Επιστημονικά Νέα

Τι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας σύμφωνα με μελέτη

Ειδικοί προειδοποιούν πως η έλλειψη ύπνου στην τρίτη ηλικία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Μια μελέτη με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή Matthew Pase από την Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Monash και το Ινστιτούτο Turner για την Υγεία του Εγκεφάλου στην Αυστραλία, αποκάλυψε πως ακόμα και μια μείωση 1% στον βαθύ ύπνο για άτομα άνω των 60 ετών μεταφράζεται σε μια σημαντική αύξηση κατά 27% στην πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Τι έδειξε έρευνα για τον ύπνο και τον κίνδυνο άνοιας στην τρίτη ηλικία

Η έρευνα περιλάμβανε 346 συμμετέχοντες εγγεγραμμένους στην Framington Heart Study, οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει δύο μελέτες ύπνου διάρκειας μιας νύχτας μεταξύ των ετών 1995 και 1998 και 2001 και 2003, με ένα ενδιάμεσο χρονικό διάστημα πέντε ετών μεταξύ τους. Στα 17 χρόνια που ακολούθησαν, αναφέρθηκαν 52 περιπτώσεις άνοιας.

Η μελέτη σχεδιάστηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ το 1948 με σκοπό τον εντοπισμό κοινών παραγόντων που συμβάλλουν στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν στενά για σημάδια άνοιας από την ολοκλήρωση της δεύτερης μελέτης τους έως το 2018.

Οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση στον βαθύ ύπνο μεταξύ των δύο μελετών, που σχετίζεται με την απώλεια ποιοτικού ύπνου με την ηλικία. Ο Pase εξήγησε πως: «Ο βαθύς ύπνος υποστηρίζει τον γερασμένο εγκέφαλο με πολλούς τρόπους».

«Και γνωρίζουμε ότι ο ύπνος συμβάλλει στον καθαρισμό του εγκεφάλου από μεταβολικά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένης της διευκόλυνσης της απομάκρυνσης πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν ήμασταν σίγουροι για τον ρόλο του ύπνου στην ανάπτυξη της άνοιας. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η απώλεια ύπνου μπορεί να αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για άνοια», είπε ο ειδικός.

Η έρευνα δεν σταμάτησε εκεί. Εξετάστηκε επίσης εάν ο γενετικός κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ ή ο όγκος του εγκεφάλου που υποδηλώνει νευροεκφυλισμό σχετίζεται με τη μείωση του ύπνου. Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι η έρευνα έδειξε ότι «ο γενετικός παράγοντας κινδύνου για Αλτσχάιμερ, αλλά όχι ο όγκος του εγκεφάλου, συνδέεται με την επιταχυνόμενη μείωση του ύπνου βραδέων κυμάτων».

Τα περιστατικά άνοιας είναι διπλάσια από τις προβλέψεις, προειδοποιούν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με το healthline, ανάλογα με την ηλικία, ένας άνθρωπος χρειάζεται μεταξύ 7 και 17 ωρών ύπνου κάθε 24 ώρες. Ο βαθύς ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία και την ευεξία, με τους περισσότερους ενήλικες να χρειάζονται περίπου 1,5-2 ώρες βαθύ ύπνο ανά νύχτα.

Εν τω μεταξύ, μια δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι τα περιστατικά άνοιας αυξάνονται πολύ πιο γρήγορα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Προηγούμενες αναλύσεις δεδομένων πριν από το 2010 έδειχναν ότι τα περιστατικά άνοιας μειώνονταν στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Ωστόσο, ένας γιατρός χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της νέας έρευνας του University College London (UCL) ως “σοκαριστικά”.

Οι επιστήμονες προβλέπουν τώρα ότι στο μέλλον θα έχουν άνοια πολύ περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι αναμενόταν και δεν το αποδίδουν μόνο στη γήρανση του πληθυσμού.

Οι ειδικοί προέβλεπαν προηγουμένως ότι τα περιστατικά άνοιας θα αυξηθούν κατά 57% μεταξύ 2016 και 2040. Αλλά η ομάδα του UCL λέει ότι ο αριθμός θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ μεγαλύτερος, καθώς το πλήθος των περιστατικών το 2023 είναι διπλάσιο, από αυτό πριν από 7 χρόνια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Yuntao Chen δήλωσε: «Είναι τρομακτικό να σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια έως το 2040 μπορεί να είναι έως και 70% υψηλότερος από ό,τι αν η συχνότητα εμφάνισης της άνοιας συνέχιζε να μειώνεται.

Αυτό δεν θα έχει μόνο καταστροφικές επιπτώσεις στη ζωή των εμπλεκομένων, αλλά θα επιβάλει επίσης σημαντικά μεγαλύτερο βάρος στην υγεία και την κοινωνική περίθαλψη από ό,τι προβλέπουν οι τρέχουσες προβλέψεις. Η συνεχής παρακολούθηση της τάσης εμφάνισης της άνοιας θα είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση της πολιτικής κοινωνικής φροντίδας».

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Έρευνα: Η διατροφή επηρεάζει μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο