Ζώα

Τι χρώματα βλέπουν οι σκύλοι;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί τα μπαλάκια για σκύλους είναι σχεδόν πάντα κιτρινωπής απόχρωσης;

Θα μπορούσατε να φανταστείτε ότι έχει να κάνει με το ποιες αποχρώσεις μπορούν να δουν οι σκύλοι; Ισχύει ότι οι σκύλοι βλέπουν μόνο ασπρόμαυρα ή είναι μύθος; Έχουν οι σκύλοι αχρωματοψία ή δεν είναι ακριβώς έτσι; Γενικά πως ακριβώς λειτουργεί η όραση των σκύλων;

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Μύθοι και αλήθειες

Είναι αρκετά διαδεδομένη, όσο και απολύτως λανθασμένη, η αντίληψη ότι η όραση των σκύλων μας είναι ασπρόμαυρη, κάτι σαν τις παλιές τηλεοράσεις. Όπως εξηγεί το συγκεκριμένο άρθρο, οι σκύλοι μας βλέπουν πολύ καλά – εκτός αν, για παράδειγμα, έχουν γεράσει ή είχαν κάποιο ατύχημα. Σε σχέση όμως με τα χρώματα, η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουν τα ίδια με τον άνθρωπο, και δεν τα βλέπουν με τον ίδιο τρόπο. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα μάτια τους είναι διαφορετικά από τα ανθρώπινα.

Οι σκύλοι δεν έχουν αχρωματοψία

Η ιδιαιτερότητά τους δηλαδή στην όραση δεν είναι ότι βλέπουν (όλα) ασπρόμαυρα. Αυτό που συμβαίνει ακριβέστερα στους σκύλους είναι ότι δεν μπορούν να δουν κάποια συγκεκριμένα χρώματα. Κατά συνέπεια: ο κόσμος των σκύλων είναι έγχρωμος, απλά λείπουν κάποια (βασικά) χρώματα εξαιτίας της κατασκευής/δομής του ματιού τους, η οποία διαφέρει από εκείνη των ανθρώπων.

Ποια χρώματα δεν βλέπουν οι σκύλοι;

Ας πούμε ότι η όραση των ανθρώπων είναι «τεχνικολόρ», σε αντίθεση με των σκύλων που, όσον αφορά τα χρώματα, είναι περασμένο «μοντέλο», καθότι αναγνωρίζει λιγότερες αποχρώσεις. Όπως εξηγεί το άρθρο, αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα με τα χρώματα και την όραση των σκύλων είναι ότι οι σκύλοι «μπορούν να δουν αποχρώσεις του κίτρινου, του μπλε, και του καφέ, όπως επίσης μαύρο, άσπρο και γκρι.» Εκεί που θα είχαν πρόβλημα οι σκύλοι θα ήταν αν θα έπρεπε να ξεχωρίσουν αν πρέπει να διασχίσουν ή να σταματήσουν σε μια διάβαση με βάση το χρώμα του φαναριού. Κι αυτό γιατί πράγματι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν αποχρώσεις του κόκκινου και το πράσινου— τις βλέπουν ως καφέ και γκρίζες. Ας πούμε λοιπόν απλουστευμένα ότι οι σκύλοι πάσχουν από ένα είδος επιλεκτικής αχρωματοψίας. Αυτό εξηγεί και το γεγονός ότι στα καταστήματα τα μπαλάκια για σκύλους συνήθως δεν είναι κόκκινα η πράσινα, αλλά κίτρινα. Γενικώς προτιμήστε παιχνίδια κίτρινων και μπλε αποχρώσεων που ενθουσιάζουν χρωματικά το σκύλο σας.

Πενήντα αποχρώσεις του γκρι

Όπως εξηγεί το άρθρο, η ιδιομορφία της κατασκευής του ματιού (και πιο συγκεκριμένα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα) των σκύλων μπορεί να τους εμποδίζει να δουν κάποια χρώματα που βλέπουν οι άνθρωποι, ή να τα βλέπουν σε χαμηλότερη «ανάλυση» από τους ανθρώπους, ωστόσο, όπως συμβαίνει με αυτή των γατών και των ψαριών, η σκυλίσια νυχτερινή όραση είναι υπέρτερη της αντίστοιχης ανθρώπινης.

Βλέπουν λοιπόν οι σκύλοι καλύτερα ή χειρότερα από τους ανθρώπους;

Η απάντηση είναι κάπως περίπλοκη. Όπως είπαμε ήδη, οι σκύλοι δεν μπορούν να αναγνωρίσουν όλα τα χρώματα που βλέπουν οι άνθρωποι, ενώ κι αυτά που βλέπουν δεν τα βλέπουν το ίδιο έντονα ή με την ίδια ακρίβεια με τους ανθρώπους. Ωστόσο, οι σκύλοι έχουν καλύτερη νυχτερινή όραση από εμάς.

Ίσως όμως σας κάνει εντύπωση να μάθετε, όπως αναφέρει το άρθρο, ότι οι σκύλοι χρειάζεται να είναι αρκετά κοντύτερα σε κάποιον άνθρωπο ή αντικείμενο σε σχέση με την απόσταση που χρειαζόμαστε εμείς, προκειμένου να είναι σε θέση να αναγνωρίσουν λεπτομέρειες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει να πάτε σχετικά κοντά στο σκύλο σας για να δει ότι τον κοιτάτε ή ότι του χαμογελάτε.

Ωστόσο, αν θέλετε να σας χαμογελάσει πλατύτερα κι εκείνος, την επόμενη φορά φέρτε δωράκι ένα κατακίτρινο μπαλάκι του τένις και δείτε τα μάτια του να αστράφτουν από χαρά!

 

πηγή

https://www.juniorsclub.gr/ta-paidia-theloyn-gata-ti-prepei-na-kanete/

Μετάβαση στο περιεχόμενο