Προτεινόμενο Πρωταγωνιστές

Συνέντευξη με την Καλλιόπη – Ευαγγελία Χαμογιώργου (Kalli Chamos)- Η μικρή μας πρέσβειρα στην Αυστραλία

της δημοσιογράφου Ελένης Βασιλοπούλου elena_juniorsclub 

Τη γνώρισα όταν ήταν μόλις 11 ετών, όπου είχαμε κάνει μια υπέροχη συνέντευξη για το  juniorsclub.gr. Τώρα η Κάλλι (Καλλιόπη-Ευαγγελία Χαμογιώργου), είναι μια πανέμορφη δεσποινίδα, μια Ελληνίδα όπου μας εκπροσωπεί στην Αυστραλία και είμαστε όλοι περήφανοι για εκείνη! 

j.c: Τι σημαίνει για εσένα αυτή η διάκριση;

Κ.Χ: Η διάκριση είναι μια ευκαιρία να αποδείξω ό,τι μέσα από την συμπάθεια  όλου του κόσμου, ίσως να μπορούσα να προσφέρω αγάπη, γνώση & ενότητα σε μια τόσο δύσκολη εποχή που διανύουμε περικυκλωμένη με διχόνοιες και αδικίες . 
j.c: Ποιες είναι οι ευθύνες σου ως πρέσβειρα;
Κ.Χ.; Να μπορώ να υποστηρίξω και να αντιπροσωπεύσω το σχολείο μου. Τα αλλά παιδιά που κατάγονται από άλλες χώρες, θέλω μέσα από εμένα να μπορέσουν να κατανοήσουν την Ελληνική κουλτούρα, το Ελληνικό πνεύμα, τις παραδόσεις, τις ελληνικές γιορτές, την ιστορία μας, τη φιλοσοφία και τον πολιτισμό μας.
j.c: Είσαι Ελληνίδα, αλλά έχεις μεγαλώσει και έχεις ζήσει στην Αυστραλία. Ποιο μέρος νιώθεις πιο έντονα ως δικό σου τόπο; Που θα ήθελες να εξελιχθεί η ζωή σου;
Κ.Χ.: Ελληνίδα είμαι! Νιώθω όμως και τους δυο τόπους ισάξια. Τους πονάω και τους λατρεύω ισάξια. Να είσαι Έλληνας – νιδα είναι τρόπος σκέψης και τρόπος λειτουργίας που χαρακτηρίζει την ταυτότητα μας.
Οι Αρχαίοι Έλληνες επιδίωκαν να ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο, για να μεταλαμπαδεύσουν την επιστήμη, τη φιλοσοφία, τις γνώσεις και τον ελληνικό πολιτισμό.
Στη συνέχεια η χριστιανοσύνη γενικά & η ορθοδοξία είχε επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη μέσα από το Βυζάντιο & διασκόρπισε το άγιο Φως σε όλο τον πλανήτη. 
Οι Έλληνες έχουν μεταναστεύει σε όλα τα μέρη της γης & έτσι ο κάθε Έλληνας – νιδα είναι ένας νέος φάρος που φωτίζει τον κόσμο και μοιράζει τον πολιτισμό του. 
Οι Έλληνες πάντα υιοθετούσανε πολλά από όλους τους πολιτισμούς & η συνέχεια των Ελλήνων είναι άμεσα συνδεδεμένη με όλες τις εθνικότητες του κόσμου. 
Αυτό σημαίνει Έλληνας,  αγαπημένη ανθρωπότητα!  Αυτό προσπαθώ να πρεσβεύσω. 
Τώρα, για το μέλλον της ζωής μου, ως Ελληνίδα γεννημένη στην Ελλάδα, φαντάζομαι όπως κι ο Οδυσσέας που ήθελε να επιστρέψει στην Ιθάκη του, ίσως αυτό να σημαίνει, τα επόμενα χρόνια θα ήθελα να εξελιχθώ στη Πατρίδα μου . 
j.c: Πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 5 χρόνια από σήμερα;
