On the road

Ταξίδι: Τι να ελέγξετε στο αυτοκίνητο σας;

Φεύγω ταξίδι…βαλίτσες έτοιμες και φουλ διάθεση. Όμως είναι ασφαλές το αυτοκίνητο μου; Πρέπει λοιπόν για την ασφάλεια όλων να ελέγξω μηχανικά και το αυτοκίνητο μου. 

Χρειάζεται να αλλάξω λάδια στο αυτοκίνητο;

Τα λιπαντικά του κινητήρα μας παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία του και πρέπει να βρίσκονται πάντα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Το αυτοκίνητό μας είναι πάντα έτοιμο να μας πάει όπου του ζητήσουμε και εμείς θα πρέπει να είμαστε τουλάχιστον τυπικοί απέναντί του για να το διατηρούμε πάντα «σε φόρμα». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ποτέ δεν πρέπει να αμελούμε το τυπικό πρόγραμμα συντήρησης! Το κομμάτι της λίπανσης του κινητήρα ειδικότερα, αξίζει ακόμη περισσότερο την προσοχή μας. Τι γίνεται όμως, πριν από ένα ταξίδι; Θα πρέπει να αλλάξουμε λάδια για να το προστατέψουμε;

Εξαρτάται, είναι η απάντηση. Κανονικά, δεν οφείλουμε να αλλάξουμε το λιπαντικό του κινητήρα πριν από ένα ταξίδι. Ο μόνος λόγος για να προχωρήσουμε σε μια τέτοια ενέργεια είναι αν τα χιλιόμετρα που πρόκειται να καλύψουμε όσο θα λείψουμε από τη «βάση» μας, θα ξεπεράσουν το όριο του προγράμματος αλλαγής λαδιών που ακολουθούμε. Για παράδειγμα, αν εσείς στο αυτοκίνητό σας αλλάζετε λάδια ανά 10.000 χιλιόμετρα και πριν ξεκινήσετε για ένα ταξίδι περίπου 2.000 χιλιομέτρων, έχετε 9.000 χιλιόμετρα από την προηγούμενη αλλαγή, τότε θα ήταν καλό να τα αλλάξετε.

Ένας υγιής κινητήρας δεν πρόκειται να πάθει τίποτα και να μην το κάνετε, αν όμως θέλετε να είστε απολύτως τυπικοί και το αυτοκίνητό σας να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για το ταξίδι σας, τότε είναι η καλύτερη λύση. Άλλωστε οι πολλοί ακολουθούν ένα πιο αυστηρό πρόγραμμα συντήρησης του αυτοκινήτου από αυτό που προβλέπει ο κατασκευαστής, για λόγους μακροζωίας και καλύτερης λειτουργίας του κινητήρα. Επίσης, πάντα θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και τις συνθήκες που κινούμαστε.

Στο ταξίδι:

Στο ταξίδι με φυσιολογικούς ρυθμούς, ο κινητήρας και κατά συνέπεια, το σύστημα λίπανσης, δεν επιβαρύνονται. Με την κίνηση στον αυτοκινητόδρομο το όχημά μας διατηρεί σταθερό φορτίο στο μοτέρ και με την ταχύτητα κίνησης, εξασφαλίζεται συνεχής ροή αέρα για το σύστημα ψύξης, οπότε και ο ίδιος ο κινητήρας δεν πιέζεται και η θερμοκρασία λαδιού διατηρείται στο ιδανικό φάσμα, χωρίς να πλησιάζει το ανώτατο όριο (που συχνά το φτάνει σε συνθήκες πόλης). Ειδικότερα τον χειμώνα, το μοτέρ μας τροφοδοτείται από κρύο αέρα, κάτι που του κάνει πολύ καλό και μειώνει τις φθορές.

Για να επανέλθουμε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: αλλάζουμε λάδια πριν το ταξίδι; Δεν χρειάζεται, είναι η απάντηση. Μόνο αν είστε… ψυχαναγκαστικοί και ελαφρώς υπερπροστατευτικοί με το αυτοκίνητό σας, μπορείτε να αλλάξετε τα λάδια του αν τα χιλιόμετρα που έχετε κάνει από την προηγούμενη αλλαγή βρίσκονται κοντά στο προγραμματισμένο όριο συντήρησης. Έτσι θα το οδηγείτε με φρέσκα λαδάκια και θα είστε βέβαιοι ότι το έχετε «στα πούπουλα» χωρίς να το ταλαιπωρείτε καθόλου!

Αυτά που πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε πριν το ταξίδι είναι να ελέγξετε την κατάσταση και την πίεση των ελαστικών, τους υαλοκαθαριστήρες, την ύπαρξη πλυστικού υγρού για τους υαλοκαθαριστήρες (με πρόσθετο προστασίας από το πάγωμα αν ταξιδεύετε χειμώνα), να τσεκάρετε τα λάδια, αλλά και τη λειτουργία των λαμπτήρων. Επίσης, τα φρένα σας οφείλουν να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση, όπως και να έχετε λύσει όλες τις εκκρεμότητες με ενδεχόμενες βλάβες, είτε ασήμαντες, είτε σημαντικές.

πηγη

6 προορισμοί για τριήμερες αποδράσεις στην Ελλάδα – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο