Τέχνη

“Σήκω ψυχή μου!…Εικόνες και μουσικές προσφύγων του ’22 ” στην Θεσσαλονίκη

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 18:30.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Συνεχίζοντας την πορεία της –μετά τη Δράμα και την Καβάλα– η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, μία πόλη άρρηκτα συνδεδεμένη με τους πρόσφυγες του ’22. Η έλευση χιλιάδων προσφύγων από περιοχές του Πόντου, της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης, της Καππαδοκίας και της Ιωνίας, μετέβαλε ριζικά τον χαρακτήρα της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, δέκα μόλις χρόνια μετά την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος. Καλαμαριά, Κορδελιό, Μενεμένη, Νέα Ευκαρπία, Νέα Μαγνησία, Σαράντα Εκκλησιές, Τούμπα είναι μερικοί μόνο από τους συνοικισμούς και τις νέες γειτονιές της πόλης, στις οποίες οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν φέρνοντας μαζί τους έθιμα, μουσικές και παραδόσεις. 

Βασικοί άξονες της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών είναι η ζωή πριν από το 1922, η Έξοδος, η απώλεια και το τραύμα της προσφυγιάς καθώς και η ζωή στη νέα πατρίδα. Ποιος είναι ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων, και ποια η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού; Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων; 

Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, καθώς και πλήθος τεκμηρίων που συνεισέφεραν τοπικοί σύλλογοι, οργανώσεις και ιδιώτες, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χοροί, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και η νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ 
Πινακοθήκη Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Νικολάου Γερμανού 1, 6ος όροφος 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
τηλ. 2310 238601, 2310 270972

Είσοδος ελεύθερη

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘’Γραφή και Ανάγνωση II’’

Το τραγούδι της άνοιξης για να το λέτε με τα παιδιά σας!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο