Συνταγές

Τελικά τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά και την 28η Οκτωβρίου; – Η αυθεντική συνταγή της μαμάς

Ο μπακαλιάρος έχει καθιερωθεί ως το εθνικό μας φαγητό για την 25η Μαρτίου. Ισχύει όμως το ίδιο και για την 28η Οκτωβρίου;

Πολλοί είναι εκείνοι που κάθε χρόνο τηρούν ευλαβικά το έθιμο που θέλει να τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά ανήμερα της 25ης Μαρτίου, υπάρχει όμως μία σύγχυση σε ορισμένους που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια και την 28η Οκτωβρίου.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η 25η Μαρτίου, η μέρα της Απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό- συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μια χαρμόσυνη ημέρα για τον χριστιανισμό. Έτσι, σύμφωνα με την παράδοση, τη συγκεκριμένη ημέρα καταλύεται η μεγαλύτερη σε διάρκεια νηστεία της Ορθοδοξίας -που διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα- και «επιτρέπεται» το ψάρι, το λάδι και ο οίνος.

Έτσι, εξηγείται γιατί μέσα στη Σαρακοστή συνηθίζουμε να τρώμε μπακαλιάρο. Γιατί όμως μπακαλιάρο; Γιατί ήταν η πιο εύκολη και φτηνή λύση από τις αρχές του εθίμου, αφού και όσοι δεν ήταν κοντά στη θάλασσα, μπορούσαν να βρουν παστό μπακαλιάρο.

Τι ισχύει όμως με την 28η Οκτωβρίου; Δεν έχει καμία σχέση ο μπακαλιάρος με την συγκεκριμένη εθνική εορτή, αφού δεν σχετίζεται σε κανένα επίπεδο με τη νηστεία. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν αφορμή για να βάλουν στο τραπέζι τον μπακαλιάρο σε μια ακόμα εθνική μας εορτή, παρότι η παράδοση δεν επιτάσσει κάτι τέτοιο. Και γενικότερα, δεν υπάρχει κάποιο παραδοσιακό έδεσμα για τη συγκεκριμένη μέρα.

Αυτή είναι η αυθεντική συνταγή της  μαμάς-σεφ Μαρίας Παπαγεωργίου.

Σκορδαλιά (πατάτα) με βακαλάο! 

Υλικά: 
10 μεγάλες πατάτες
7 σκελίδες σκόρδο
1 ή 2 λεμόνια (χυμός)
ζωμός από το βακαλάο. 
1 ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο 
αλάτι
Συνταγή: 
1. Βράζουμε ένα κομμάτι βακαλάο. Δεν το πετάμε, μπορούμε να φτιάξουμε κροκέτες, θα τις δείξουμε σε άλλη συνταγή. 
2. Πλένουμε τις πατάτες, αφού τις έχουμε καθαρίσει τις βράζουμε σε νερό με λίγο αλάτι. Αφού τις βράσουμε καλά, τις σουρώνουμε και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε λίγο από το ζωμό του ψαριού (κι αυτό σουρωμένο). 
3. Προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, το μισό χυμό λεμονιού. και τα λιώνουμε όλα μαζί. Θέλουμε να έχει βελουτέ υφή. Χτυπάμε με το μίξερ και αν χρειαστεί για να μην είναι σφιχτή, θα προσθέσουμε λίγο λεμόνι αν χρειάζεται ή ζωμό ακόμη. Βάζουμε και λίγο αλατάκι. 
4.Σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο λάδι ακόμη, μαζί με βακαλάο ή άλλο ψάρι! 
Καλή Όρεξη!!!
Μετάβαση στο περιεχόμενο