Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία» παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε ο οργανισμός σε συνεργασία με το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, με τίτλο «Γνώσεις Αντιλήψεις και Πρακτικές του γενικού πληθυσμού σχετικά με τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV)».
* Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.006 άτομα με διάμεση ηλικία τα 38 έτη. Σχεδόν το 1/3 του δείγματος θεωρεί ότι γνωρίζει αρκετά για τον Ιό Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), ενώ το 13,2% άκουγε για πρώτη φορά για τον HPV μέσα από αυτήν την έρευνα. Περίπου 6 στους 10 συμμετέχοντες γνωρίζουν ότι η μόλυνση με τον HPV δεν είναι σπάνια, ωστόσο 8 στους 10 πιστεύουν λανθασμένα ότι ο HPV θα φανεί οπωσδήποτε στο τεστ Παπανικολάου ή έχουν άγνοια επί του θέματος.
Σε ό,τι αφορά τη μετάδοση, το 77,8% των συμμετεχόντων γνωρίζουν ότι τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, όμως μόνο το ¼ του δείγματος γνωρίζει ότι ο HPV μεταδίδεται και με απλή δερματική επαφή, ενώ ένα υψηλό ποσοστό (40,7%) θεωρεί λανθασμένα ότι ο HPV μεταδίδεται με το αίμα.
Σχετικά με τις επιπτώσεις του HPV, πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες επέλεξαν «Δεν γνωρίζω» στις ερωτήσεις που αφορούσαν την σύνδεση του HPV με τον καρκίνο του πρωκτού, του πέουςκαι του στόματος/φάρυγγα.
Από το σύνολο των 1.006 συμμετεχόντων, οι 637 ήταν γονείς (63,3% του δείγματος) και από αυτούς η πλειοψηφία (81,2%) δήλωσε ότι δεν έχει εμβολιάσει κανένα από τα παιδιά τους έναντι του HPV. Μάλιστα 1 στους 4 δεν ήξερε ότι έπρεπε να εμβολιάσει τα παιδιά του κατά του HPV, ενώ 6,5% δήλωσε ότι ο παιδίατρος τους πρότεινε να μην το κάνουν στα αγόρια.
Ως κυριότεροι παράγοντες που θα επηρέαζαν την απόφαση των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, αναδείχτηκαν η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο και η συχνότητα λοίμωξης από HPV, οι οποίοι είχαν κριθεί και ως οι σημαντικότεροι όσον αφορά την απόφαση εμβολιασμού των ίδιων των γονιών.
Στη συζήτηση που διοργάνωσε το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ συμμετείχαν η κα Χριστίνα Τσόπελα, Παιδίατρος – Υπεύθυνη Πρόληψης Λοιμώξεων και Ερευνήτρια του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων-CLEO, ο κ. Κώστας Νταλούκας, Παιδιάτρος – Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγλεματιών Παιδιάτρων, ο κ. Οδυσσέας Σαβούρας, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας και η κα Πίστη Κρυσταλλίδου, Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Win Cancer.
Η κα Ειρήνη Αγαπηδάκη, Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας και παρουσίασε το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας, τονίζοντας την αναγκαιότητα Εθνικών Προγραμμάτων Πρόληψης για όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους, την καταγωγή τους, το κοινωνικό-οικονομικό και μορφωτικό τους επίπεδο. Παράλληλα αναφέρθηκε και στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά», το πρώτο δημόσιο πρόγραμμα πρόληψης της χώρας μας.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η κα Τσόπελα ανέλυσε το προφίλ των ερωτηθέντων, τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά και το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αντιλήψεις των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών τους έναντι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και στις πηγές ενημέρωσης τους.
Από την πλευρά του, ο κ. Νταλούκας σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρθηκε στον ενεργό και κρίσιμο ρόλο του παιδιάτρου στην ενημέρωση των γονέων σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, ως ένα από τα πιο δραστικά μέτρα πρόληψης. Τόνισε, δε, ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγλεματιών Παιδιάτρων είναι σύμμαχος κάθε προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με τον Ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV).
Ο κ. Σαββούρας αναφέρθηκε στον ρόλο του γυναικολόγου σχετικά με την ενημέρωση και την πρόληψη έναντι του ιού, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας αλλά και την επικοινωνία του γυναικολόγου με την μητέρα, η οποία μετά τον παιδίατρο θα ρωτήσει και τον γυναικολόγο της σχετικά με το εμβόλιο.
Η κα Κρυσταλλίδου αναφέρθηκε στις κοινές δράσεις της ΑμΚΕ Win Cancer με το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών αλλά και της πολιτείας για την ανάγκη πρόληψης από τον Ιό του HPV.
Την συζήτηση χαιρέτισε η Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη.
Γενικό συμπέρασμα, από όλους τους ομιλητές, ήταν η αξία της πρόληψης για την υγεία και στο πλαίσιο αυτό όλοι συμφώνησαν στη σημασία του εμβολίου κατά του HPV, που προκαλεί καρκίνο σε άντρες και γυναίκες, καθώς είναι το μόνο –προς το παρόν– εμβόλιο που προλαμβάνει μορφές καρκίνου και στην κρισιμότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.
Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική στήριξη των εταιρειών MSD Greece, The AdCase – Business and Policy Navigators, και TBC ΜΟΝ ΙΚΕ.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ
Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι η Νεφέλη. Είναι και ο Αντώνης. Και η Βάσια. Και η Φωτεινή και ο Νίκος. Είναι κάθε παιδί ή έφηβος που νοσεί με καρκίνο στην Ελλάδα. Είναι ο τρόπος τα παιδιά αυτά και εμείς, οι οικογένειες τους, να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.Από τα πιο απλά πράγματα, π.χ. την υγιεινή των χεριών που διασφαλίζει τον περιορισμό των λοιμώξεων που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των παιδιών που βρίσκονται σε θεραπεία, μέχρι τα πιο πολύπλοκα, όπως η προαγωγή της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, η ψυχοκοινωνική υποστήριξη της οικογένειας του παιδιού που νοσεί και τα θέματα επιβίωσης των παιδιών κι εφήβων που νόσησαν με καρκίνο, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ διεκδικεί παρέμβαση στην προσπάθεια ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας να πάψει να είναι θέμα ταμπού, αλλά και να βρεθούν όσο το δυνατό περισσότεροι σύμμαχοι ώστε κάθε παιδί που νοσεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλεία, αποτελεσματική θεραπεία και, τελικά, δικαίωμα στη ζωή.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
- Στηρίζουμε το επιστημονικό-ερευνητικό έργο της επιστημονικής – ιατρικής κοινότητας που ασχολείται με τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, συγκεντρώνοντας πόρους για στήριξη καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
- Ενημερώνουμε μέσω της ιστοσελίδας karkinaki.gr, της πρώτης και μόνης έως σήμερα «πύλης» ενημέρωσης για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
- Στηρίζουμε την συστηματική και οργανωμένη λειτουργία δομών παρακολούθησης “survivors” με στόχο την εξασφάλιση καλής ποιότητας ζωής σε όλη την ενήλικη ζωή τους.
- Στηρίζουμε την συστηματική και οργανωμένη λειτουργία δομών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους.
Όποιος επιθυμεί να λάβει περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να ενημερωθεί στο www.karkinaki.gr
Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η μπλε ακτινοβολία του φωτισμού των δρόμων
Sleep texting: Τι είναι το τεχνολογικό φαινόμενο που απειλεί τον ύπνο σας