Θέματα υγείας Προτεινόμενο

Τι έδειξε έρευνα για αυτούς που ξενυχτάνε

Έρευνα σε 26.000 άτομα διαπίστωσε ότι όσοι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά σημείωσαν καλύτερη βαθμολογία σε τεστ νοημοσύνης, συλλογισμού και μνήμης

Η ιδέα ότι οι ξενύχτηδες δυσκολεύονται να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της ημέρας ίσως πρέπει να αναθεωρηθεί, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τι δείχνει η έρευνα

Αποδείχτηκε ότι το να μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά θα μπορούσε να είναι καλό για την εγκεφαλική μας λειτουργία, καθώς η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που χαρακτηρίζονται ως νυχτοπούλια θα μπορούσαν να είναι πιο οξυδερκείς από εκείνους που πέφτουν για ύπνο νωρίς.

Οι ερευνητές με επικεφαλής ακαδημαϊκούς του Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν στοιχεία από τη μελέτη UK Biobank για περισσότερους από 26.000 ανθρώπους που είχαν συμπληρώσει τεστ νοημοσύνης, συλλογισμού, χρόνου αντίδρασης και μνήμης.

Στη συνέχεια εξέτασαν πώς η διάρκεια, η ποιότητα και ο χρονοτύπος του ύπνου των συμμετεχόντων επηρέαζαν τις εγκεφαλικές επιδόσεις.

«Όχι πολύ ή πολύ λίγο»

Το να πηγαίνει κανείς αργά για ύπνο συνδέεται έντονα με τους δημιουργικούς τύπους. Στους καλλιτέχνες, συγγραφείς και μουσικούς που είναι γνωστό ότι είναι νυχτοπούλια περιλαμβάνονται ο Henri de Toulouse-Lautrec, ο James Joyce, ο Kanye West και η Lady Gaga.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Αλλά ενώ πολιτικοί όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Μπαράκ Ομπάμα φημίζονται ότι ευημερούσαν με λίγο ύπνο, η μελέτη διαπίστωσε ότι η διάρκεια του ύπνου είναι σημαντική για τη λειτουργία του εγκεφάλου, με όσους κοιμούνται μεταξύ επτά και εννέα ωρών κάθε βράδυ να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ.

«Ενώ η κατανόηση και η συνεργασία με τις φυσικές σας τάσεις ύπνου είναι απαραίτητη, είναι εξίσου σημαντικό να θυμάστε να κοιμάστε ακριβώς όσο χρειάζεται, όχι πολύ ή πολύ λίγο. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», εξηγεί η Dr Raha West, επικεφαλής συγγραφέας και κλινική ερευνήτρια στο τμήμα χειρουργικής και καρκίνου του Imperial College του Λονδίνου.

Ζωτικής σημασίας η διάρκεια ύπνου

Ο καθηγητής Daqing Ma, συν-επικεφαλής της μελέτης, πρόσθεσε: «Διαπιστώσαμε ότι η διάρκεια του ύπνου έχει άμεση επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου και πιστεύουμε ότι η προληπτική διαχείριση των προτύπων ύπνου είναι πραγματικά σημαντική για την ενίσχυση και τη διαφύλαξη του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου μας.

«Θα θέλαμε ιδανικά να δούμε πολιτικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν στη βελτίωση των συνηθειών ύπνου στο γενικό πληθυσμό», λέει ο ίδιος στον Guardian.

Η έρευνα δεν είναι σαφής

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ήταν επιφυλακτικοί κατά την ερμηνεία των ευρημάτων. Η Jacqui Hanley, επικεφαλής της χρηματοδότησης της έρευνας στο Alzheimer’s Research UK, δήλωσε: «Χωρίς λεπτομερή εικόνα του τι συμβαίνει στον εγκέφαλο, δεν γνωρίζουμε αν το να είσαι «πρωινός» ή «βραδινός» άνθρωπος επηρεάζει τη μνήμη και τη σκέψη».

Η Jessica Chelekis, ανώτερη λέκτορας σε θέματα βιωσιμότητας παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και ειδικός στον ύπνο στο Πανεπιστήμιο Brunel του Λονδίνου, δήλωσε ότι υπάρχουν «σημαντικοί περιορισμοί» στη μελέτη, καθώς η έρευνα δεν έλαβε υπόψη της το επίπεδο εκπαίδευσης, ούτε συμπεριέλαβε στα αποτελέσματα την ώρα της ημέρας που διεξήχθησαν τα γνωστικά τεστ. Η κύρια αξία της μελέτης ήταν η αμφισβήτηση των στερεοτύπων γύρω από τον ύπνο, πρόσθεσε.

πηγη

Νησιά και ζώδια: Πού θα κάνεις τις διακοπές των ονείρων σου – Juniors Club

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο