από τη Βασιλική Γούλα, Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ & Αναπλ.Γεν.Γραμματέας της Π.Ο.Σ.Σ.Α.ΣΔΙΑ.
Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ,ανενάρτητα με το τύπο που έχουν ,εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες ,καθώς είναι 3-4 φορές περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις .
Εν μέσω της πανδημίας του covid-19 ,όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ,αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη και στην πρώτη γραμμή (εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, μέσα μαζικής μεταφοράς κλπ) ,καθώς η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε στις 18/3/2020 (ΚΥΑ με ΦΕΚ 928 Β’/18.03.2020), έθεσε τον αντιεπιστημονικό όρο «αρρύθμιστος» Σακχαρώδης Διαβήτης για την ένταξη στις ευπαθείς ομάδες.
Η μόνη απόδειξη που έχουν θέσει , για να χαρακτηριστεί ο όρος ως «ρυθμισμένοι» , είναι τα αποτελέσματα εξετάσεων σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, και, σύμφωνα με την ΚΥΑ, δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αλλά αντιμετωπίζονται ως απόλυτα «υγιείς», ισότιμοι με τους υπόλοιπους ανθρώπους, που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, απέναντι στον κίνδυνο του κορωνοϊού!
Έχουν γίνει οι απαραίτητες παρεμβάσεις και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη ,και από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία , την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία αλλά και από την Ελληνική Ομοσπονδία για το Διαβήτη ως προς το υπουργείο υγείας και όλους όσους ορίζονται ως αρμόδιοι αλλά προς παρόν δεν έχει γίνει απολύτως καμία ενέργεια.
Ενδεικτικά στην επιστολή της η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ αναφέρει : «Προτεραιότητα της Πολιτείας σε αυτήν τη σοβαρή υγειονομική κρίση που βιώνουμε, θα έπρεπε να είναι η προστασία των ανθρώπων, ανεξαρτήτως ηλικίας, που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης, και των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι επιβαρυμένο και πολλές φορές ανεπαρκές στην αντιμετώπιση ακόμη και μίας απλής ίωσης, η οποία όχι μόνο μπορεί να απορρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου, αλλά και να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Αυτός είναι και ο λόγος που στους ανθρώπους με Σακχαρώδη Διαβήτη ανεξαρτήτως ηλικίας συστήνεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός και ο εμβολιασμός για τον πνευμονιόκοκκο».
Και προσθέτει: «Το δίκαιο αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για λήψη μέτρων προστασίας των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους και την αντιεπιστημονικότητα του όρου «αρρύθμιστος» για την ένταξη ή μη στις ευπαθείς ομάδες υποστηρίζει και η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία (ΕΔΕ), η οποία έχει καταθέσει τις επιστημονικές θέσεις της. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ΕΔΕ: «ο Διαβήτης είναι ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για νόσηση. Αυτό είναι σύμφωνο και με την τελευταία ανακοίνωση της «Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη» (International Diabetes Federation – IDF) η οποία κατατάσσει τα άτομα με Διαβήτη στις ομάδες υψηλού κινδύνου για νόσηση από τον COVID-19, χωρίς διαχωρισμούς. Αλλά και το Αμερικανικό CDC και το Ευρωπαϊκό ECDC εντάσσουν τα άτομα με Διαβήτη στον πληθυσμό που κινδυνεύει να νοσήσει σοβαρά από COVID-19 ανεξαρτήτως επιπέδου γλυκαιμικής ρύθμισης. Ο λόγος είναι ότι ο διαβήτης αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, και περιορίζει την επάρκειά του για αποτελεσματική άμυνα του οργανισμού». Και συνεχίζει: «Η έννοια της «ρύθμισης» του Διαβήτη είναι εξαιρετικά πολυπαραγοντική και είναι πρακτικά αδύνατον να τεκμηριωθεί με απλούς και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικούς τρόπους, οι οποίοι όμως ζητούνται πλέον σωρηδόν στις δημόσιες υπηρεσίες (όπως προσκόμιση μέτρησης σακχάρου και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης)»..
Δυστυχώς, όμως, απ’ ότι έχει φανεί μέχρι στιγμής, η φωνή μας, των ανθρώπων που πάσχουν, αλλά και των επιστημονικών φορέων, δεν έχει εισακουστεί. Όλοι οι άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη και οι οικογένειές τους αυτήν τη στιγμή αισθάνονται ότι αντιμετωπίζονται από την ίδια την Πολιτεία ως πολίτες τρίτης κατηγορίας, αν και διεθνείς φορείς, όπως η Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, εντάσσουν τον Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες, αλλά και ελληνικές επιστημονικές εταιρείες, όπως η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία σας επισημαίνουν την αντιεπιστημονικότητα του διαχωρισμού των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη σε «ρυθμισμένους», που, σύμφωνα με την ΚΥΑ, δε δικαιούνται προστασίας, και σε «αρρύθμιστους», που δικαιούνται προστασίας.
Είναι έτοιμη η Πολιτεία να αναλάβει την ευθύνη της υγείας τόσων εργαζομένων – πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη; Είναι δυνατόν ένα Σύστημα Υγείας να αγνοεί την κραυγή αγωνίας των ίδιων των πασχόντων αλλά την επιστημονική άποψη των ιατρών τους που εκπροσωπούνται από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία;
Και ενώ συμβαίνει όλο αυτό ,μας δόθηκε και το δικαίωμα της άυλης συνταγογράφησης.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στις 20.3.2020 (ΦΕΚ 68 Α’), στα άρθρα 36 και 49 θεσπίστηκε η δυνατότητα της άυλης συνταγογράφησης και της επανέκδοσης μηνιαίων ή επαναλαμβανόμενων συνταγών χρονίως πασχόντων αντίστοιχα.
Δυστυχώς, όμως, η δυνατότητα αυτή αναφορικά με την έκδοση συνταγών αναλώσιμου ή ιατροτεχνολογικού υλικού (ταινίες μέτρησης σακχάρου, βελόνες, σκαριφιστήρες, αναλώσιμα αντλίας) αφορά μόνο τους ασφαλισμένους που εξυπηρετούνται από τον ΕΟΠΥΥ ή από άλλα ασφαλιστικά ταμεία, και δεν αφορά τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας, μία ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού.
Και για αυτούς του λόγους έχει γίνει κινητοποίηση αλλά ακόμη δεν έχουμε κάποια ενημέρωση με αποτέλεσμα να υφίσταται αυξημένη ανησυχία των ανθρώπων αυτών που μοναδική τους διέξοδο για την προμήθεια των αναλωσίμων υλικών που είναι απαραίτητα για τον αυτοέλεγχο της πάθησής τους και συνεπώς τη διατήρηση της υγείας τους, αποτελούν τα φαρμακεία των Νοσοκομείων, τα οποία, όπως έχουμε καταγγείλει πολλάκις τα τελευταία χρόνια προμήθευαν, σε πληθώρα περιπτώσεων, όποτε και αν αυτό ήταν τελικά δυνατόν, με χαμηλής ποιότητας αναλώσιμα που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να εγγυηθούν την αξιοπιστία των μετρήσεων.
Σε αυτή την περίπτωση τα ανασφάλιστα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ,στην πόλη μας μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία του Δήμου Πατρέων, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου : ms.kodip@gmail.com ή στα τηλέφωνα : Πρωί 08:00-14:00 – 2610311060 / 2610453907 /2610339638 Απόγευμα : 14:00-20:00 -2610329490 για να μπορέσει να κανει κάποιος εκπρόσωπος από το Δήμο την συνταγογράφηση στο γιατρό και να πάρει τα αναλώσιμα από το νοσοκομείο .
Όσοι λοιπόν έχουν δικαίωμα στην άυλη συνταγογράφηση , η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Α.Ε., εξέδωσε οδηγίες σχετικά με την ενεργοποίηση της άυλης συνταγογράφησης από τους πολίτες με τη χρήση των κωδικών του Taxinet.
Μπορείτε να δείτε τις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ στο : http://glikos-planitis.gr/wp- content/uploads/2020/03/ODHGIES-AYLHS-SYNTAGOGRAFHSHS.pdf.
Η κατάσταση είναι κρίσιμη και εξαιρετικά σοβαρή και θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα ικανά για την αποφυγή μόλυνσης των ανθρώπων με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως είναι και οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, οι οποίοι, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα τα οποία σας έχει καταθέσει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία, είναι περισσότερο πιθανό να μολυνθούν, εφόσον εκτεθούν στον ιό, και να αντιμετωπίσουν τη νόσο του COVID-19 εμφανίζοντας σοβαρότερες επιπλοκές εξαιτίας αυτού. Επιπλέον, τη δεδομένη στιγμή η επίσκεψη των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη σε Νοσοκομεία μόνο και μόνο για συνταγογράφηση ή για προμήθεια του αναλώσιμου υλικού, τους εκθέτει σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.
Δεν είναι ώρα να γίνεται διαχωρισμός των ανθρώπων που πάσχουν σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για όλους όσους πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και έχουν άμεση ανάγκη πρόσβασης σε φαρμακευτικό και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό, προκειμένου να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τη σοβαρή αυτή πάθηση.
Ο σύλλογος ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη Πάτρας ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ , είναι δίπλα σε κάθε άνθρωπο που πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη .Πληροφορίες για επικοινωνία με το σύλλογό μας μπορείτε να βρείτε στη σελίδα : https://el-gr.facebook.com/zwiglikiapatras
Και επίσης μπορείτε να ενημέρώνεστε για τις νομοθεσίες και όλα τα νέα και τις κινητποιήσεις από τη σελίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ : https://glikos-planitis.gr/.