Θέματα υγείας

Τελευταία έρευνα στη χώρα μας δείχνει ότι οι Έλληνες κόβουν το τσιγάρο

Σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε τον περασμένο Ιούλιο, το 27,1% των Ελλήνων δηλώνει σήμερα ότι καπνίζει, αισθητά μικρότερο ποσοστό από το 36,7% που είχε καταγράψει αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research το 2012. Αυτή η μείωση των 9,6 ποσοστιαίων μονάδων σε μία πενταετία αποτελεί ρεκόρ μείωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα σε εκδήλωση στα Τρίκαλα. Παράλληλα, το 27,1% αποτελεί το μικρότερο ποσοστό καπνιστών που έχει καταγραφεί έως τώρα στη χώρα μας.

Σε αντίστοιχες έρευνες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα ποσοστά των καπνιστών, αναφέρθηκε, ότι ήταν 37,9% για το 2009 και 32,5% για το 2014, αποδεικνύοντας, όπως τονίστηκε, μια σταθερή τάση μείωσης των καπνιστών από το 2009 έως και σήμερα. Στις ίδιες έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι και η μείωση, κατά 33,3% , του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες, από 16-24 ετών, επισημαίνει το ΑΠΕ.

Παράλληλα, καταγράφεται μείωση και στην ετήσια κατανάλωση τσιγάρων κατά 49%, στο διάστημα 2007-2016. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα της ΚΑΠA Research, τόνισε ο κ. Μπεχράκης, οι Έλληνες τάσσονται κατά του καπνίσματος και σε ποσοστό 88,1% δηλώνουν ότι θεωρούν ως εθνικό στόχο τη μείωσή του.

Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία για το κάπνισμα σε κλειστούς δημόσιους χώρους, το 83,8% χαρακτηρίζει ως πολιτισμική υποβάθμιση το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται και το 76,1% των ερωτηθέντων δηλώνουν θυμωμένοι γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ η οποία επιτρέπει το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους, εκθέτοντας τους πολίτες της σε παθητικό κάπνισμα.

Σύμφωνα με το ερωτηματολόγιο της έρευνας, που διεξήχθη σε 13 Περιφέρειες της χώρας, το 96,6% των ερωτηθέντων έχουν βρεθεί τον τελευταίο χρόνο σε κλειστό δημόσιο χώρο μη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και το γεγονός αυτό προκαλεί θυμό στο 74,2% του δείγματος της έρευνας.

Σε ποσοστό 93%, οι Έλληνες πιστεύουν, σημειώνεται, ότι η Πολιτεία δεν έχει λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την τήρηση του νόμου και εκτιμούν ότι μεταξύ των δημόσιων χώρων που δεν εφαρμόζεται η απαγόρευση του καπνίσματος είναι τα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης (93,9%), οι δημόσιες υπηρεσίες (58,3%), οι χώροι του Κοινοβουλίου (54,8%), τα σχολεία (45,3%) και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (37,5%).

Αντίστοιχα, ευθύνη και στις δημοτικές αρχές δίνουν οι Έλληνες, με το 85,2% να δηλώνει ότι ο δήμαρχος και οι αρχές της περιοχής τους δεν συνέβαλαν στην τήρηση του νόμου για πρόληψη του παθητικού καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση της έρευνας, ότι το 69,8% των Ελλήνων είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν εθελοντικά σε δράσεις για τη μείωση του καπνίσματος, ειδικά σε νέους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο