Safety Project Θέματα Ασφαλείας Παιδί και Ασφάλεια Προτεινόμενο

STAY SAFE: Μετακίνηση με αυτοκίνητο! Μέτρα ασφαλείας και αντιμετώπιση απαγωγής, επίθεσης ή ατυχήματος…

george-mimmisαπό τον Γιώργο Μιμμή, υπεύθυνο σε θέματα ασφαλείας, Founder & Chief Instructor του συστήματος αυτοάμυνας Raptor Krav Maga –  raptorkravmaga.blogspot.gr

 διαβάστε επίσης —-> STAY SAFE: 5 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά, όταν χαθούν

 διαβάστε επίσης —-> STAY SAFE: Μέτρα ασφαλείας όταν βρίσκεστε σε μεγάλες εκδηλώσεις με πλήθος

 

23794878_1682677355128986_9022984112638937610_n

Μετακίνηση με το αυτοκίνητο, με ή χωρίς παιδιά, για ενήλικες που έχουν ώριμη συμπεριφορά, αλλά και για νέους οδηγούς όπου πολλές φορές αψηφούν τους κινδύνους! Όταν αναφερόμαστε σε κινδύνους, δεν εννοούμε μόνο, τις παραβιάσεις του ΚΟΚ (Κώδικα οδικής κυκλοφορίας), η ασφάλεια στην καθημερινότητα μας, είναι πολυδιάστατη. 

Πολλές φορές ακούμε για επιθέσεις σε οχήματα, κλοπές, διαρρήξεις, απαγωγές και όλα αυτά μας φαντάζουν εξωπραγματικά, σαν ταινία, αλλά αν κοιτάξετε το αστυνομικό δελτίο καθημερινά, είναι απειλές και επιθέσεις μέσα στην καθημερινότητα μας!

Πώς αντιμετωπίζονται όλα αυτά;;; 

apagogoi2

1. κατάσταση του οχήματος

Το αυτοκίνητο πρέπει να βρίσκεται τεχνικά σε άριστη κατάσταση. Τα σερβις πρέπει να γίνονται κανονικά, ενώ χωρίς να σας φανεί υπερβολή, καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποια ανταλλακτικά, για ότι μπορεί να αλλαχθεί από εσάς, επιτόπου, όπως: ασφάλειες, κολάρα, λάμπες κλπ.

Στο πορτμπαγκάζ να έχετε ένα μπιτόνι με νερό, αφρό για τα ελαστικά (λάστιχα αυτοκινήτου) σε περίπτωση απώλειας αέρα, ενώ απαραίτητα είναι: τρίγωνο ασφάλειας, γρύλος, εργαλεία για πρόχειρες επισκευές, 2 φακοί με ανανεωμένες μπαταρίες (ο ένας τσέπης και ο άλλος με ταινία στήριξης για το κεφάλι).

Το ρεζερβουάρ πρέπει να είναι πάντα, πάνω από την μέση γεμάτο ή ακόμα καλύτερα πλήρες. 

Χρειάζεστε μια αξιόπιστη ασφάλεια αυτοκινήτου όπου να σας καλύπτει και την οδική ασφάλεια. 

Οι κλειδαριές και το σύστημα συναγερμού πρέπει να λειτουργούν στην εντέλεια. Τα κλειδιά του οχήματος δεν πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο μπρελόκ με άλλα κλειδιά.

αρπαγη

2. προσωπικός εξοπλισμός

Στο χώρο των αποσκευών πρέπει να έχετε, δύο  σφραγισμένες πλαστικές σακούλες (αδιάβροχες). Η μια να έχει ρούχα (τζιν παντελόνι ή φόρμα, εσώρουχα, φανέλα, κάλτσες, τζόκεϊ καπέλο και απαραίτητα ένα φωσφορίζων αδιάβροχο με κουκούλα). Η  άλλη να έχει ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Κανονικά σε ταξίδι, όλα τα άτομα τα οποία μεταφέρονται στο ίδιο όχημα, πρέπει να έχουν τα δικά τους επιπλέον ρούχα και παπούτσια, κατά αυτόν τον τρόπο συσκευασμένα. 

Τα ρούχα τα χρειάζεστε σε περίπτωση που βρέχει ή ιδρώσετε ή λερωθείτε κλπ. Το αδιάβροχο το χρειάζεστε σε περίπτωση αναγκαστικής στάσης κατά την διάρκεια της νύχτας ή σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας, όπως: βροχή, ομίχλη, χιόνι. Το τζόκεϊ το θέλετε για να κρατάει την βροχή μακριά από το πρόσωπο σας, ιδίως αν φοράτε γυαλιά, ώστε να έχετε καλή ορατότητα. Τα παπούτσια θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσετε, αν πρέπει να διανύσετε μακρινή απόσταση με τα πόδια. 

Αν είναι προσεχτικά πακεταρισμένα τα παραπάνω αντικείμενα δεν πιάνουν καθόλου χώρο.

man_kidnapped_

3. επικοινωνία

Το κινητό τηλέφωνο πρέπει να είναι πάντα φορτισμένο και να έχει χρόνο ομιλίας, (ιδίως αν πρόκειται να ταξιδέψετε), μαζί σας να έχετε, ένα power pack καλής ποιότητας και μεγάλης χωρητικότητας. Στο όχημα πρέπει να υπάρχει επιπλέον φορτιστής για το κινητό.  Στο χώρο αποσκευών, σας προτείνω να έχετε ένα δεύτερο κινητό τηλέφωνο απαραίτητα παλιά τεχνολογίας όπου έχουν μακρά διάρκειας μπαταρία. Να είναι φορτισμένο και να έχει μέσα χρόνο ομιλίας. 

4. μέτρα ασφαλείας15-02-04mexico-kidnapping

Στο χώρο των αποσκευών, προτείνω επίσης, να έχετε ένα κοφτερό μαχαίρι, με σταθερή λεπίδα και  μέγεθος που επιτρέπει να το χειρισθείτε ακόμα κι’ αν έχετε δεμένα χέρια. Άλλωστε γι αυτό θέλω να το έχετε κρυμμένο (δηλαδή όχι ορατό με την πρώτη ματιά) και να ξέρετε εσείς που είναι. Αυτό σε περίπτωση απαγωγής, όπου ο δράστης σας έχει δεμένα χέρια – πόδια και χρησιμοποιήσει το δικό σας αυτοκίνητο (κάτι που συμβαίνει) μέχρι να φτάσει στον προορισμό που θέλει.

Εσείς, θα χρησιμοποιήσετε το μαχαίρι, θα κόψετε τα δεσμά και με το πόδι σας, θα σπάσετε τα πίσω φανάρια (κλωτσάτε από μέσα προς τα έξω, στα φανάρια). Στη συνέχεια θα βγάλετε το χέρι έξω για να αποσπάσετε την προσοχή διερχομένων οδηγών. 

Να, που μπορείτε να κάνετε χρήση και του δεύτερου κινητού τηλεφώνου, όπως σας είπα και πρότερα. Το δεύτερο κινητό το οποίο πρέπει να το κρύψετε κι’ αυτό στο πορτμπαγκάζ, αλλά σε σημείο εύκολα προσβάσιμο για εσάς που θα το χρειαστείτε. 

kidnap_for_ransom

5. κίνηση

Μακρινός προορισμός! Επιλέξτε να ταξιδέψετε κυρίως ημέρα και αν είστε μόνη/ος  ή με άλλα άτομα, να έχετε ενημερώσει ακριβώς την ώρα αναχώρησης σας και τον τόπο προορισμού. Επίσης, να έχετε ενημερώσει και για την προβλεπόμενη ώρα άφιξης (αν τυχόν υπάρχουν στάσεις κλπ). Πρέπει να γνωρίζει κάποιο δικό σας άτομο, τη διαδρομή για να μπορέσει να βοηθήσει στον εντοπισμό σας, αν τυχόν συμβεί κάτι. 

21078405_1104660159670552_8757639768236701259_n

Για κανέναν λόγο, δε σταματάτε σε ερημικά μέρη ακόμα κι’ αν είστε περισσότερα από δύο άτομα μέσα στο όχημα. Αν για λόγους εκτάκτου ανάγκης πρέπει να σταθμεύεστε σε ερημικό σημείο, ακόμα κι’ αν είναι ημέρα, πριν, θα πρέπει να ενημερώσετε (τηλεφωνικά καλείτε αυτόν που ξέρει τον προορισμό σας και είναι άτομο, όπου πάντα απαντά στο τηλέφωνο), γι΄αυτή σας την πρόθεση και την απρόοπτη εξέλιξη. Πρέπει να δώσετε σωστή περιγραφή για το σημείο που σταματήσατε και σύμφωνα με το γεγονός, να καλέσετε και την ανάλογη βοήθεια (ΕΚΑΒ 166, ΕΛΑΣ 100, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ 199). 

