Η φρουκτόζη έχει τις ίδιες καταστροφικές συνέπειες στο συκώτι των παιδιών όσο και το αλκοόλ. Εργαστηριακές μελέτες επιστημόνων του Joslin Diabetes Center της Βοστόνης σε νεαρά ποντίκια απέδειξαν ότι εκείνα που κατανάλωναν φρουκτόζη παρουσίασαν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο ηπατικής νόσου, παρόμοιο με εκείνο που επιφέρει η κατανάλωση αλκοόλ σε νεαρή ηλικία.
Η φρουκτόζη είναι ένα γλυκαντικό που εμπεριέχεται στα φρούτα, ωστόσο με επεξεργασία αφαιρούνται οι ίνες και τα θρεπτικά συστατικά ώστε να διατηρηθεί μόνο η γλυκιά γεύση. Χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της ζάχαρης σε αναψυκτικά, κέικ, μπισκότα, παγωτά κ.λπ.
Η νέα έρευνα εφιστά την προσοχή, καθώς αποδεικνύεται ότι είναι πιο επιβλαβής μορφή γλυκαντικού για την υγεία των παιδιών, ακόμη και σε σύγκριση με τη γλυκόζη, το άλλο υποκατάστατο της ζάχαρης, που παράγεται από καλαμπόκι.
Προκαλεί συσσώρευση λίπους στο συκώτι, μια κατάσταση που παρουσιάζεται κυρίως σε αλκοολικούς, και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακά προβλήματα.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη μελέτη, τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη από τους ενήλικες.
Το να έχει ένα παιδί 13 ετών λιπώδες ήπαρ ή να παρουσιάζει μια ηπατική φλεγμονή έπειτα από μόλις μερικά χρόνια από την κατανάλωση φρουκτόζης είναι τόσο ανησυχητικό και επικίνδυνο όσο το να είναι υπέρβαρος ένας ενήλικας για 30 χρόνια.
Στα πειράματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Investigation», απεδείχθη ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με φρουκτόζη εμφάνισαν πολύ χειρότερες μεταβολικές επιπτώσεις από εκείνα που τράφηκαν με την ίδια ποσότητα γλυκόζης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παραγωγή ενός ενζύμου που ονομάζεται Khk είναι πολύ σημαντική και αυτό γιατί, αν και τα δύο είναι σάκχαρα, τα κύτταρα του οργανισμού τα χειρίζονται πολύ διαφορετικά.