Κ.Χ.: Όποιος έχει καταλάβει την έννοια & την ουσία του Ομήρου θα έχει καταλάβει ότι δεν έχει τόσο σημασία ο τελικός προορισμός όσο το ταξίδι, που τελικά σημαίνει ότι είναι αβέβαιος ο τελικός μου προορισμός . 
Όπως με δίδαξαν οι γονείς μου, φαντάζομαι τον εαυτό μου να είμαι θέση να προσφέρω παραπάνω από αυτά που κληρονόμησα . 
j.c: Θα σε ενδιέφερε η πολιτική ;
Κ.Χ.: Η πολιτική θα έπρεπε να ενδιαφέρει τον κάθε πολίτη, να είναι ενεργός, όχι σωστός μόνο προς τα δικαιώματα του αλλά & προς τις υποχρεώσεις του απέναντι στη Δημοκρατία. 
Ναι, θα με ενδιέφερε την κατάλληλη στιγμή μια καριέρα στη πολιτική, πρώτα σαν λειτούργημα . Αυτό γιατί θα με επέτρεπε να καθρεφτίζω τα δικαιώματα & τα συμφέροντα της κοινωνίας & του κράτους.
j.c:  Παρακολουθείς τα όσα γίνονται στην Ελλάδα (κοινωνικά, πολιτικά κ.α.)
Κ.Χ.: Παρατηρώ οξύνσεις σε κοινωνικά προβλήματα όπως η ανεργία, η ακρίβεια, η γυναικοκτονία, οι πυρκαγιές, τα περιβαλλοντικά προβλήματα, αλλά από την άλλη παρατηρώ ότι σημειώνονται εξελίξεις, γιατί η Ελλάδα μας έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις με ασφάλεια σε μια τόσο δύσκολη περίοδο, μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής πραγματικότητας . 
j.c: Είσαι ένα κορίτσι που ζεις σε μια χώρα, η οποία σου επιτρέπει να εκφράζεσαι ελεύθερα. Ποια είναι η άποψη σου για τα κορίτσια – γυναίκες άλλων χωρών όπως πχ στο Ιράν που δεν έχουν δικαιώματα, που στερούνται ακόμη και την ελευθερία της άποψης ;
Κ.Χ.: Όντως πολλές ελευθερίες & ανθρώπινα δικαιώματα αφαιρούνται στο Ιράν όπως και σε πολλές άλλες χώρες. 
Βέβαια οι γυναίκες & οι άντρες από όλες τις χώρες του κόσμου πρέπει να επιδιώκουν (τα ανθρώπινα δικαιώματα & ελευθερία για όλο τον κόσμο) ανεξαρτήτως φυλή, θρησκεία η χρώμα. 
Οι γυναίκες στο Ιράν είναι ηρωίδες , μας διδάσκουν και γεμίζουν τον κόσμο με ελπίδα. 
Αλλά, ας μην ξεχνάμε πως εδώ στη Δύση κινδυνεύουμε αφάνταστα γιατί αφενός είμαστε “ελεύθεροι” αφετέρου, είμαστε όμως σκλάβοι του διαδικτύου. Διότι έχει μειώσει την γυναίκα ως ύπαρξη, λανσάρουν λανθασμένα πρότυπα με αποτέλεσμα οι πολλές γυναίκες να πάσχουν από κατάθλιψη, άγχος, στρες, ανορεξία και αυτοκτονία . 
Αν και το διαδύκτιο προσφέρει ένα σύγχρονο τρόπο επικοινωνίας & μάθησης έχει όμως γεμίσει με παραπληροφόρηση και επικίνδυνα μηνύματα για την νεολαία μας και τους ευάλωτους. 
Δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γινότανε αν η ανθρωπότητα ξυπνούσε μια ημέρα χωρίς το διαδύκτιο .. μεγάλο το ερώτημα .
* Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ
Μετάβαση στο περιεχόμενο