Εν Ελλάδι Προτεινόμενο

Τα σοφά λόγια του Πλάτωνα για τον άνθρωπο…

Ο Πλάτωνας γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα το 427 π.Χ. και πέθανε το 347 π.Χ. Υπήρξε ένας εξαιρετικά σπουδαίος Έλληνας φιλόσοφος, ο πιο γνωστός μαθητής του Σωκράτη και ο δάσκαλος του Αριστοτέλη. Το έργο του διασώζεται ολόκληρο και είχε την μορφή φιλοσοφικών διαλόγων.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Μεταξύ άλλων, έγραψε την Απολογία του Σωκράτους, το Συμπόσιο όπου μιλά για την φύση του έρωτα, ενώ σε δύο μακρούς διαλόγους, την Πολιτεία και τους Νόμους, περιέγραψε την ιδανική πολιτεία. Τα έργα του Πλάτωνα είναι 36 και όλα, εκτός από την Απολογία, διαλογικά. Μεταξύ των άλλων υπήρξε και ο ιδρυτής της Ακαδημίας.

Ένα από τα γνωμικά του είναι:

“Άνθρωπος τελειωθείς βέλτιστον τών ζώων, χωρισθέν δέ νόμου καί δίκης χείριστον πάντων.”

– Ο άνθρωπος, όταν τελειωθεί, γίνεται το άριστο εκ των πλασμάτων,αν όμως απομακρυνθεί από το νόμο και τη δικαιοσύνη,γίνεται το χειρότερο απ’όλα.

Με το παραπάνω ρητό ο Πλάτωνας κάνει σαφή αναφορά στον Άνθρωπο. Ο Άνθρωπος, σύμφωνα με τον αρχαίο φιλόσοφο, είναι κοινωνικοποιημένος, αναζητά την γνώση και επιδιώκει την συνεχή του εξέλιξη. Ως εκ τούτου είναι πολύ καλύτερος από τα ζώα. Αν όμως απομακρυνθεί από το νόμο και το αίσθημα του δικαίου, μπορεί να καταντήσει χειρότερος όλων των ζωντανών πλασμάτων. Να κατακρεουργήσει την ανώτερη φύση του και να χάσει το πνεύμα του.

Μετάβαση στο περιεχόμενο