Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Συνέντευξη Μανώλη Σφακιανάκη – Απαντά σε εφήβους: “Ποτέ δεν έχουμε τεθεί ενάντια στη χρήση των social media από παιδιά”

elena-1στη δημοσιογράφο Ελένη Βασιλοπούλου elena_juniorsclub

Ο Αντιστράτηγος ε.α Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ανταποκρίθηκε άμεσα και με μεγάλη ευχαρίστηση απάντησε στα ερωτήματα μας, κυρίως όμως στις ερωτήσεις που έθεσαν μέσω του juniorsclub.gr, οι έφηβοι αναγνώστες μας.

Ουσιαστικά, με πλήρη γνώση και καθοδήγηση, ο κος Σφακιανάκης, έδωσε απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα, που αφορούν στο διαδίκτυο, τη χρήση των social media αλλά και τις απειλές που κρύβει ο κόσμος του ίντερνετ!

Με τον κο Σφακιανάκη, έχουμε βρεθεί κι άλλες φορές σε ενημερωτικές εκδηλώσεις αλλά και συνεντεύξεις. Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία καθώς έχει χειρισθεί περισσότερες από 10.000 σοβαρές υποθέσεις σε σύνολο 28.000 .που αφορούν το κυβερνοέγκλημα.

Έγινε γνωστός ως Επικεφαλής στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ τώρα είναι ιδρυτής του CSI INSTITUTE που έχει έδρα την Αθήνα και έχει σκοπό να δημιουργήσει σε κάθε πόλη της χώρας μας ένα ινστιτούτο όπου θα ασxολείται με την εκπαίδευση των παιδιών μας στην ασφαλή πλοήγηση του διαδικτυου αλλα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από εξειδιεκυμένες δράσεις ανά επαγγελματική ομάδα.

internet-safe-paidi-asfaleia-2

Συνέντευξη (ακολουθούν ερωτήσεις εφήβων σε συνδυασμό με δικές μου)

j.c.: (Αποστόλης 14 ετών) 

Παρακολουθώ κάποιους Youtubers, (και Έλληνες), όπου μιλούν ανοιχτά για τα πάντα (ναρκωτικά, αναβολικά, γκόμενες, όπλα). Αυτοί ήθελα να ήξερα είναι γνωστοί στην Αστυνομία; Επίσης, μπορείς να λες ότι θες στο Youtube? 

Ε.Σ.: Στο YouTube, όπως και σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχύει η ελευθερία του λόγου. Παρόλα αυτά, οποιοσδήποτε παρακολουθεί τέτοιου είδους περιεχόμενο μπορεί να το αναφέρει στην πλατφόρμα και εφόσον πρόκειται για μια συμπεριφορά ποινικά κολάσιμη, δύναται να παρέμβει η αστυνομία. Θα πρέπει όμως να ξέρετε ότι οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δε διαθέτουν κάποιο ελεγκτικό όργανο, όπως υπάρχει π.χ. το ΕΣΡ στην τηλεόραση και γι’ αυτό υπεύθυνοι για την αναφορά τέτοιου περιεχομένου είναι μόνο οι θεατές του.

j.c.: Στα ερωτήματα του Αποστόλη θα ήθελα να προσθέσω κι εγώ:

Έχω παρακολουθήσει έφηβο στο YouTube και να περιγράφει για την πρώτη του σεξουαλική επαφή ως ανήλικος με έναν ενήλικα… Εκεί δε θα έπρεπε να έχει παρέμβει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ή ο Εισαγγελέας ανηλίκων; 

Ε.Σ.: Η Δίωξη ή ο Εισαγγελέας, μπορούν να παρέμβουν μόνο ύστερα από καταγγελία του συγκεκριμένου περιεχομένου. Οποιοσδήποτε θεατής μπορεί να θεωρήσει το συγκεκριμένο περιεχόμενο παράνομο, μπορεί να το καταγγείλει στη Δίωξη αλλά από εκεί και μετά οι διαδικασίες κινούνται με βάση τη νομοθεσία, επομένως εάν το συγκεκριμένο γεγονός είναι ποινικά κολάσιμο η Αστυνομία θα αναλάβει δράση. Απλώς στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν μπορεί να γίνει αυτεπάγγελτα, μόνο και μόνο δηλαδή λόγω της ύπαρξης των συγκεκριμένων βίντεο.

Children at the computer with educator in kindergarten

j.c.: Νικολία 11 ετών

Προσέχω πολύ στο Messenger ποιος μου στέλνει μήνυμα και πως απαντάω. Όμως είχα μια φίλη όπου με ρωτούσε διάφορα “δικά μας” και μετά τα έδειχνε στην τάξη. Επειδή με πείραξε αλλά δεν ήταν σοβαρό, δεν έδωσα σημασία. ‘Όμως πώς θα μπορούσα να την σταματήσω να το κάνει αυτό;

Ε.Σ.: Είναι όμορφο να μοιράζεσαι πράγματα με τους φίλους σου και ακόμα πιο ωραίο να ξέρεις πως υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ σας. Κάθε φορά που λες κάτι στη φίλη σου και εκείνη το μοιράζεται με άλλους είναι σαν να προδίδει τη σχέση σας. Προσπάθησε να της εξηγήσεις πως αυτά που της λες, της τα λες γιατί θέλουν να μείνουν μεταξύ σας και μόνο. Άλλωστε η «φιλία» είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.

Αν πάραυτα, συνεχίσει να το κάνει αυτό και αυτά που διαδίδει σε ενοχλούν ή σε προσβάλουν τότε σημαίνει πως δεν είναι πραγματική σου φίλη και θα πρέπει να απευθυνθείς στους γονείς σου να μοιραστείς το πρόβλημα σου μαζί τους και από κοινού να βρείτε τη λύση πριν απευθυνθείς  στους καθηγητές σου.

j.c.: Μαρία 12 ετών

Θα ήθελα να ξέρω, είναι safe να λέω τα πάντα στις φίλες μου μέσω messenger – facebook – instagram ? Δεν μπορεί να μπει στα μηνύματα άλλος και να δει τι λέμε;

Ε.Σ.: Η τεχνολογία στις μέρες μας αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς γι’ αυτό και οι επιλογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε για να επικοινωνούμε, γίνονται ολοένα και περισσότερες. Όσο οι επιλογές αυξάνονται τόσο μεγαλώνει και ο κίνδυνος γι’ αυτό και πρέπει να γνωρίζουμε και  προφυλασσόμαστε! Κανένας δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι το διαδίκτυο είναι πάντα έμπιστο και ασφαλές για να μοιραζόμαστε προσωπικά μας δεδομένα γι’ αυτό πρέπει να έχουμε μέτρο σε όσα μοιραζόμαστε με τους διαδικτυακούς μας φίλους.

Ας κρατήσουμε το διαδίκτυο για να μοιραζόμαστε πιο ανάλαφρα θέματα και να επικοινωνούμε τα πιο προσωπικά μας δια ζώσης!

j.c.:  Στο ερώτημα που θέτει η Μαρία, θέλω να ρωτήσω αν “διακριτικά” ένας γονέας μπορεί να γνωρίζει τι μηνύματα ανταλλάσσει το παιδί του; Υπάρχει τρόπος; Εσεις τι θα συμβουλεύατε τους γονείς;

Ε.Σ.: Αν πιστεύετε ότι έχετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας θα ήταν προτιμότερο να μην μπείτε σε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να μην αμφισβητηθεί η σχέση που έχει χτιστεί μεταξύ σας. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει ένα υγιές κλίμα ώστε από μόνο του το παιδί να σας εμπιστευτεί αν συμβαίνει κάτι αφού ξέρει πως θα βρεθεί λύση μέσω συζήτησης και όχι τιμωρίας. Αυτά φυσικά ισχύουν μόνο στη περίπτωση που δεν πέσει στην αντίληψη σας κάτι μεμπτό ή αλλαγή συμπεριφοράς από μέρος του που εκεί φυσικά σαν γονιός θα πρέπει να παρέμβετε για το καλό του παιδιού σας, πάντα όμως με τρόπο που το παιδί θα καταλαβαίνει πως ο ρόλος σας είναι προστατευτικός και όχι τιμωρητικός.

internet-safe-paidi-asfaleia-7

j.c.: Δημήτρης 10 ετών 

Ο φίλος μου στο σχολείο, μου είχε δείξει στο κινητό ένα βίντεο με γυμνούς και διάφορα… Εγώ του είπα να μη βλέπει βλακείες. Εκείνος όμως μου ζήτησε να μην πω τίποτα γιατί θα κόψουμε από φίλοι. Γι’ αυτό δεν το είπα σε άλλον αλλά μόνο στη μαμά μου. Είναι κακό τώρα αυτό; 

Ε.Σ.: Το να παρακολουθεί ένα παιδί αυτής της ηλικίας τέτοιου είδους υλικό είναι εν μέρει φυσιολογικό λόγω της αναπτυσσόμενης σεξουαλικότητας. Έκανες καλά που δεν το είπες στους φίλους σου εφόσον σου το ζήτησε, όσον αφορά το ότι το είπες στη μαμά σου, αρχικά είναι πολύ θετικό από την άποψη ότι όπως φαίνεται έχεις χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί της, πράγμα πολύ σημαντικό. Από την άλλη πλευρά, αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι το να σέβεσαι τα μυστικά των άλλων όταν βέβαια αυτά δεν προσβάλουν ή θίγουν κάποιον. 

Πολλές φορές οι γονείς προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά τους μπορεί να γίνουν υπερβολικοί αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι λογικό ένας φίλος σου να βλέπει τέτοιο περιεχόμενο. Επομένως, όπως έχεις ήδη κάνει, μην το συζητήσεις με τους φίλους σου, συνέχισε να συζητάς με τη μαμά σου ό,τι σε απασχολεί αλλά εάν πρόκειται για ένα αθώο μυστικό, καλό θα είναι να σεβαστείς την εμπιστοσύνη που σου έδειξε ο φίλος σου.

j.c.: Με αφορμή την ιστορία του Δημήτρη, πείτε μου, μπορούν τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στις μηχανές αναζήτησης όπως google αλλά να μη βλέπουν ακατάλληλα βίντεο ή φωτογραφίες;

Ε.Σ.: Υπάρχει αυτή η δυνατότητα μέσω της εφαρμογής φίλτρου γονικού ελέγχου, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί από κάποιον ενήλικο που χειρίζεται τον υπολογιστή και να κλειδώνει κάποιες σελίδες προκειμένου να μην είναι προσβάσιμες στα ανήλικα παιδιά.

internet-safe-paidi-asfaleia-4

j.c.: Έχω την αίσθηση από όσα ερωτήματα δέχομαι και γενικά με τις απορίες των παιδιών ιδίως, ότι έχει ξεκινήσει η σεξουαλικότητα από πολύ νωρίς. Επίσης τα θέματα που συζητούν τα παιδιά στα σχολεία έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο. Μήπως θα έπρεπε να έχουν ειδικό μάθημα σεξουαλικής αγωγής από το νηπιαγωγείο ; Επίσης, εκτιμώ ότι έχουν περισσότερες εικόνες μέσω του διαδικτύου και της πρόσβασης που έχουν. Τι λέτε γι αυτό; 

Ε.Σ.: Είναι αλήθεια ότι πλέον τα παιδιά αρχίζουν να ασχολούνται με τη σεξουαλικότητά τους σε πιο μικρή ηλικία. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό, το αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει η κατάλληλη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, όπως λέτε κι εσείς, επομένως τα παιδιά μπορεί να προβούν σε απερίσκεπτες πράξεις λόγω ελλιπούς ενημέρωσης.

Στην Ελλάδα το κομμάτι του σεξ, θεωρείται ακόμη ταμπού, λίγοι γονείς ή δάσκαλοι μιλάνε στο σχολείο γι’ αυτό. Κανονικά θα έπρεπε το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης να ενταχθεί στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθητών, προκειμένου να υπάρχει η σωστή ενημέρωση και τα παιδιά να μπορούν να ελέγξουν τις πράξεις τους και να μην εκτεθούν σε κάποιον κίνδυνο.

Όσον αφορά το κομμάτι της έκθεσης σε σεξουαλικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, αυτό είναι όντως αληθές, εφόσον όμως δεν υπάρχει η κατάλληλη ενημέρωση τα παιδιά είναι λογικό να αναζητούν απαντήσεις στα σεξουαλικά ζητήματα που τα απασχολούν μέσω του διαδικτύου, εφόσον κανένας άλλος δε φαίνεται πρόθυμος να ανταποκριθεί στις ερωτήσεις τους.

students looking at computer monitor at school

j.c.:Νατάσσα 18 ετών 

Όταν νιώθεις ότι κάποιος είναι stalker αλλά μόνο στα Social και πάντα μιλάει ευγενικά, μπορεί να κρύβει κάτι άλλο

Ε.Σ.: Σε γενικές γραμμές, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος σχετικά με το τι κρύβει κάποιος τον οποίο δεν γνωρίζεις στην «κανονική ζωή», εκτός των  social media. Πάντα θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με τα άτομα με τα οποία μιλάμε μέσω διαδικτύου, διότι ο καθένας μπορεί να παρουσιάζει ό,τι θέλει, όντας πίσω από μια οθόνη. Είναι καλό να είμαστε επιφυλακτικοί και να μην υπερεκθέτουμε την προσωπική μας ζωή, τις δραστηριότητές μας, τα μέρη στα οποία βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή, καθώς και πολύ προσωπικά μας δεδομένα, καθώς ποτέ δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιος παρακολουθεί τις κινήσεις μας. Εάν νιώθετε ανασφάλεια σχετικά με κάποιον που σας ακολουθεί στα social media, μπορείτε σε κάθε περίπτωση να τον διαγράψετε ή να τον μπλοκάρετε και ποτέ μην εμπιστεύεστε άτομα που δεν γνωρίζετε πραγματικά.

j.c.: Έχετε πει να μην κάνουν χρήση οι ανήλικοι στα social media. Αν και δεν επιτρέπεται έχουμε χιλιάδες παιδιά που έχουν ινσταγκραμ και Youtube κ.α. Μήπως θα έπρεπε να δώσετε νέες οδηγίες για αυτές τις περιπτώσεις; Οδηγίες χρήσεις για παιδιά και γονείς;

Ε.Σ.: Σαν Ινστιτούτο ποτέ δεν έχουμε τεθεί ενάντια στη χρήση των social media από παιδιά, πάντα όμως υπό προϋποθέσεις. Σαφώς με κάποιους κανόνες όπως η οριοθέτηση του χρόνου χρήσης αλλά και η γονική επίβλεψη. Το παιδί πρέπει να ξέρει ότι έχει ελευθερία κινήσεων γνωρίζοντας ότι τους κανόνες τους βάζουν οι γονείς.

Στο site μας (www.csii.gr) υπάρχουν χρήσιμα άρθρα και οδηγίες για παιδιά και γονείς καθώς και συνεχείς ανακοινώσεις. Επίσης μπορείτε να μας καλείτε στο 2111.82 18 18  για οποιοδήποτε ζήτημα σας.

j.c.: Επαναφέρω το θέμα φωτογραφιών των παιδιών. Για να είναι απόλυτα ξεκάθαρο στους γονείς. Μπορούν να ανεβάσουν μια φωτογραφία με το παιδί τους αλλά το παιδί να μην είναι με μαγιό ή σε κάποια φωτογραφία όπου φαίνεται το εσώρουχο του;

