Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Συνέντευξη με τον πρόεδρο Ιδρύματος Σκαγιοπουλείου, Νίκο Σταθακόπουλο: “…επιθυμώ τα παιδιά να με βλέπουν σαν πατέρα τους”

συνέντευξη στη δημοσιογράφο, Ελένη Βασιλοπούλου  @elena_juniorsclub

Για όσους δε με γνωρίζουν, από την πρώτη φορά που ανέλαβα ως δημοσιογράφος τα ρεπορτάζ και την παρουσίαση της εκπομπής “Θέματα Ζωής”, η επαφή μου με τα ιδρύματα και η σχέση που έχω με το Σκαγιοπούλειο είναι πλέον προσωπική. Καθώς με τα παιδιά (αρρένων και θηλέων) έχουμε κάνει πολλές γιορτές, πολλές εκδηλώσεις μαζί και φέτος με τα κορίτσια πάλι κάτι ετοιμάζουμε (δε θα αποκαλύψω ακόμη…) Συνεπώς, είναι σημαντικό για εμένα να ξέρω ποιος είναι κάθε φορά ο πρόεδρος και ποιες είναι διαθέσεις του. 

Ο Νίκος Σταθακόπουλος έχει μεγάλη εμπειρία στο τιμότι των ιδρυμάτων, με μακρά ενασχόληση σε δομές κοινωνικής πρόνοιας, καθώς διετέλεσε πρόεδρος στη Μονάδα Σπαστικών Παιδιών Πάτρας  και αν κρίνω από τη διάθεση του αλλά και τα έργα, με πρόσφατο το μπάσκετ στο κτίριο του Σκαγιοπουλείου αρρένων, τότε θα επαναλάβω τη λαϊκή παροιμία ¨Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται…” 

93637786_838383436572595_750289400306335744_n

Συνέντευξη:

J.C.:Πρώτη φορά στην ανάλυψη αυτών των καθηκόντων, με ένα μεγάλο μέρος της διαχείρισης όπου αφορά στα παιδιά τα οποία έχουν βρεθεί στα ιδρύματα, έπειτα από εισαγγελική εντολή. Δύσκολες περιτπώσεις κάποια περιστατικά και μη ξεχνάμε ότι πρόκειται για παιδιά και εφήβους που πρέπει να  προστατεύσετε και να καθοδηγήσετε. Πείτε μου γιατί αποδέχτηκατε αυτή την πρόκληση και ποιος είναι ο στόχος σας; 
 
Ν.Σ.: Με γνώμονα την εμπειρία που αποκόμισα από τη διοίκηση μου στη Μονάδα Σπαστικών Παιδιών, αποδέχθηκα αυτήν την ωραία πρόκληση, με την πεποίθηση ότι θα τα καταφέρουμε και θα οδηγήσουμε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη θέση που του αρμόζει, σε σχέση με το σημαντικό έργο που καλείται να επιτελέσει έναντι του κοινωνικού συνόλου.
 
Συνεργασία, συνεννόηση, ομαδικό πνεύμα και εξωστρέφεια, είναι οι άξονες στους οποίους ήδη κινούμαστε, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
 
Κυρία Βασιλοπούλου, όπως θα διαπιστώσατε, χρησιμοποιώ τον πρώτο πληθυντικό γιατί πιστεύω ακράδαντα στη συνεργασία και στη συνεννόηση διοίκησης και εργαζομένων, μέσα από την ομαδικότητα και την οριοθέτηση κοινών στόχων. Για μένα είναι μονόδρομος. Διότι το να πάει το Κέντρο καλύτερα, πιο μακριά, πιο ψηλά, δεν είναι υπόθεση μόνο του προέδρου του, του Νίκου Σταθακόπουλου, είναι υπόθεση όλων όσοι το υπηρετούν.
 
Προσωπικά νιώθω ότι είμαι πρώτος μεταξύ ίσων και αποτελεί πραγματικά τιμή για μένα ότι στα πρόσωπα των μελών του Δ.Σ. και των εργαζομένων βλέπω πανάξιους συνεργάτες.
 
Είμαστε μια οικογένεια που παλεύει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
 
J.C.:Έχετε γνωρίσει προσωπικά τα παιδιά όλων των ιδρυμάτων; (σ΄αυτή τη συνέντευξη εστιάζω κυρίως στα παιδιά και όχι τα άτομα 3ης ηλικίας). Πείτε μου πώς νιώθετε, που κατέχετε μια θέση ευθύνης, ως πρόεδρος των ιδρυμάτων απέναντι σ΄αυτα και τι θα θέλατε να νιώθουν κι εκείνα για εσας; 
 
Ν.Σ.: Έχω φροντίσει να έλθω σε προσωπική επαφή με όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα παιδιά, καθώς και ηλικιωμένες και ηλικιωμένους που φιλοξενούμε στις υπόλοιπες Δομές του Κέντρου.
 
Διότι γνωρίζετε ότι, εκτός από παιδιά, ακόμη και με ειδικές ανάγκες, φιλοξενούμε στον Πύργο και στο Αίγιο άτομα της τρίτης ηλικίας που χρήζουν ειδικής υποστήριξης, όπως και μιας ξεχωριστής προσέγγισης.
 
Τώρα, σε ό, τι αφορά το ερώτημα σας για το πώς επιθυμώ να νιώθουν τα παιδιά για μένα, θα σας έλεγα ότι το ιδανικό για μένα θα ήταν να με βλέπουν σαν πατέρα τους.
 
Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά όταν τα βλέπω να μού χαμογελούν επειδή έφαγαν για πρώτη φορά φρέσκο ψάρι, είναι μια μικρή ηθική ικανοποίηση για μένα.
80245313_756784914732448_5029393243188494336_n
J.C.:Γνωρίζετε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν στα ιδρύματα, δεν εμπιστεύονται εύκολα κάποιον γιατί ξέρουν καλά, ό.τι θα βρίσκεται εκεί για ένα διάστημα και δε θα είναι για πάντα μαζί τους. Πώς σκέφτεστε να διαχειριστείτε το θέμα της εμπιστοσύνης; 
 
Ν.Σ.: Κυρία Βασιλοπούλου, η εμπιστοσύνη δύσκολα κερδίζεται, εύκολα χάνεται. Κι αυτό, όπως ενδεχομένως ξέρετε, ισχύει για όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις, πόσο μάλλον για παιδιά που φιλοξενούνται σε ένα ίδρυμα και τους λείπει η οικογενειακή θαλπωρή, η ζεστασιά ενός κανονικού σπιτιού.
 
J.C.: Μετά από κάποιους μήνες ως πρόεδρος και με την πανδημία που αντιμετωπίζει η χώρα, ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει για τη λειτουργία των ιδρυμάτων, κυρίως όμως για τις ζωές αυτών των παιδιών; 
 
Ν.Σ.: Από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, θέτοντας ουσιαστικά σε μια άτυπη καραντίνα τα ιδρύματα μας που φιλοξενούν ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, στον Πύργο, στο Αίγιο και στα Λεχαινά.
 
Επιπλέον, προβήκαμε και συνεχίζουμε να προβαίνουμε σε συνεχείς απολυμάνσεις, ενώ προμηθευτήκαμε σε επαρκείς ποσότητες και το κατάλληλο υγειονομικό υλικό.
 
Παράλληλα, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στο οποίο άλλωστε υπαγόμαστε, για την περαιτέρω ενίσχυση και επικαιροποίηση των μέτρων. Δόξα τω Θεώ, έως σήμερα δεν είχαμε κανένα κρούσμα.
 
J.C.:Τα παιδιά αυτό το διάστημα πρέπει να ακολουθήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις, σε υπολογιστές. Έχετε ζητήσει από την περιφέρεια ή το υπουργείο παιδείας να σας συμπεριλάβουν στη διανομή των τάμπλετ – υπολογιστών κλπ? 
 
Ν.Σ.: Στο σημείο αυτό μάλλον θα σας εκπλήξω ευχάριστα. Τα παιδιά που φιλοξενούμε έχουν τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα, στα οποία προσκολλούνται, όπως και όλα βέβαια τα παιδιά, για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.
 
Ως προς την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αντιλαμβάνεστε προφανώς ότι αυτό είναι ένα θέμα που άπτεται της λειτουργίας των σχολείων που πηγαίνουν, όχι δικό μας.
93958651_841312126279726_5409773426871107584_n
J.C.:Ποια είναι τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κτίρια; Τι έργα μπορούν να γίνουν για αρχή; 
 
Ν.Σ.: Σε γενικές  γραμμές οι  κτιριακές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αλλά προβλήματα υπάρχουν, λόγω της φυσιολογικής φθοράς που επέρχεται με το χρόνο.
 
Ω εκ τούτου, αναβαθμίζουμε σταδιακά τις συνθήκες φιλοξενίας στο σύνολο των Δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, με τη βελτίωση του ξενοδοχειακού εξοπλισμού και της σίτισης.
Επιπλέον, ολοκληρώσαμε πρόσφατα την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ για τα παιδιά που φιλοξενούνται στη Δομή του Σκαγιοπουλείου.
Κάναμε αρκετά, αλλά έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας.
unnamed
 
Δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος:
 

