Η εφηβεία είναι αναμφισβήτητα μία δύσκολη περίοδος, τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Η σχέση τους μετασχηματίζεται, η δυναμική μέσα στην οικογένεια μπορεί να αλλάξει. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι όταν το παιδί σας μπει στην εφηβεία όλα θα αλλάξουν προς το χειρότερο. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και θα περάσει την εφηβεία με το δικό του τρόπο. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που όλα τα παιδιά χρειάζονται στα εφηβικά τους χρόνια.
Να αναπτύξουν την δική τους ξεχωριστή ταυτότητα
Οι γονείς αποτελούν και στην εφηβεία, όπως και σε κάθε ηλικία, τη μεγαλύτερη επιρροή για τα παιδιά τους. Μπορούν να επηρεάσουν την διαμόρφωση της ταυτότητάς τους και την αυτοπεποίθησή τους, ακόμα και τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους. Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να βρει τα πατήματά του και την κλίση του, είτε είναι στη μουσική, στα αθλήματα, στο σχολείο, στις τέχνες. Ενθαρρύνετε το και επιβραβεύστε τις επιτυχίες του. Στηρίξτε την προσπάθειά του να ανακαλύψει σε τι είναι καλός και τι τον κάνει να αισθάνεται καλά.
Να μετριάσουν σταδιακά την εξάρτηση που είχαν ως παιδιά από τους γονείς τους
Αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί δεν πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες, τους οποίους έχετε συζητήσει και ξεκαθαρίσει εξαρχής. Μπορείτε, όμως, σταδιακά να δίνετε στον έφηβο ορισμένες ελευθερίες για να δοκιμάζει καινούρια πράγματα και δραστηριότητες, προκειμένου να αποκτήσει ένα βαθμό αυτονομίας από τους γονείς.
Δυνατές σχέσεις με συνομήλικούς τους και άλλους ανθρώπους εκτός από το στενό οικογενειακό κύκλο
Στην εφηβεία τα παιδιά θέλουν να περνούν πολύ περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι καινούριες παρέες που αποκτά το παιδί σας ικανοποιούν τις ανάγκες του τόσο για διασκέδαση όσο και συντροφικότητα, κατανόηση και συναισθηματική στήριξη. Δεν παύουν να χρειάζονται αυτά τα πράγματα από τους γονείς τους, είναι, όμως, καθοριστικό για την ανάπτυξή τους να ικανοποιούνται πλέον οι ανάγκες αυτές και από τους φίλους τους.
Να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ικανότητες για να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες
Εκτός από το να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους, προσπαθήστε να τα εφοδιάσετε και με άλλες δεξιότητες που θα χρειαστούν στη ζωή τους. Για παράδειγμα, μάθετε το παιδί να μαγειρεύει, να αλλάζει λάδια στο αυτοκίνητο, να φτιάχνει κάτι που χάλασε, κλπ. Ό,τι «μάθημα» επιλέξετε να του δώσετε, θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του και θα το κάνει να αισθάνεται πιο σίγουρο για τον εαυτό του.
Ως γονείς, μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά στα χρόνια της εφηβείας απλά με το να είστε εκεί. Μπορεί να μην σας το αναγνωρίζουν και να μην το παραδέχονται αλλά οι έφηβοι συνεχίζουν να χρειάζονται να τους ακούσετε, να τους καταλάβετε, να τους αφιερώσετε το χρόνο σας και πάνω από όλα να νιώθουν την αγάπη σας.