Από τη μια στιγμή στην άλλη το μπάνιο ενός μικρού παιδιού στη θάλασσα, εξελίχθηκε σε μαρτύριο.Αυτό οφείλεται στο ότι και φέτος το φύκι της Καραθώνας, βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία του Ναυπλίου και απειλεί γονείς και παιδιά. Πώς;
Όπως δημοσιεύει το Argonafplia.gr, μαύρο Σαββατοκύριακο πέρασε οικογένεια επισκεπτών από την Αθήνα, αφού το φύκι έστειλε ένα παιδί στο νοσοκομείο.
Στις φωτογραφίες που δημοσίευσε στο facebook η μητέρα του παιδιού, φαίνεται πεντακάθαρα το τσίμπημα, που τους «έστειλε στο νοσοκομείο των Παίδων, με φρικτούς πόνους, όπου τους έκαναν εισαγωγή”.
Tι είναι το Φύκι της Καραθώνας
Στην παραλία Καραθώνας λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας του νερού παρατηρείται η παρουσία ειδών βενθικών Υδρόζωων σε αφθονία, λόγω του φυσικού αναπαραγωγικού κύκλου τους κυρίως πάνω στο σκληρό υπόστρωμα (πέτρες και «πλάκα» βράχου).
Τα παραπάνω κατώτερα υδρόβια ζώα ανήκουν σε ένα φύλο τα Κνιδάρια με 9.000 είδη παγκοσμίως και το ποιο γνωστό σε μας η θαλάσσια Ανεμώνα από τα Ανθόζωα. Αυτά έχουν ειδικά κύτταρα που ονομάζονται κνιδοκύστες και χρησιμοποιούνται για τη σύλληψη τροφής ή για άμυνα.
Οι κνιδοκύστες μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό και κνησμό όταν έλθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Η επαφή των κολυμβητών τόσο με τα πλαγκτικά στάδια (νεαρές υδρομέδουσες) των παραπάνω ζώων που απελευθερώνονται στο νερό όσο και με τα βενθικά (πολύποδες) μπορεί να προκαλέσει σε σπάνιες περιπτώσεις αναφυλαξία, για αυτό συνιστάται για προληπτικούς λόγους η απομάκρυνση από το νερό σε περίπτωση ερεθισμού.
Οι οργανισμοί που θηρεύουν τα Κνιδάρια και μειώνουν το πληθυσμό τους είναι οι αστερίες, τα μαλάκια, τα ψάρια και οι θαλάσσιες χελώνες. Τέλος επισημαίνεται ότι η παρουσία των Υδροζώων δεν αποτελούν ενδείξεις ρύπανσης άλλα σχετίζονται με φυσικές συνθήκες, η δε αύξησή τους είναι χρονικά περιοδική.
]]>