Like

Τα trends της ημέρας: Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας και όχι μόνο…

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους!!! 21  Φεβρουαρίου 2024 σήμερα και δεν γιορτάζει κάποιο όνομα.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Τα trends της ημέρας είναι:

– Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας 

Η Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της UNESCO, για την προώθηση της γλωσσικής πολυμορφίας και τη διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

Αφορμή για την υιοθέτησή της το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 12 Φεβρουαρίου του 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους «Μπενγκάλι» και την υιοθέτηση της επίσημης πακιστανικής «Ουρντού». Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα.

– Παγκόσμια Ημέρα του Ξεναγού 

H Παγκόσμια Ημέρα του Ξεναγού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Είναι η μέρα που οι ξεναγοί κάνουν γνωστό το επάγγελμά τους και τα προβλήματά τους.

Στις εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξεναγών, περιλαμβάνονται δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους.

– Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας (World Kombucha Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου για να τιμηθεί και να γίνει γνωστή η κομπούτσα ή κομπούχα, ένα αρχαίο αφέψημα από την Κίνα με θεραπευτικές ιδιότητες. Η πρωτοβουλία ανήκει στη Διεθνή Ένωση Παραγωγών Κομπούτσας και πρωτογιορτάστηκε το 2020.

Η Κομπούτσα είναι ένα ανθρακούχο αφέψημα με βάση το τσάι. Είναι προϊόν ζύμωσης και περιέχει ζωντανούς μικρο-οργανισμούς, που βοηθούν στην πέψη. Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, η κατανάλωση κομπούτσας μπορεί να είναι ευεργετική για πολλές λοιμώξεις και ασθένειες, λόγω των τεσσάρων κύριων ιδιοτήτων της: αποτοξίνωση, αντιοξειδωτική δράση, ενδυνάμωση και προαγωγή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Στην αρχαία Κίνα πίστευαν ότι η κομπούτσα είχε θεραπευτικές ιδιότητες, καθάριζε τον οργανισμό και τον γέμιζε με ενέργεια. Μόλις στις αρχές του 20ού αιώνα άρχισε να γίνεται γνωστή εκτός Κίνας. Μέσω Ρωσίας εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και από εκεί στις ΗΠΑ, όπου είναι αρκετά διαδεδομένη η κατανάλωσή της στους λάτρεις της υγιεινής διατροφής.

Η 21η Φεβρουαρίου (2/21 η συντομογραφία της για τους Αγγλοσάξονες) επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Κομπούτσας, επειδή η πρώτη αναφορά για το αφέψημα αυτό ανιχνεύεται στην κινεζική δυναστεία των Τσιν, που βασίλεψε από το 221 έως το 206 π.Χ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο