Gadget - Τεχνολογία

Στο παιχνίδι της υγείας και η Nintendo με ένα γκάτζετ για τον ύπνο (+video)

Μετά την Microsoft, την Apple, την Samsung και πλήθος άλλων κατασκευαστών, και η Nintendo μπαίνει στο «παιχνίδι» της υγείας και της ευεξίας.

Μαζί με τα (θετικά) οικονομικά της αποτελέσματα, ο Satoru Iwata γνωστοποίησε τα σχέδιά του για τον «Αισθητήρα Ποιότητας Ζωής» της Nintendo, μια συσκευή που μπορεί να καταγράψει από το κομοδίνο θεμελιώδεις παραμέτρους για την ποιότητα ύπνου χωρίς να χρειαστεί να την φορέσει ο χρήστης.

Η κατοχυρωμένη τεχνολογία αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού ResMed, η οποία έχει ήδη διαθέσει την πρώτη συσκευή παρακολούθησης ύπνου χωρίς επαφή με το ανθρώπινο σώμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες αντί 150 περίπου δολαρίων. Πάντως, η συσκευή είναι ένα μέρος μόνο της πρότασης, αφού όλες οι συσκευές παρακολούθησης ύπνου, εκτός από ακριβείς αισθητήρες, πρέπει να έχουν ικανό λογισμικό το οποίο μπορεί να αξιοποιήσει τις μετρήσεις, να τις αναλύσει επιστημονικά και να επιστρέψει προτάσεις για την βελτίωση του ύπνου. Η υπηρεσία θα διαφοροποιήσει το προϊόν, όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας κατασκευής παιχνιδομηχανών: «Οι δικοί μας ειδήμονες και η γνώση που έχουμε αποκομίσει σχετικά με την “φιλοξενία” από τον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών θα αποτελέσουν κλειδί στην ολοκλήρωση αυτού του έργου», είπε ο πρόεδρος Iwata. Η Nintendo έχει άδεια και για την αξιοποίηση της τεχνολογίας της ResMed για την ανάλυση του ύπνου. Δείτε ένα βίντεο για την λειτουργία του S+ από την ResMed:

Ο QOL Sensor (Quality of Life Sensor) είναι ένας ανέπαφος αισθητήρας εκπομπής ραδιοσυχνοτήτων που μετράει, μεταξύ άλλων, τις διαφορετικές κινήσεις του ανθρώπινου σώματος από την ηχώ της αντανάκλασης του ήχου, την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό. Τα δεδομένα που συλλέγονται αυτομάτως θα μεταφέρονται στους διακομιστές για τους αισθητήρες QOL, όπου θα αναλύονται και θα επιστρέφουν κατάλληλα οπτικοποιημένα τα αποτελέσματα της ανάλυσης της ποιότητας του ύπνου και της σωματικής κόπωσης.

Μέχρι τώρα, πολλά από τα γκάτζετ (ή app, όπως το Pillow της ελληνικής Neybox) που αφορούν τον ύπνο προϋποθέτουν ότι ο χρήστης φοράει την συσκευή όταν κοιμάται ή έχει το τηλέφωνό του πάνω στο στρώμα, δίπλα στο μαξιλάρι.

]]>

Μετάβαση στο περιεχόμενο