Πρωταγωνιστές

Στέφανος Κορκολής στην Πάτρα σε ένα αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

“Νύχτα Μαγικιά” γεμάτη αγαπημένα τραγούδια αλλά και έργα του κορυφαίου Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, θα ακουστούν το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022, στο Κάστρο του Ρίου, Πατρών σε μια υπέροχη απόδοση από την Πολυφωνική Χορωδία Πατρών, με σολίστ την Σοφία Μανουσάκη και στο πιάνο τον Μουσικοσυνθέτη Στέφανο Κορκολή. 

Ο Στέφανος Κορκολής, έχει αναφερθεί πολλές φορές στον μεγάλο Έλληνα Μουσουργό, Μίκη Θεοδωράκη, εκφράζοντας το θαυμασμό του και την αγάπη του τόσο στο πολυσύνθετο και τεράστιο έργο αλλά και στην προσωπικότητα του κορυφαίου Μίκη.

60 χρόνια μουσικής διαδρομής και ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Το juniorsclub.gr σε μια συνέντευξη με τον Στέφανο Κορκολή: 

J.C.: Στην Πάτρα, κάτω από τον έναστρο ουρανό, άλλη μια φορά σε μια συνεργασία σας με την Πολυφωνική Χορωδία, αφιερωμένη στον Δάσκαλο Μουσουργό, Μίκη Θεοδωράκη.

Σ.Κ.: Έχω την ανάγκη να προβάλω το σπουδαίο του έργο και ιδίως το μέρος εκείνο το οποίο μόνο στην Ελλάδα δεν είναι γνωστό. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πολλά συμφωνικά έργα (με πολλά έργα για πιάνο, για βιολί  κ.α.) που θα έπρεπε να διδάσκονται στα Ελληνικά Ωδεία και στα σχολεία.

Το αναφέρω αυτό γιατί σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, οι Μουσικές Ακαδημίες διδάσκουν Μίκη Θεοδωράκη, τιμούν το έργο του,  τον μέγιστο αυτόν συνθέτη κι εμείς εδώ δε διδάσκουμε Θεοδωράκη…

Σε μια βραδιά που θα παρουσιάσουμε τραγούδια του κυρίως, τα οποία για πρώτη φορά εγώ τα έχω ενορχηστρώσει για μία δεκαμελή ορχήστρα. Θα δείτε 10 σπουδαίους μουσικούς οι οποίοι θα πλαισιώσουν την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας και τη Σολίστ Σοφία Μανουσάκη κι εμένα στο πιάνο. Είναι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις και για πρώτη φορά θα ακουστεί Μαουτχάουζεν από τη συλλογή τραγουδιών του Μίκη Θεοδωράκη με αυτή τη μορφή.

Θα ακούσετε πολλά τραγούδια, γιατί ο Θεοδωράκης, επιθυμούσε ο κόσμος να τραγουδά τα τραγούδια του, οπότε εμείς θέλουμε ο κόσμος να τραγουδήσει.

Εμείς, όσοι ακόμη συνεχίζουμε τη δική του πορεία, θέλουμε τον κόσμο να τραγουδάει, θέλουμε να είναι μια Νύχτα Μαγικιά, μια νύχτα χαράς και όχι λύπης, για να τον τιμήσουμε

J.C.: Η κλασική μουσική δημιουργεί ανθρώπους με παιδεία. Το αναφέρω γιατί η πλειοψηφία των νέων, ιδίως εφήβων έχει στραφεί προς κάποια άλλα υβριδικά είδη μουσικής. 

Σ.Κ.: Η μουσική από μόνη της είναι ελευθερία. Αν κάποιος από μικρός έχει ακούσματα από Μίκη Θεοδωράκη και άλλων συνθετών, η καλή μουσική είναι παιδεία, εσωτερική. Τώρα για τα νέα είδη μουσικής, ο χρόνος θα αποδείξει τι θα μείνει και τι όχι.

Εγώ θυμάμαι ως παιδί, τους μεγαλύτερους μου, όπου ακούγανε  Beatles κι ανατριχιάζανε και τελικά απέδειξαν ό,τι είναι κλασικοί στο είδος τους. Μην είμαστε τόσο αφοριστικοί λέω εγώ, από τη στιγμή που έχουμε την επιλογή για το τι θέλουμε να ακούσουμε.

Οι νέες τάσσεις προβάλλονται κυρίως από το διαδίκτυο, το οποίο είναι ανεξέλεγκτο. Οι γονείς πρέπει να μιλάνε με τα παιδιά τους, να υπάρχει καλή επικοινωνία, σχέση και καθοδήγηση. 

J.C.: Μια άλλη τάση των νέων είναι να ακολουθούν στα social media αγαπημένους καλλιτέχνες κι όχι μόνο. Ποια είναι η δική σας επαφή με τα social media;

Σ.Κ.: Χρησιμοποιώ τα social media για να προβάλλω μια συναυλία ή να παρουσιάσω τη δουλειά μου. Δε θα ανεβάσω προσωπικές μου στιγμές.

Θεωρώ ό,τι τα social media είναι το αποκούμπι κάθε ανθρώπου που θέλει να φανεί στους φίλους του.

Υποτίθεται ό,τι έγινε για να δημιουργήσει παρέες και τώρα βλέπουμε μια παρέα να κάθεται να πιει καφέ κι ο καθένας απασχολείται με το κινητό του. 

J.C.: Σκέφτεστε να επιστρέψετε ως τραγουδιστής με κάποια ποπ τραγούδια πάλι; 

Σ.Κ.: Όχι, όχι! Εμένα με ενδιαφέρει να γράψω τραγούδια όπως τώρα που θα μπούμε στούντιο με τη Σοφία Μανουσάκη, να παίξω πιάνο, να κάνω πάρα πολύ μουσική. Θα ακούσετε νέα τραγούδια, όχι πλέον από εμένα, αλλά από τη φωνή της Σοφίας και άλλων καλλιτεχνών που συνεργάζομαι. 

ο Μίκης Θεοδωράκης έχει γράψει πάνω από 1.000 τραγούδια, πολλά συμφωνικά έργα, καντάτες και ορατόρια, μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα και τραγωδίες, όπερες και μουσική για τον κινηματογράφο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης γεννήθηκε στη Χίο στις 29 Ιουλίου 1925!

Πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ανακαλύψει την αγάπη του για τη μουσική κι έγραψε τις πρώτες του συνθέσεις, ενώ το 1942 εξέδωσε τα πρώτα του ποιήματα, με το ψευδώνυμο Ντίνος Μάης. Το 1943 εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα και συνεχίζει τις μουσικές του σπουδές, με δάσκαλο τον Φιλοκτήτη Οικονομίδη. Παράλληλα, αναπτύσσει αντιστασιακή δράση, μέσα από τις τάξεις της ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Θα συλληφθεί από τους Ιταλούς και στη φυλακή θα γνωρίσει το έργο του Μαρξ

Το 1964 ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε μουσική για την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη «Ζορμπάς», η οποία έγινε γνωστή ως «Συρτάκι» και από τότε ακούγεται και χορεύεται στις ελληνικές ταβέρνες σε όλο τον κόσμο.

Ο «Χορός του Ζορμπά» είναι το ορχηστρικό τραγούδι που έγραψε και το οποίο συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας Αλέξης Ζορμπάς (1964), το οποίο κυκλοφόρησε το 1965. To κομμάτι είχε κυκλοφορήσει και σε single, μαζί με το Στρώσε το στρώμα σου, από την RCA Victor. Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα κομμάτια του Έλληνα συνθέτη και έχει συμπεριληφθεί σε πολλούς compilation δίσκους του. Το κομμάτι μετά την κυκλοφορία της ταινίας έγινε δημοφιλές παγκοσμίως και διασκευάστηκε ή ερμηνεύτηκε από μουσικούς διαφόρων ειδών και εθνικότητας. Μερικές από αυτές τις διασκευές κατάφεραν να εισέλθουν και σε διάφορα charts.

Από το εν λόγω κομμάτι δημιουργήθηκε ο χορός συρτάκι, ο οποίος δεν είναι κάποιος παλιός Ελληνικός παραδοσιακός χορός. Η χορογραφία του κομματιού, την οποία έγραψε ο Γιώργος Προβιάς και θεωρείται ο δημιουργός του χορού, εμπεριέχει στοιχεία από παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, όπως το χασαποσέρβικο και χασάπικο. Το κομμάτι εμφανίζεται στην ταινία στη σκηνή της παραλίας όπου o Basil ζητά στον Ζορμπά να του μάθει να χορεύει. Το κομμάτι ακολουθεί επιτάχυνση ρυθμού, αρχικά είναι σε 4/4 και όταν μεταβληθεί στο πιο γρήγορο μέρος είναι σε 2/4.

 

Μαέστρος Σταύρος Σολωμός: “Αν τα όνειρα σου, αντικρύζουν την πραγματικότητα, πρέπει να αισθάνεσαι τυχερός και ευγνώμων στο Θεό, αν δεν επαληθεύονται, δεν πειράζει…θα συναντήσεις άλλα ίσως καλύτερα…”

Ελένη Βασιλοπούλου: Το Θαύμα της ζωή μου! Ξέρεις πότε γίνονται θαύματα;

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο