Μπορεί να λες ότι έχεις γευτεί το καλύτερο κοκ αλλά αν δεν έχεις δοκιμάσει το λαχταριστό γλυκό σε μικρό ή μεγάλο μέγεθος από το Ζαχαροπλαστείο Πλέγας (Γούναρη 150, Πάτρα), τότε δεν έχεις γευτεί τίποτα 🙂
Αυτά τα μικρά κοκάκια που μας τρελαίνουν με την σοκολάτα ή την κρέμα και τα άλλα τα μεγάλα κοκ, εκείνα που δεν τελειώνουν ποτέ…, αυτά θα μάθετε να φτιάχνετε. Ο ζαχαροπλάστης, Κώστας Πλέγας αποκάλυψε όλα τα μυστικά του στο juniorsclub.gr, για τους αναγνώστες και αυτούς επιλέγουν κοκ κάθε στιγμή!
Υλικά
Για τη γέμιση
Για το γλάσο
Ξεκινάμε με την μαρέγκα που θέλουμε να σφιχτή, γι αυτό χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη. Ξεχωρίστε τους κρόκους και χτυπήστε τους, συνέχεια τους προσθέτουμε στη μαρέγκα μαζί με το αλεύρι και τη βανίλια, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Παίρνουμε ένα ταψί και στρώνουμε τη λαδόκολλα, τη βουτυρώνουμε και χρησιμοποιώντας μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με χοντρό κορνέ για να κάνουμε πάνω της ροζέτες με το μείγμα.
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς έως ότου να χρυσίσουν, ενώ παράλληλα ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα.
Βάζουμε τη ζάχαρη και τους κρόκους σε ένα μπολ και τα χτυπάμε μαζί μέχρι να ασπρίσουν και αμέσως μετά προσθέτουμε το αλεύρι, έπειτα ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα και ανακατεύοντας καλά.
Σιγοβράζουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε συνεχώς, ώστε να γίνει κρέμα. Μόλις αυτό συμβεί, την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Τώρα αλείφουμε με μια κουταλιά κρέμας την επιφάνεια των μισών κοκ, τα οποία σκεπάζουμε με τα άλλα μισά.
Τέλος, λιώνουμε σε μπεν μαρί τη σοκολάτα, προσθέτουμε το βούτυρο και το νερό, ανακατεύουμε και βουτάμε μέσα στη σοκολάτα την πάνω πλευρά του κάθε κοκ.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και, αν θέλουμε, τα γαρνίρουμε μετά με σοκολατένιες γραμμές.
Προσοχή! Μπορούμε να κάνουμε χρωματιστά κοκ με χρώμα ζαχαροπλαστικής, από αυτά που αρέσουν πολύ στα παιδιά και είναι ιδανικά για βάπτιση, παιδικό πάρτυ και παιδικά events.