Αν έχεις παρακολουθήσει το μωρό σου να κοιμάται, τότε σίγουρα έχεις αναρωτηθεί αν το βλεφάρισμα, ή το χαμόγελό του κατά τη διάρκεια του ύπνου του οφείλεται σε κάποιο όνειρο. Ακόμα και ο τρόπος που γυρνά να «κουρνιάσει» στην αγκαλιά σου, σε κάνει να αναρωτιέσαι αν οφείλεται σε όνειρο.
*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —> ΕΔΩ
Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό
Έως τώρα δεν υπάρχει κάποια επιστημονική απόδειξη ώστε να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί αυτό το ενδεχόμενο. Οι ψυχολόγοι, οι αναπτυξιολόγοι και οι επιστήμονες διχάζονται επί δεκαετίες σχετικά με τον ύπνο των βρεφών. Άλλοι υποστηρίζουν με πάθος πως τα βρέφη ονειρεύονται, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που- εξίσου με πάθος- υποστηρίζουν το αντίθετο.
Η πραγματικότητα είναι πως τα βρέφη περνούν έως και 16 ώρες την ημέρα να κοιμούνται. Και μάλιστα, ο μισός ύπνος της ημέρας τους είναι στο στάδιο REM, το στάδιο που ο εγκέφαλος δημιουργεί τις εικόνες που γνωρίζουμε ως όνειρα. Το στάδιο αυτό επιτρέπει στα βρέφη να επεξεργάζονται τις πληροφορίες της ημέρας και βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους.
Δεν «μένει χρόνος» για όνειρα
Η επιστήμονας Natalie Wolchover γράφει στο Live Science πως όλες οι διεργασίες που πραγματοποιούνται στον εγκέφαλο των βρεφών κατά τη διάρκεια του σταδίου REM δεν ‘αφήνουν χώρο για τα όνειρα’.
«Καθώς συμβαίνουν τόσα πράγματα ταυτόχρονα στον εγκέφαλο ενός βρέφους που κοιμάται, δεν υπάρχει χρόνος ή χώρος για να ονειρευτεί και να δει τον εαυτό του να παίρνει μέρος σε περιπέτειες ή να παίζει με διάφορα φανταστικά παιχνίδια του», γράφει.
Ο ψυχολόγος David Foulkes, ξεκίνησε να μελετά τις λειτουργίες του εγκεφάλου των βρεφών κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960. Μετά από χρόνια ερευνών, κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα βρέφη και τα μωρά δεν ονειρεύονται. Μάλιστα, ανέφερε πως τα παιδιά ξεκινούν να έχουν έντονα και ζωντανά όνειρα κοντά στη σχολική τους ηλικία, τότε που ξεκινούν να ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους και η φαντασία τους «ξεκινά να δουλεύει».
Ένα άρθρο στo New York Times αναφέρει πως καθώς τα μωρά δεν μπορούν να εκφράσουν με λόγια και να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν αν ονειρεύονται, τότε όλα είναι εικασίες. Το 2005 ο νευρολόγος Charles P. Pollak δήλωσε: «Ναι, προς το παρόν απλά εικάζουμε πως τα βρέφη ονειρεύονται και σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά».
Τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα
Η Dr. Alison Gοpnik έρχεται να επιβεβαιώσει τα παραπάνω, επικαλούμενη τις πιο σύγχρονες μελέτες. «Δεν γνωρίζουμε αν ονειρεύονται τα βρέφη. Γνωρίζουμε όμως πως κοιμούνται στο στάδιο REM, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα όνειρα. Επιπλέον, γνωρίζουμε πως τα βρέφη συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται όλα τα ερεθίσματα της ημέρας τους κατά τη διάρκεια αυτού του ύπνου. Οπότε, είναι πιθανό να βλέπουν αόριστα όνειρα. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως δεν μπορούμε να απαντήσουμε με σιγουριά σε αυτό».