665 θάνατοι βρεφών μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια ή πάνω από δύο θάνατοι την εβδομάδα στη Βρετανία έχουν συνδεθεί με τη συγκοίμηση, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας Guardian που παρουσιάζει επίσημα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης.
Σε κάποιες μελέτες η συγκοίμηση έχει συνδεθεί με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (sids), ιδιαίτερα όταν ο γονιός καπνίζει ή πίνει αλκοόλ, παρόλο που δεν έχει αποσαφηνιστεί η αιτία του συγκεκριμένου συσχετισμού.
Όπως σχολιάζει σχετικά η μαία Gail Johnson, εκπαιδευτική σύμβουλος στη σχολή Royal College of Midwives: «Αυτές οι στατιστικές εγείρουν ανησυχίες. Οι γυναίκες και οι σύντροφοί τους πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους του co-sleeping.
»Αν μια γυναίκα επιλέξει τη συγκοίμηση, πρέπει να λάβει κάποια μέτρα προφύλαξης για να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για το μωρό της. Μεταξύ άλλων, να βεβαιωθεί ότι τα σκεπάσματα δεν καλύπτουν το κεφαλάκι του μωρού, ότι το μωρό δεν ζεσταίνεται υπερβολικά, και να αποκλείσει τον κίνδυνο το μωρό να πέσει από το κρεβάτι ή να παγιδευτεί ανάμεσα στο κρεβάτι και τον τοίχο».
»Επιπλέον –συνεχίζει η Johnson– ο κίνδυνος για το μωρό είναι πολύ μεγαλύτερος αν ο γονιός αποκοιμηθεί μαζί του στον καναπέ ή σε μια πολυθρόνα, επομένως αυτό πρέπει να αποφεύγεται εντελώς».
Η επίσημη σύσταση του βρετανικού Υπουργείου Υγείας για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής ενός μωρού είναι να κοιμάται στο κρεβατάκι του στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς. Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να σπεύσουμε να καταδικάσουμε τη συγκοίμηση, όπως γράφει η Guardian, μια πρακτική στην οποία καταφεύγουν γύρω στις μισές μαμάδες, σύμφωνα πάντα με βρετανικές στατιστικές, σε κάποια φάση στους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού τους.
Όπως άλλωστε σχολίασε και εκπρόσωπος του οργανισμού Lullaby Trust (που από το 1971 επιδιώκει να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει το κοινό σχετικά με το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου), «πρέπει να τονίσουμε ότι η αιτία του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου παραμένει άγνωστη, επομένως δεν μπορούμε να πούμε ότι στην περίπτωση εκείνων των μωρών ο θάνατός τους οφείλεται στη συγκοίμηση. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η συγκοίμηση έχει αναγνωριστεί ως ένας παράγοντας κινδύνου.
»Αυτό όμως που καταδεικνύουν τα παραπάνω στοιχεία είναι τη σημασία του να έχουν πρόσβαση όλοι οι γονείς σε συμβουλές για τον ασφαλέστερο ύπνο των μωρών, οι οποίες περιλαμβάνουν οδηγίες σχετικά με το πότε είναι επικίνδυνο να μοιραζόμαστε το κρεβάτι με το μωρό μας».