Ως κανόνα ωστόσο, θα θυμάστε ότι ποτέ δεν σταθμεύουμε σε απόμερα, ερημικά και κακόφημα μέρη. 

 

Προσοχή σε: 

*Πολλές φορές μέρη που είναι πολυσύχναστα κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να ερημώνουν μετά το κλείσιμο των καταστημάτων ή  άλλων επιχειρήσεων, εργοστασίων, εργοταξίων κλπ.

Εικόνα1

*Όταν σταματάτε σε κόκκινο σηματοδότη,  ιδίως τα βραδιά, να έχετε το νου σας, γιατί καιροφυλακτούν ύποπτοι τύποι, όπου εκμεταλλεύονται και χρησιμοποιούν παιδιά ή άτομα με ειδικές ανάγκες ακόμα και ηλικιωμένους, για να αποσπάσουν την προσοχή σας και να σας επιτεθούν. 

*Μην κοιτάτε επίμονα το κόκκινο φως στο φανάρι, γιατί έτσι χάνετε την νυχτερινή και περιφερειακή σας όραση (χάνετε την προσοχή σας, για ότι συμβαίνει γύρω σας). Όταν κάνουμε χρήση της περιφερειακής όρασης, μπορούμε να καταλάβουμε και την αλλαγή (από κόκκινο σε πράσινο) του φωτεινού σηματοδότη. 

*Μεταξύ των σταματημένων οχημάτων σε φανάρι (ιδίως όταν πρόκειται για ένα απόμερο μέρος, ακόμα και εθνική οδό όπου δεν έχει κίνηση), ΔΕΝ σταματάτε ποτέ, κοντά στο προπορευόμενο όχημα.  Αφήνετε πάντα, ένα ικανό διάστημα μεταξύ οχημάτων για οποιοδήποτε ελιγμό. Η καλύτερη απόσταση είναι, όταν βλέπετε τους πίσω τροχούς του προπορευομένου οχήματος. 

Women-Safety-Apps-for-Mobile-Phones

*Πριν μπείτε στο σταθμευμένο όχημα σας, να ελέγξετε πρώτα γύρω σας, να είστε σίγουροι ότι δε σας ακολουθεί κάποιος. Τα περισσότερα κρούσματα απαγωγής, κλοπής ή άλλης επίθεσης, γίνονται όταν επιστρέφετε από κάπου και είστε αμέριμνοι ή κουρασμένοι ή φοράτε ακουστικά και χάνετε την επαφή σας με το περιβάλλον. 

Εικόνα2

*Μη σταθμεύεται σε μέρη όπου μπορεί να φαίνονται ασφαλή (να έχουν φωτισμό) αλλά να είναι σε ένα άδειο πάρκινγκ ή κοντά σε θαμνώδη περιοχή όπου ανά πάσα στιγμή κάποιος μπορεί να σας επιτεθεί.  

*Τα παιδιά κάθονται πάντα στο πίσω κάθισμα, στο ειδικό καρεκλάκι τους, σύμφωνα με την ηλικία τους και με ζώνη. Ποτέ αγκαλιά σε άλλον και ποτέ χωρίς ζώνη. 

*Αν κάποιος θέλει να σας απειλήσει θα εκμεταλλευτεί την παρουσία των παιδιών. Γι’ αυτό να έχετε κλειδωμένες όλες τις πόρτες και τα παράθυρα των παιδιών. 

*Πάνω απ’ όλα βλέπουμε (παρατηρούμε προσεχτικά) και δεν κοιτάζουμε αφηρημένα!

 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, ολική, μερική ή περιληπτική του παραπάνω άρθρου. 

Επίθεση την ώρα που πάτε να μπείτε στο αυτοκίνητο σας: Δείτε το βίντεο:

20819334_1098940426909192_7153347724072701700_o

Μετάβαση στο περιεχόμενο