Θέματα υγείας Προτεινόμενο

Τι είναι το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και πως μπορείτε να το εκδώσετε

Πραγματικότητα αποτελεί από χθες το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού, αλλά και το Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.

Τα δυο νέα ψηφιακά εργαλεία παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υγείας, καλώντας τους πολίτες να επισκεφθούν και να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα.

Πώς εκδίδεται το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού

Η διαδικασία έκδοσης του Ψηφιακού Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού είναι ιδιαίτερα εύκολη. Ο γονιός/κηδεμόνας επισκέπτεται το ehealth.gov.gr και από το μενού που βρίσκεται κάτω από το «κουμπί» με τον τίτλο «Είσοδος στην Υπηρεσία», επιλέγει την ενότητα Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) – Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού.

*μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Η είσοδος στην υπηρεσία γίνεται είτε:

• με κωδικούς TaxisNet» ή
• με κωδικούς ΑΗΦΥ (παραλαμβάνονται από τον Οικογενειακό Ιατρό)

Απαραίτητη προϋπόθεση για την είσοδο στην εφαρμογή είναι το παιδί να είναι ασφαλιστικά εξαρτώμενο μέλος του χρήστη της υπηρεσίας. Η πλατφόρμα του Ψηφιακού Βιβλιαρίου έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία, και όσοι γονείς/κηδεμόνες μπαίνουν στην εφαρμογή και βρίσκουν άδειο το Βιβλιάριο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον θεράποντα ιατρό τους, καθώς ενδέχεται να μην έχει κάνει τις αναγκαίες καταχωρίσεις.

Να σημειωθεί ότι στο «Παιδιατρικό Ιστορικό» της εφαρμογής εμφανίζονται τα δεδομένα υγείας του παιδιού για κάθε ηλικιακή του περίοδο, ενώ οι εμβολιασμοί του έχουν καταχωριστεί από τον ιατρό στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων (όσοι έχουν ήδη γίνει και οι επόμενοι που έχουν προγραμματιστεί από τον ιατρό).

Το Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων

Τα δυο συναρμόδια υπουργεία ανέφεραν χθες ότι οι δυο νέες υπηρεσίες -δηλαδή το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Εθνικό Μητρώο Εμβολισμών Παιδιών και Εφήβων- αναβαθμίζουν την παρακολούθηση της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού και διευκολύνουν τον προγραμματισμό των βασικών παιδιατρικών εμβολίων. Με τον τρόπο αυτό, οι γονείς και οι παιδίατροι έχουν πλέον τη δυνατότητα να οργανώνουν αποτελεσματικότερα τη φροντίδα της υγείας των παιδιών.

Οι δύο υπηρεσίες υλοποιήθηκαν από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική ΚΥΑ υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς και δημοσιεύτηκε στις αρχές Απριλίου 2022 και η λειτουργία των υπηρεσιών παρουσιάστηκε πριν από έναν μήνα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Ήδη από τις 11 Απριλίου, οι παιδίατροι είχαν ξεκινήσει την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των παιδιών στο ψηφιακό βιβλιάριό τους.

Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Η σύσταση του Μητρώου Εμβολιασμού Παιδιών κι Εφήβων αποσκοπεί στην ηλεκτρονική καταγραφή των εμβολίων για όλα τα νοσήματα. Στο Μητρώο θα καταχωρίζονται όλα τα δοσολογικά σχήματα που χορηγούνται μέχρι και την εφηβική ηλικία, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά κι Εφήβους και σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Με τον τρόπο αυτό, δίνεται στους γονείς η δυνατότητα πρόσβασης στις πληροφορίες του Εθνικού Μητρώο Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων που αφορούν στην εμβολιαστική κάλυψή των παιδιών τους, τα οποία είναι ασφαλιστικά εξαρτώμενα μέλη τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή

 

 

Έρευνα: Η πανδημία οδήγησε σε ραγδαία αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας

Επιστημονική έρευνα: Βρέθηκε ελιξίριο για την υγεία του εγκεφάλου;

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο