Μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιονδήποτε του ίδιου φύλου, αντίθετου φύλου ή οποιουδήποτε φύλου. Οι εργαζόμενοι ενδέχεται να βιώσουν σεξουαλική παρενόχληση από οποιονδήποτε έρχονται σε επαφή λόγω της εργασίας τους, όπως:
- κάποιον με τον οποίο εργάζονται
- πελάτη, ανάδοχος, πελάτης ή μέλος του κοινού
- διευθυντής, επόπτης ή κάποιος άλλος σε θέση εξουσίας
- κάποιος υψηλού προφίλ ή επιρροή
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Παραδείγματα σεξουαλικής παρενόχλησης
Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό ή ένα συνεχές πρότυπο συμπεριφοράς. Μπορεί να περιλαμβάνει:
· φλερτ, χειρονομίες ή σεξουαλικές παρατηρήσεις για το σώμα, τα ρούχα ή την εμφάνιση κάποιου
· να κάνεις ερωτήσεις για τη σεξουαλική ζωή κάποιου
· λέγοντας σεξουαλικά προσβλητικά αστεία
· σεξουαλικό περιεχόμενο μέσω email, γραπτών μηνυμάτων ή μηνυμάτων
· προβολή πορνογραφικών ή σεξουαλικών εικόνων σε αφίσες, ημερολόγια και κάρτες
· που έχουν πορνογραφικές ή σεξουαλικές εικόνες σε υπολογιστές και τηλέφωνα
· σεξουαλική επίθεση ή βιασμός
· αγγίζοντας κάποιον κατά της θέλησής του, για παράδειγμα να τον αγκαλιάζει
Αυτό που μερικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι αστειεύονται, “κοροϊδεύω” ή μέρος της κουλτούρας τους στο χώρο εργασίας μπορούν να εξακολουθούν να είναι σεξουαλική παρενόχληση εάν η συμπεριφορά είναι σεξουαλικής φύσης και είναι ανεπιθύμητη.
Ποιος είναι υπεύθυνος;
Όποιος παρενοχλεί σεξουαλικά κάποιον στην εργασία είναι υπεύθυνος για τις δικές του πράξεις. Οι εργοδότες μπορούν επίσης να είναι υπεύθυνοι – αυτό ονομάζεται «ανάλογη ευθύνη».
Πρέπει να κάνουν ό, τι μπορούν εύλογα για να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενοί τους προστατεύονται από σεξουαλική παρενόχληση. Όλα τα παράπονα για σεξουαλική παρενόχληση πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη.
Οι εργοδότες πρέπει να χειρίζονται οποιαδήποτε έρευνα με τρόπο δίκαιο και ευαίσθητο και να είναι ενήμεροι:
· για το άτομο που υπέβαλε την καταγγελία
· αν κάποιος το είδε
· για αυτόν που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση
Εάν έχετε παρενοχληθεί σεξουαλικά στην εργασία τι μπορείτε να κάνετε;
Εάν έχετε υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, μπορείτε να υποβάλετε καταγγελία στον εργοδότη σας.
Ο εργοδότης σας θα πρέπει:
· Να λάβει πολύ σοβαρά το παράπονό σας
· Να το χειριστεί δίκαια και ευαίσθητα
Τι μπορείς να κάνεις;
Μπορεί να είναι ευκολότερο να ξεκινήσετε μιλώντας με τον εργοδότη σου ή κάποιον ανώτερο στην εργασία για να προσπαθήσετε να επιλύσετε το πρόβλημα. Εάν δεν αισθάνεστε άνετα να το κάνετε αυτό ή το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, μπορείτε να εγείρετε επίσημο παράπονο.
Μπορείτε επίσης να δείτε την πολιτική στο χώρο εργασίας σας σχετικά με τις διακρίσεις και την παρενόχληση, εάν υπάρχει. Αυτό θα πρέπει να λέει πώς ο εργοδότης σας χειρίζεται τα παράπονα διακρίσεων και παρενόχλησης. Η πολιτική μπορεί επίσης να σας πει σε ποιον θα στείλετε το παράπονό σας, για παράδειγμα σε κάποιον στο χώρο εργασίας σας με εξειδικευμένη εκπαίδευση.
Θα πρέπει επίσης να ενημερώσετε τον τοπικό συνδικαλιστικό αντιπρόσωπό σας, εάν έχετε. Είναι καλή ιδέα να κάνετε σημειώσεις πριν μιλήσετε με κάποιον, ειδικά εάν μιλάτε για την εμπειρία είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό. Ο εργοδότης σας πρέπει να σας επιτρέψει να συνοδεύεστε από κάποιον με τον οποίο εργάζεστε ή από συνδικαλιστικό αντιπρόσωπο σε ακρόαση παραπόνων.
Μπορεί να σας επιτρέψουν να φέρετε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας. Εάν κάνετε μια καταγγελία πολύ καιρό μετά το συμβάν, ο εργοδότης σας θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη.
Όταν είναι έγκλημα Εάν έχετε κακοποιηθεί σεξουαλικά ή βιαστεί στη δουλειά, θα πρέπει να το αναφέρετε στην αστυνομία. Εάν δεν θέλετε να ενημερώσετε την αστυνομία, ο εργοδότης σας ίσως χρειαστεί να το αναφέρει. Θα πρέπει πάντα να σας λένε εάν πρόκειται να το κάνουν αυτό.
Εάν το περιστατικό έχει αναφερθεί στην αστυνομία ή διέρχεται δικαστήριο, ο εργοδότης σας πρέπει να διερευνήσει την καταγγελία σας. Μπορούν να διεξάγουν πειθαρχικές διαδικασίες χωρίς να περιμένουν το αποτέλεσμα του δικαστηρίου, εφόσον αυτό μπορεί να γίνει δίκαια.
Εάν το πρόβλημα δεν επιλυθεί Μπορείτε να υποβάλετε αξίωση σε δικαστήριο . Πρέπει να το κάνετε αυτό εντός 3 μηνών από το συμβάν. Ένα παράπονο σεξουαλικής παρενόχλησης μπορεί να εξεταστεί σε ένα δικαστήριο α εάν το δικαστήριο αποφασίσει ότι υπάρχει ένας καλός λόγος .
Είναι καλή ιδέα να λάβετε νομικές συμβουλές εάν: το παράπονό σας αφορά σεξουαλική επίθεση ή βιασμό και πιστεύετε ότι ο εργοδότης σας δεν ασχολείται με το παράπονό σας, επειδή το άτομο για το οποίο έχετε διαμαρτυρηθεί είναι ισχυρό ή ισχυρό έχουν περάσει περισσότερο από 3 μήνες από το περιστατικό και σκέφτεστε να υποβάλετε αξίωση σε δικαστήριο εργασίας
Είναι αντίθετο με το νόμο να είστε: θύμα επειδή έχετε υποβάλει καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης αντιμετωπιζόμενοι λιγότερο ευνοϊκά στην εργασία, επειδή έχετε παρενοχληθεί σεξουαλικά ή έχετε απορρίψει κάποιον που προσπαθεί να σας παρενοχλήσει σεξουαλικά.
Διαβάστε επίσης:
Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα: 8 λάθη που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους!
Μανώλης Σουρής: Οι προκλήσεις της οικογένειας στη σύγχρονη εποχή!
Πρώτη φορά σεξ! Έκανα ένα τραγικό λάθος… εγώ βίασα τον εαυτό μου.
Φτιάξτε ένα πίνακα επιβράβευσης!
Χιονάτη: Τι συμβολίζει το αγαπημένο παραμύθι των παιδιών; Ψυχολογική ερμηνεία
Παιδί και τροχαία ατυχήματα: Μετατραυματικό στρες! Τι πρέπει να κάνετε ;