Ε.Σ.: Είναι σύνηθες οι γονείς να μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο. Καλό θα ήταν όμως κάτι τέτοιο να αποφεύγεται αφού όχι μόνο παραβιάζεται η προσωπική τους ελευθερία διότι δεν μπορούν να δώσουν τη συγκατάθεση τους αλλά από τη στιγμή που θα δημοσιευτεί η φωτογραφία δημιουργείται ψηφιακό ίχνος το οποίο δεν εξαφανίζεται ποτέ και μπορεί να το έχει ο οποιοσδήποτε. Συνιστούμε να μην προβάλετε την προσωπική σας ζωή στα social media σε μεγάλο βαθμό, αν παρόλα αυτά δημοσιεύσετε κάποια φωτογραφία με ανήλικο να έχετε καλύψει το πρόσωπο του για μεγαλύτερη ασφάλεια και να φροντίζετε να είναι ευπρεπώς ντυμένο για να μην προκαλείται ο εγκέφαλος των αρπακτικών του διαδικτύου.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

camera-child

Μάθε περισσότερα για τον κο Αντιστράτηγο ε.α  Ε. Σφακιανάκη: sfakianakis

Ο Αντιστράτηγος ε.α Εμμανουήλ Σφακιανάκης εργάζόταν στην Αστυνομία -34- έτη εκ των οποίων τα -23- ασχολείτο με τη διερεύνηση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων..

Σπούδασε Ανάλυση και Προγραμματισμό Η/Υ. Εκπαιδεύθηκε στο Λονδίνο στο έγκλημα του Πλαστικού χρήματος (Plastic Crime) ΚΑΙ στο FBI σε θέματα για Τρομοκρατία στο διαδίκτυο (Cyber Terrorism).

Εχει χειρισθεί περισσότερες από 10.000 σοβαρές υποθέσεις σε σύνολο 28.000 .που αφορούν το κυβερνοέγκλημα. 

Έχει συμμετάσχει ως βασικός ομιλητής από το 2001 έως 2016 σε 875 συνέδρια Εθνικά και Διεθνή της INTERPOL – EUROPOL – Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων – Διεθνών Οργανισμών κ.α. 

Είναι ιδρυτής του CSI INSTITUTE που έχει έδρα την Αθήνα και σκοπό να δημιουργήσει σε κάθε πόλη της χώρας μας ένα ινστιτούτο που θα ασxολείται με την εκπαίδευση των παιδιών μας στην ασφαλή πλοήγηση του διαδικτυου αλλα και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσα από εξειδιεκυμένες δράσεις ανά επαγγελματική ομάδα.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων α] στις «Ποινικές Επιστήμες» ΚΑΙ β] στην «Εγκληματολογία» του Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

 Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Είναι καθηγητής στο ΠΑ.ΠΕΙ στην Αστυνομική Ακαδημία, και Εθνική Σχολή Δικαστών.

 Είναι συγγραφέας των: 

Α] Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές .

Β] Ο κώδικας του Διαδικτύου 

Γ] Τα κλειδιά του Διαδικτύου  

Έχει λάβει, μέχρι το 2016,  90 τίτλους τιμής από: 

α) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

β) την Ακαδημία Αθηνών για την ιδιαιτέρως μεγάλη κοινωνική του προσφορά, 

γ) από τη UNICEF ως ο «άνθρωπος των παιδιών». 

 δ) το FBI -3- φορές για διερεύνηση διαδικτυακών εγκλημάτων, κ.α

Επίσης εμπνεύστηκε την εφαρμογή CYBERKID & βραβεύτηκε στο Mobility Forum & Apps Awards 2015 με το Χρυσό Βραβείο .

familia-juniorsclub

Διαβάστε επίσης: 

Μανώλης Σφακιανάκης: Ο φύλακας άγγελος των παιδιών στο Διαδίκτυο

STAY SAFE: 18 κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά που πηγαίνουν μόνα τους, στο σχολείο

STAY SAFE: 5 βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά, όταν χαθούν

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα: 8 λάθη που κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους!

facebook-fylladio_2-juniorsclub

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο