Παιδί και Ασφάλεια Προτεινόμενο

Σταφυλόκοκκος και παιδί. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Το καλοκαίρι είναι αυξημένος ο κίνδυνος για την εκδήλωση σταφυλόκοκκου αλλά φέτος, πραγματικά, φαίνεται πως υπάρχει έξαρση κυρίως στα παιδιά, πράγμα φυσικό, διότι αυτά ασυναίσθητα βάζουν τα χέρια τους στη μύτη ή ξύνουν σπυράκια με αποτέλεσμα το μικρόβιο να βρίσκει διέξοδο. Τα παρακάτω είναι πολύ χρήσιμα για τους γονείς για την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Με τον όρο σταφυλοκοκκίαση εννοούμε τη βακτηριακή λοίμωξη από το μικρόβιο σταφυλόκοκκος. Προσβάλλει κυρίως το δέρμα και τα μαλακά μόρια , αλλά και το αναπνευστικό, ενώ προκαλεί βακτηριαιμία και ενδοκαρδίτιδα καθώς και λοιμώξεις σε ουροποιητικό, κεντρικό νευρικό σύστημα, κοιλιά και οστά .

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που ζει μαζί μας, και αποικίζει κυρίως στη μύτη μας, αλλά, όπως έχει αποδειχθεί, και την ευαίσθητη περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων. Ξαφνικά, με την ευκαιρία γρατζουνιάς ή τσιμπήματος, ο σταφυλόκοκκος φουντώνει και προκαλεί λοίμωξη στο δέρμα. Το έκζεμα, το ξηρό, ευαίσθητο και τραυματισμένο από το ξύσιμο δέρμα διευκολύνουν μια τέτοια κατάσταση. Επίσης, η ζέστη και η υγρασία διευκολύνουν την ανάπτυξη του μικροβίου.

Εσείς το αντιλαμβάνεστε συνήθως σα μολυσμένο τσίμπημα που έκανε πληγή και δεν κλείνει ή απλά σαν πληγή που δεν κλείνει. Πέρα από αυτό η σταφυλοκοκκίαση στο δέρμα μπορεί να εμφανιστεί και με τη μορφή θυλακίτιδας [το μικρό σπυράκι με πύον] ή δοθιήνα [το μεγάλο σπυρί με πύον, που είναι πιο βαθιά στο δέρμα] ή κυτταρίτιδας (όχι αυτής που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες!)με δέρμα κόκκινο, πρησμένο και επώδυνο της έντονης φλεγμονής της κυτταρίτιδας από σταφυλόκοκκο. Επίσης, ο αριθμός και η έκταση των βλαβών ποικίλλουν. Νοσήματα,όπως ο διαβήτης, αλλά και η ανοσοκαταστολή, δηλαδή η μειωμένη άμυνα, το κάνουν ευκολότερο, δυστυχώς και πιο δύσκολο στη θεραπεία.

Η εικόνα της λοίμωξης που ξεκινά από τη μύτη σταφ-μύτη    

 Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη!

Εφαρμόζω τους κανόνες υγιεινής:

Φροντίζω το δέρμα του παιδιού μου να είναι καθαρό και ενυδατωμένο. Έτσι δε θα ξυθεί ασυναίσθητα. Για τον ίδιο λόγο το προστατεύω από τα τσιμπήματα των κουνουπιών εφαρμόζοντας αντικουνουπικό προιόν στο δέρμα ή χρησιμοποιώντας αντικουνουπικό προιόν στο καροτσάκι ή στο κρεββατάκι ή στο δωμάτιο ή στον κήπο και τη βεράντα.

Φροντίζω τα νύχια του παιδιού μου να είναι καθαρά και κομμένα.

Εκπαιδεύω το παιδί μου να πλένει τα χέρια του και να μην τα βάζει λερωμένα στη μύτη, στο στόμα ή στα μάτια ή στα αυτιά του ή ακόμα και στα γεννητικά του όργανα.

Εκπαιδεύω το παιδί μου να αποφεύγει τη στενή επαφή με άλλα παιδιά που έχουν ανοιχτές πληγές.

Πλένω τα ρούχα γενικά σε πιο ψηλές θερμοκρασίες κι, αν δεν έχω στεγνωτήριο, τα απλώνω στον ήλιο. Λίγο τα μοντέρνα απορρυπαντικά με τα ένζυμα λίγο τα συνθετικά και χρωματιστά υφάσματα πλένουμε τα ρούχα μας σε όλο και χαμηλότερες θερμοκρασίες κι έτσι επιβιώνουν μικρόβια και μύκητες και ζουν και βασιλεύουν.

Αν το παιδί μου νοσεί:

Φροντίζω να χρησιμοποιεί δικά του είδη , όπως ρούχα, πετσέτες και κλινοσκεπάσματα και φροντίζω να τα ανανεώνω και να τα πλένω τακτικά.

Καλύπτω τις ανοιχτές πληγές και για να μένουν καθαρές και για να μη μεταδίδουν.

Εφαρμόζω με ευλάβεια τη θεραπεία που υπέδειξε ο γιατρός μου.

Εννοείται ότι για τις υποτροπές μπορεί να ευθύνεται και η ανάπτυξη αντοχής στην αντιβίωση και να χρειάζεται αλλαγή αντιβίωσης ή και διενέργεια καλλιέργειας από τη βλάβη, ώστε να ανιχνευτεί η κατάλληλη αντιβίωση.

Η θεραπεία καλό είναι να περιλαμβάνει δύο σκέλη: 1) τοπική περιποίηση με αντισηπτικό και αντιβιοτικό σκεύασμα και αν δεν υπάρχει σαφής υποχώρηση σε σύντομο χρονικό διάστημα προχωράμε σε 2) χορήγηση αντιβίωσης από το στόμα. Αν υπάρχει πύον πρέπει να γίνει διάνοιξη από ειδικό. Σε σπάνιες περιπτώσεις θα χρειαστεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο