συνέντευξη στη δημοσιογράφο, Ελένη Βασιλοπούλου @elena_juniorsclub
Για όσους δε με γνωρίζουν, από την πρώτη φορά που ανέλαβα ως δημοσιογράφος τα ρεπορτάζ και την παρουσίαση της εκπομπής “Θέματα Ζωής”, η επαφή μου με τα ιδρύματα και η σχέση που έχω με το Σκαγιοπούλειο είναι πλέον προσωπική. Καθώς με τα παιδιά (αρρένων και θηλέων) έχουμε κάνει πολλές γιορτές, πολλές εκδηλώσεις μαζί και φέτος με τα κορίτσια πάλι κάτι ετοιμάζουμε (δε θα αποκαλύψω ακόμη…) Συνεπώς, είναι σημαντικό για εμένα να ξέρω ποιος είναι κάθε φορά ο πρόεδρος και ποιες είναι διαθέσεις του.
Ο Νίκος Σταθακόπουλος έχει μεγάλη εμπειρία στο τιμότι των ιδρυμάτων, με μακρά ενασχόληση σε δομές κοινωνικής πρόνοιας, καθώς διετέλεσε πρόεδρος στη Μονάδα Σπαστικών Παιδιών Πάτρας και αν κρίνω από τη διάθεση του αλλά και τα έργα, με πρόσφατο το μπάσκετ στο κτίριο του Σκαγιοπουλείου αρρένων, τότε θα επαναλάβω τη λαϊκή παροιμία ¨Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται…”
Συνέντευξη:
Συνεργασία, συνεννόηση, ομαδικό πνεύμα και εξωστρέφεια, είναι οι άξονες στους οποίους ήδη κινούμαστε, ώστε να πετύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Είμαστε μια οικογένεια που παλεύει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τώρα, σε ό, τι αφορά το ερώτημα σας για το πώς επιθυμώ να νιώθουν τα παιδιά για μένα, θα σας έλεγα ότι το ιδανικό για μένα θα ήταν να με βλέπουν σαν πατέρα τους.Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά όταν τα βλέπω να μού χαμογελούν επειδή έφαγαν για πρώτη φορά φρέσκο ψάρι, είναι μια μικρή ηθική ικανοποίηση για μένα.
Επιπλέον, ολοκληρώσαμε πρόσφατα την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ για τα παιδιά που φιλοξενούνται στη Δομή του Σκαγιοπουλείου.
Το κέντρο ιδρύθηκε από τον Παναγιώτη Σκαγιόπουλο με το Ν.3650.ΦΕΚ164 του 1928 και λειτούργησε με την ονομασία Εθνικό Αγροτικό Ορφανοτροφείο Αρρένων Πάτρας σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2851 περί ιδρύσεως εθνικών ορφανοτροφείων απόρων μαθητών. Εγκαταστάθηκε στο κτίριο που ο ίδιος ο Σκαγιόπουλος κατασκεύασε για το σκοπό αυτό και αναφέρεται στον ιδρυτικό του νόμο, άρθρο 3, εφ’ όσον το ανωτέρω ίδρυμα θα είναι εγκατεστημένο στο κτίριο του Σκαγιοπουλείου Ορφανοτροφείου, θα ονομάζεται προς τιμήν του Ευεργέτου Π. Σκαγιόπουλου «Εθνικόν Σκαγιοπούλειον Αγροτικόν Οργανοτροφείον Πατρών». Λειτουργεί σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων Παιδικής Μέριμνας ΦΕΚ 860/7-12-1984. Και σκοπό έχει την περίθαλψη, μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών που αποδεδειγμένα είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας. Εισάγονται παιδιά ηλικίας 5,5 έως 16 ετών, εφ’ όσον διαπιστωθεί από προηγούμενη κοινωνική έρευνα ότι έχουν ανάγκη ιδρυματικής προστασίας όπου προσκομίζονται τα απαραίτητα από το νόμο δικαιολογητικά.
Κατά την εισαγωγή προτιμούνται παιδιά:
- Ορφανά από δύο ή έναν γονέα
- αναπήρων πολέμου
- αναπήρων, φυματικών, ψυχοπαθών
- φυλακισμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα
- πολυτέκνων και απόρων οικογενειών
- αγροτικών και ορεινών περιοχών
σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία της οικογένειας τους να τα αναθρέψουν.
Οι εισαγόμενοι πρέπει να είναι σωματικώς, ψυχικώς και πνευματικώς υγιείς και αρτιμελείς, υπαγορευόμενης απολύτως της εισαγωγής παιδιών που πάσχουν από χρόνια ή μεταδοτικά νοσήματα. Σήμερα λειτουργεί με τον ίδιο σκοπό και τρόπο λειτουργίας που αναφέρονται στον κανονισμό λειτουργίας μας μετά τη συγχώνευσή του με άλλες 2 μονάδες, με τη νέα ονομασία «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αχαΐας – Σκαγιοπούλειο, Μονάδα Αρένων» .
ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Το κέντρο ιδρύθηκε με το Β.Δ. 272/22 και άρχισε να λειτουργεί το έτος 1927 με την επωνυμία ‘ΕΘΝΙΚΟ ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΘΗΛΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ’. Το έτος 1973 με Προεδρικό Διάταγμα μετατράπηκε σε ‘ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΗΣ ΘΗΛΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ’, όπως όλα τα Ορφανοτροφεία της χώρας. Είναι Ν.Π.Δ.Δ. Σκοπός του είναι η περίθαλψη, μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών (θηλέων) που είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας. Τα φιλοξενούμενα παιδιά είναι ηλικίας 6 – 20 ετών. Πρέπει να είναι σωματικά, ψυχικά και πνευματικά απόλυτα υγιείς.
Στη Μονάδα φιλοξενούνται παιδιά:
- Ορφανά από δύο ή έναν γονέα,
- αναπήρων πολέμου,
- αναπήρων, φυματικών, ψυχοπαθών
- φυλακισμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα
- πολυτέκνων και απόρων οικογενειών
- αγροτικών και ορεινών περιοχών
σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία της οικογένειας τους να τα αναθρέψουν.
Σήμερα, μετά τη συγχώνευση με άλλες 2 μονάδες, έχει πλέον την ονομασία «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Αχαΐας – Σκαγιοπούλειο, Μονάδα Θηλέων» .
“Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων” Λεχαινών
Το γηροκομείο Πύργου «Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ»
Στο Αίγιο, επί της οδού Ν. Πλαστήρα 7, βρίσκεται το Παράρτημα ΑΜΕΑ Αιγίου – Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού (πρώην Θ.Χ.Π. Αιγίου) του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Το έτος 1925, συντάχθηκε η διαθήκη του Ιδρυτή, Κλεομένη Αντ. Οικονόμου Ιατρού, στην οποία ζητούσε να ανεγερθεί ένα άσυλο ανιάτων και πτωχοκομείο στον περίβολο του παλαιού Νοσοκομείου του Αιγίου. Η εν λόγω διαθήκη δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου 1926 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το έτος 1930, έγιναν τα εγκαίνια θεμελίωσης του ιδρύματος.
Το έτος 1941 συστάθηκε ο πρώτος οργανισμός λειτουργίας με το ΦΕΚ 346/Α/1941, δίνοντας στο ίδρυμα την επωνυμία:«Άσυλο Ανιάτων και Πτωχοκομείον, ίδρυμα Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού»,ως Ν.Π.Ι.Δ. Το ίδιο έτος ξεκίνησε η λειτουργία του ιδρύματος.
Με το Π.Δ. 280/84 (ΦΕΚ 106/Α/1984) μετατράπηκε σε Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αιγίου – Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.
Το έτος 1996, με το Π.Δ. 259/1996 (ΦΕΚ 190/Α/1996) άλλαξε η επωνυμία του ιδρύματος σε «Κέντρο Αποθεραπείας – Φυσικής Αποκατάστασης, Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού». Σύμφωνα με το Ν. 4025/2011 (ΦΕΚ 228/Α/2011), το Κέντρο μετονομάστηκε σε «Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων «Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού»».
Με το Π.Δ. 85/2012 (ΦΕΚ 141/Α/2012) το υπεύθυνο υπουργείο που εποπτεύει έως και σήμερα το φορέα μας, καθορίστηκε το «Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας».
Με το Ν. 4109/2013 (ΦΕΚ 16/Α/2013) το Θεραπευτήριο συγχωνεύτηκε με άλλες 4 Μονάδες, με τη νέα επωνυμία «Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Παράρτημα ΑΜΕΑ Αιγίου – Κλεομένους Οικονόμου Ιατρού».