Σχέσεις

Τα στάδια που περνά η σχέση «μητέρας – κόρης» και πώς τελικά γίνεται μοναδική!

Μητέρακόρη: μία σχέση που μπορεί να περνά από σαράντα κύματα, να ξεπερνά φουρτούνες και θύελλες, αλλά στο τέλος μας αποζημιώνει (σχεδόν) πάντα! Μάλιστα, σύμφωνα με την ψυχολόγο και συγγραφέα Olga Valyaeva, η σχέση ενός κοριτσιού με την μητέρα του πρέπει να περάσει από τέσσερα στάδια μέχρι να πάρει την τελική της μορφή που, για τις περισσότερες από εμάς, πρόκειται για μία δυνατή και αναντικατάστατη σχέση.  

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

1ο στάδιο «όλη μέρα μαζί»

Ηλικία: 0-7
Χαρακτηριστικά: η μόνιμη ανάγκη για φροντίδα και αγάπη της μητέρας.
Στόχος: να δημιουργηθεί ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ μητέρας και κόρης και να διασφαλιστεί η ευτυχισμένη παιδική ηλικία του κοριτσιού.
Κίνδυνοι: να δημιουργηθεί σχέση εξάρτησης μεταξύ των δύο, με αποτέλεσμα το κορίτσι να μην μεγαλώσει ποτέ.  

Η παιδική ηλικία είναι καθοριστική για την υγιή εξέλιξη και ωρίμανση των παιδιών. Οι αναμνήσεις των κοριτσιών από την μητέρα τους, οι ευτυχισμένες στιγμές που θα θυμούνται αλλά και η φροντίδα που θα εισπράξουν, αποτελούν τα θεμέλια για μια γερή και ώριμη σχέση που θα αντέξει στο χρόνο. Αρκεί να τηρούνται κάποιες ισορροπίες ώστε να μην καταλήξουν να εξαρτώνται συναισθηματικά η μία από την άλλη. 

2ο στάδιο: καβγάδες!

Ηλικία: 7-14
Χαρακτηριστικά: το παιδί διαφωνεί όλο και περισσότερο με την μητέρα του, προσπαθώντας να αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα και να αποδείξει ότι γνωρίζει τα πάντα καλύτερα από εκείνη. 
Στόχος: η μητέρα να συμβάλλει στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού.
Κίνδυνοι: να μετατραπεί η σχέση σε ανταγωνιστική. 

Οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας «αντιμιλούν» επειδή αρχίζουν να αμφισβητούν την εξουσία των γονιών τους και δοκιμάζουν τις δικές τους ιδέες. Στην προσπάθειά τους να γίνουν υπεύθυνα και ανεξάρτητα άτομα, γυρεύουν τις δικές τους λύσεις και πειραματίζονται με τις δικές τους εναλλακτικές λύσεις.  

3ο στάδιο: ανεξαρτησία

Ηλικία: 14-21
Χαρακτηριστικά: η ανεξάρτητη ζωή μιας κόρης και η αποδυνάμωση μιας σύνδεσης
Στόχος: να βοηθήσει η μαμά την κόρη να δει πώς είναι η ζωή χωρίς τους γονείς. 
Κίνδυνοι: το νεαρό κορίτσι, στην αναζήτηση της ανεξαρτησίας του, να απορρίψει και τη σχέση του με την μητέρα του. 

Ενώ οι περισσότεροι γονείς ισχυρίζονται πως κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους  για να ενθαρρύνουν την ανεξαρτησία των παιδιών τους, έρευνες αποδεικνύουν πως στην πραγματικότητα λειτουργούν εντελώς αντίθετα. Τα κορίτσια,λοιπόν, για να αποδεσμευτούν από την υπερβολική φροντίδα της μητέρας τους, απαξιώνουν και απορρίπτουν τη σχέση τους. Καλό είναι, λοιπόν, να αποφεύγεται η υπερπροστασία ή αυταρχικές και καταπιεστικές συμπεριφορές. 

4ο στάδιο: ευγνωμοσύνη και σεβασμός

Ηλικία: 21+
Χαρακτηριστικά: οι κόρες γίνονται φίλες με τις μαμάδες τους
Στόχος: το κορίτσι να κατανοήσει και να συγχωρέσει συγκεκριμένες συμπεριφορές της μαμάς της και να νιώσει ευγνωμοσύνη και σεβασμό για όσα έκανε για εκείνη. 

Όταν η σχέση μητέρας – κόρης φτάνει σε αυτό το επίπεδο, όλα έχουν πάει καλά και η σχέση των δυο τους είναι πραγματικά πολύτιμη. Τα κορίτσια είναι, μεν, αυτόνομα και ανεξάρτητα, ικανά να σταθούν στα πόδια τους με αυτοπεποίθηση, αλλά δεν ξεχνούν την μαμά τους και όλα όσα τους πρόσφερε. Εξάλλου, μάνα είναι μόνο μία κι αυτό δεν το ξεχνάμε ποτέ!

Διαβάστε επίσης

Πώς η σχέση με τον πατέρα μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού

5 τύποι γονέων – Μάθε σε ποιον ανήκεις;

Μια καθημερινή ημέρα από τα μάτια ενός παιδιού και της μαμάς του – Οι διαφορές θα σας εκπλήξουν!

Τα λάθη που κάνουν οι νέοι μπαμπάδες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο