Απόψεις

Συμβούλια Ιδρύματος: Ένα πείραμα που υποστηρίξαμε στην αρχή, αλλά απέτυχε στην πράξη

“Με αφορμή τη συζήτηση για τα Συμβούλια Ιδρύματος των Πανεπιστημίων θα ήθελα, μετά από τρία χρόνια δοκιμασίας στην πράξη του Νόμου Διαμαντοπούλου, να μεταφέρω τις απόψεις μου από την εμπειρία μου στην εφαρμογή του.

Λίγο πριν από την κατάθεση του Νόμου, με άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στα ΝΕΑ, στις 11 Αυγούστου 2011, και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, υποστήριξα ένθερμα και ανεπιφύλακτα τον Νόμο Πλαίσιο (http://goo.gl/6BS6IP). Στο άρθρο μου υποστήριξα την αναγκαιότητα της ύπαρξης Συμβουλίου Ιδρύματος για τα Πανεπιστήμια, το οποίο θα συμπλήρωνε το έργο των Πρυτανικών Αρχών, θα ασκούσε εποικοδομητική εποπτεία και θα συνέβαλε στην προσέλκυση πόρων και κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού για την στελέχωσή του. Η Ακαδημαϊκή μου διαδρομή και εμπειρία ιδιαίτερα από Πανεπιστήμια στον Καναδά και ΗΠΑ, που γνώρισα στα πλαίσια των μεταδιδακτορικών σπουδών και συνεργασιών μου και ως Επισκέπτης Καθηγητής, με έκανε τότε να πιστεύω ότι τα Συμβούλια θα μπορούσαν να φέρουν μία αύρα τεχνολογίας και προόδου και μία αλλαγή προς το καλύτερο για τα Πανεπιστήμιά μας.”

[………]

 

Μετά από τρία χρόνια ενός πειράματος στην Παιδεία, που ένθερμα υποστήριξα αρχικά, όπως και η Πανεπιστημιακή Κοινότητα στην πλειοψηφία της, είναι πλέον σαφές ότι τα Συμβούλια Ιδρύματος απέτυχαν στον ρόλο τους. Ο ρόλος τους, που ήταν κυρίως οι νέες ιδέες και η προσέλκυση πόρων στα Πανεπιστήμια, καθώς και η προσέλκυση διακεκριμένων ερευνητών από το εξωτερικό για τη θέση του Πρύτανη, δεν απέφερε καρπούς. Απεναντίας οδήγησε σε τριβές με τις Πρυτανικές αρχές και σε αδιέξοδα σε καίρια ζητήματα του Πανεπιστημίου, όπως η επιλογή των υποψήφιων Πρυτάνεων, όπου μπορούσαν να επιβάλλουν τον Πρύτανη της αρεσκείας των. Το έργο των Συμβουλίων Ιδρύματος ως προς τους στόχους τους είναι μηδαμινό.

Πρέπει άμεσα να καταργηθούν επίμαχα σημεία στον Νόμο Πλαίσιο, μεταξύ των οποίων η προεπιλογή των υποψήφιων Πρυτάνεων χωρίς την άμεση κρίση όλων των μελών ΔΕΠ.

Ως ένα μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας, που έχω προσφέρει τον εαυτό μου και έχω υπηρετήσει το Πανεπιστήμιο από πολλές θεσμικές θέσεις, όπως Πρόεδρος του Τμήματος Χημείας, Διευθυντής Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Επικεφαλής ενός Διεθνούς Δικτύου Βιοϊατρικής Έρευνας και Επισκέπτης Καθηγητής σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, υποστηρίζω την άμεση αναπροσαρμογή του Νόμου και την κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρύματος.”

Γιάννης Ματσούκας
Καθηγητής Χημείας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Calgary, Καναδάς
Διευθυντής ΜΠΣ “Ιατρική Χημεία” 1997-2013
π. Πρόεδρος Τμήματος Χημείας
π. Αντιπρόεδρος ΔΣ Επιστημονικού Πάρκου Πατρών

Μετάβαση στο περιεχόμενο