Το κέντρο ιδρύθηκε από τον Παναγιώτη Σκαγιόπουλο με το Ν.3650.ΦΕΚ164 του 1928 και λειτούργησε με την ονομασία Εθνικό Αγροτικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Πάτρας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2851 περί ιδρύσεως εθνικών ορφανοτροφείων απόρων μαθητών. Εγκαταστάθηκε στο κτίριο που ο ίδιος ο Σκαγιόπουλος κατασκεύασε για το σκοπό αυτό και αναφέρεται στον ιδρυτικό του νόμο, άρθρο 3, εφ’ όσον το ανωτέρω ίδρυμα θα είναι εγκατεστημένο στο κτίριο του Σκαγιοπουλείου Ορφανοτροφείου, θα ονομάζεται προς τιμήν του Ευεργέτου Π. Σκαγιόπουλου «Εθνικόν Σκαγιοπούλειον Αγροτικόν Οργανοτροφείον Πατρών». Λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Παιδικής Μέριμνας ΦΕΚ 860/7-12-1984. Και σκοπό έχει την περίθαλψη, μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών που αποδεδειγμένα είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας. Εισάγονται παιδιά ηλικίας 5,5 έως 16 ετών, εφ’ όσον διαπιστωθεί από προηγούμενη κοινωνική έρευνα ότι έχουν ανάγκη ιδρυματικής προστασίας όπου προσκομίζονται τα απαραίτητα από το νόμο δικαιολογητικά.

Κατά την εισαγωγή προτιμούνται παιδιά:

  • Ορφανά από δύο ή έναν γονέα
  • αναπήρων πολέμου
  • αναπήρων, φυματικών, ψυχοπαθών
  • φυλακισμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • πολυτέκνων και απόρων οικογενειών
  • αγροτικών και ορεινών περιοχών

σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία της οικογένειας τους να τα αναθρέψουν.

Οι εισαγόμενοι πρέπει να είναι σωματικώς, ψυχικώς και πνευματικώς υγιείς και αρτιμελείς, υπαγορευόμενης απολύτως της εισαγωγής παιδιών που πάσχουν από χρόνια ή μεταδοτικά νοσήματα. Σήμερα λειτουργεί με τον ίδιο σκοπό και τρόπο λειτουργίας που αναφέρονται στον κανονισμό λειτουργίας μας μετά τη συγχώνευσή του με άλλες 2 μονάδες, με τη νέα ονομασία «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αχαΐας – Σκαγιοπούλειο, Μονάδα Αρένων» .

ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ

Το κέντρο ιδρύθηκε με το Β.Δ. 272/22 και άρχισε να λειτουργεί το έτος 1927 με την επωνυμία ‘ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ’. Το έτος 1973 με Προεδρικό Διάταγμα μετατράπηκε σε ‘ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΗΣ ΘΗΛΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ’, όπως όλα τα Ορφανοτροφεία της χώρας. Είναι Ν.Π.Δ.Δ. Σκοπός του είναι η περίθαλψη, μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών (θηλέων) που είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας. Τα φιλοξενούμενα παιδιά είναι ηλικίας 6 – 20 ετών. Πρέπει να είναι σωματικά, ψυχικά και πνευματικά απόλυτα υγιείς.

Στη Μονάδα φιλοξενούνται παιδιά:

  • Ορφανά από δύο ή έναν γονέα,
  • αναπήρων πολέμου,
  • αναπήρων, φυματικών, ψυχοπαθών
  • φυλακισμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα
  • πολυτέκνων και απόρων οικογενειών
  • αγροτικών και ορεινών περιοχών

σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία της οικογένειας τους να τα αναθρέψουν.

Σήμερα, μετά τη συγχώνευση με άλλες 2 μονάδες, έχει πλέον την ονομασία «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αχαΐας – Σκαγιοπούλειο, Μονάδα Θηλέων» .

“Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων” Λεχαινών

Η σύσταση του Κέντρου Περίθαλψης Παιδιών (ΚΕ.ΠΕ.Π) πραγματοποιήθηκε με βάση το φεκ 153/27/8/87. Από το 1989 άρχισε να περιθάλπει Α.ΜΕ.Α. ηλικίας 6-18 ετών, που πάσχουν από σοβαρή διανοητική καθυστέρηση και για τα οποία συντρέχει και κοινωνικό πρόβλημα. Αρχικά η προέλευση των παιδιών ήταν από το Ν. Ηλείας και τους λοιπούς Νομούς της Πελοποννήσου, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας. Το 2003 έφθασε να φιλοξενεί 84 Α.ΜΕ.Α. σχεδόν από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Με τον Ν. 4025 για την ανασυγκρότηση των Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στις 2/11/2011, το ΚΕ.ΠΕ.Π μετονομάζεται σε “Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων” Λεχαινών, στο οποίο λειτουργεί ως Παράρτημα το ” Ίδρυμα Κοινωνικής Πρόνοιας” Πύργου – “Άγιος Χαράλαμπος”. Στις 23/1/2013 με τον Ν. 4109 περί κατάργησης και συγχώνευσης νομικών προσώπων του Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, τα τρία Ν.Π.Δ.Δ. ήτοι το “Σκαγιοπούλειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας”, το “Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Λεχαινών” και το “Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Αιγίου – Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού”, συγχωνεύονται και συνιστούν ένα νέο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία “Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας” (Κ.Κ.Π.Π.Δ.Ε.). 

 Το γηροκομείο Πύργου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ»

Το γηροκομείο Πύργου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» συστάθηκε με Ν.Δ 4550/66 ΦΕΚ.195/3-10-66 τεύχος Α΄ περί διαθέσεως της περιουσίας των κληροδοτημάτων Διονυσίου Λ. Τσεκλένη, Γεωργίου  Λ. Τσεκλένη, Ξανθής χήρα Ευστ. Αναστασιάδου και Ιωάννου Παπαχριστόπουλου  και λειτουργεί ως κοινωφελές Ίδρυμα  με τη μορφή ΝΠΔΔ. Στις 16-10-1966 δημοσιεύθηκε με αρ. ΦΕΚ 203 ο οργανισμός διοίκησης και λειτουργίας του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Πύργου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ».

Κατά την έναρξη της λειτουργίας του φιλοξενούσε περίπου 30 αυτοεξυπηρετούμενα ηλικιωμένα άτομα και των δύο φύλων, που προέρχονταν κατά προτεραιότητα από τον Νομό Ηλείας αλλά και από όλα τα διαμερίσματα της χώρας, ενώ έχει φτάσει να φιλοξενεί έως και 32 άτομα. Επίσης δύναται να φιλοξενήσει άτομα που χρειάζονται κοινωνική πρόνοια.
Στις 19-11-1990 δημοσιεύτηκε με αρ ΦΕΚ 152   ο νέος οργανισμός διοίκησης και λειτουργίας του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Πύργου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» και με το Ν 3918/2011 άρθρο 75 η τροποποίηση αυτού , ο οποίος παραμένει έως και σήμερα. Με το Ν.4025/2011 (ΦΕΚ 228 2-11-2011) που αφορά την ανασυγκρότηση φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση ΕΣΥ και άλλες διατάξεις, έγινε η συγχώνευση του Ιδρύματος  με το ΚΕΠΕΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ και λειτούργησε  ως Παράρτημα του Νέου ΝΠΔΔ (ΘΧΠ ΛΕΧΑΙΝΩΝ) έως 23-1-2013.

Σύμφωνα με το Ν.4109/2013(ΦΕΚ 16/23-1-2013) συγχωνεύτηκε σε νέο φορέα με την επωνυμία Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Παράρτημα ΑΜΕΑ Λεχαινών (Μονάδα Πύργου).

Στο Αίγιο, επί της οδού Ν. Πλαστήρα 7, βρίσκεται το Παράρτημα ΑΜΕΑ Αιγίου – Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού (πρώην Θ.Χ.Π. Αιγίου) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έτος 1925, συντάχθηκε η διαθήκη του Ιδρυτή, Κλεομένη Αντ. Οικονόμου Ιατρού, στην οποία ζητούσε να ανεγερθεί ένα άσυλο ανιάτων και πτωχοκομείο στον περίβολο του παλαιού Νοσοκομείου του Αιγίου. Η εν λόγω διαθήκη δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου 1926 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το έτος 1930, έγιναν τα εγκαίνια θεμελίωσης του ιδρύματος.
Το έτος 1941 συστάθηκε ο πρώτος οργανισμός λειτουργίας με το ΦΕΚ 346/Α/1941, δίνοντας στο ίδρυμα την επωνυμία:«Άσυλο Ανιάτων και Πτωχοκομείον, ίδρυμα Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού»,ως Ν.Π.Ι.Δ. Το ίδιο έτος ξεκίνησε η λειτουργία του ιδρύματος.

Με το Π.Δ. 280/84 (ΦΕΚ 106/Α/1984) μετατράπηκε σε Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αιγίου – Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Το έτος 1996, με το Π.Δ. 259/1996 (ΦΕΚ 190/Α/1996) άλλαξε η επωνυμία του ιδρύματος σε «Κέντρο Αποθεραπείας – Φυσικής Αποκατάστασης, Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού». Σύμφωνα με το Ν. 4025/2011 (ΦΕΚ 228/Α/2011), το Κέντρο μετονομάστηκε σε «Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού»».

Με το Π.Δ. 85/2012 (ΦΕΚ 141/Α/2012) το υπεύθυνο υπουργείο που εποπτεύει έως και σήμερα το φορέα μας, καθορίστηκε το «Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».

Με το Ν. 4109/2013 (ΦΕΚ 16/Α/2013) το Θεραπευτήριο συγχωνεύτηκε με άλλες 4 Μονάδες, με τη νέα επωνυμία «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παράρτημα ΑΜΕΑ Αιγίου – Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού».

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Μετάβαση στο περιεχόμενο