Μαθησιακές Δυσκολίες / Ειδική Αγωγή

Συμβουλές για γονείς με παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Οι μαθησιακές δυσκολίες αποτελούν διαταραχές σε μια ή περισσότερες ψυχοδιαγνωστικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην κατανόηση ή στην χρήση της γλώσσας, προφορικής και γραπτής και μπορεί να εκδηλωθούν ως ανεπαρκής ικανότητα στην ακρόαση, σκέψη, ομιλία, ανάγνωση, γραφή και εκτέλεση μαθηματικών υπολογισμών.

Όταν ο γονιός συνειδητοποιήσει πως το παιδί του έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία καλό είναι να το αντιμετωπίσει μεθοδικά και σχολαστικά. Ορίστε κάποιες συμβουλές που θα σας φανούν χρήσιμες:

eidikes-mathisiakes-dyskolies.juniorsclub

Μην το αποθαρρύνετε και μην του δημιουργείτε αισθήματα ενοχής, θεωρώντας το υπεύθυνο για τις δυσκολίες του. Η θετική ενίσχυση και η παροχή κινήτρων θα αποτελέσουν σημαντικό σκαλοπάτι βοηθείας για την συναισθηματική του ωρίμανση.

Μην “τονίζετε” τα λάθη του σ’ ένα κείμενο. Δεν θα καλυτερεύσει με την αυστηρότητα. Διορθώστε μαζί του τα λάθη αφού ολοκληρώσει και συζητήστε μαζί του το σωστό.

Με τίποτα μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά. Το τοποθετείτε σε έναν άνισο ανταγωνισμό που εκείνο θα είναι πάντα αποτυχημένο.

Αν δείτε ότι επαναλαμβάνει αρκετές φορές μια πρόταση ή μια ερώτηση, μην εκνευριστείτε. Αντίθετα, ενθαρρύνετε το για να καταλάβει, ακόμα και αν η ερώτηση δεν έχει λογική βάση. Ενισχύστε την προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα.

Ενθαρρύνετε την ενασχόληση με δραστηριότητες που τα χέρια είναι απαραίτητα εργαλεία ή που χρειάζονται ψαλίδι (καθάρισμα, μαγείρεμα, κοπή φρούτων, κλπ)

Παίξτε μαζί του επιτραπέζια παιχνίδια για την εκμάθηση κανόνων.

Διαβάστε παραμύθια με κοινωνικά θέματα και συζητήστε τα μαζί του.

Έχετε λογικές απαιτήσεις και προσδοκίες από εκείνο, τόσο στο γνωστικό-κινητικό, όσο και στο συναισθηματικό τομέα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο