Οι καυγάδες είναι μέρος μίας σχέσης. Όλοι διαφωνούμε με τους συντρόφους μας. Τι συμβαίνει, όμως, όταν δεν μπορείτε να περιορίσετε τον θυμό σας;
Η αλήθεια είναι ότι όταν θυμώνετε έντονα με τον σύντροφο σας για απλά και καθημερινά πράγματα αυτό ίσως να φθείρει την σχέση σας. Καλό είναι να μάθετε να διαχειρίζεστε τα έντονα συναισθήματα σας για να μπορέσετε να μιλήσετε ανοιχτά με τον σύντροφο σας γι’ αυτά που σας ενοχλούν.
Παρακάτω θα διαβάστε 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν είστε θυμωμένοι και θα μπορούσαν να σώσουν τη σχέση σας.
Πάρτε μία ανάσα
Όταν αρχίζετε να θυμώνετε το σώμα σας πιστεύει ότι δέχεται επίθεση. Έτσι μπαίνει στην λειτουργία πάλης/φυγής. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζετε να παίρνετε κοφτές ανάσες. Σε εκείνο το σημείο μπορείτε να ηρεμήσετε και να αρχίσετε να παίρνετε σκόπιμα βαθιές αναπνοές. Αυτό θα σας βοηθήσει να βγείτε από αυτή την έντονη κατάσταση και να συζητήσετε αυτό που σας προβληματίζει.
Μειώστε τους καρδιακούς παλμούς σας
Όταν βρισκόμαστε σε μία σύγκρουση είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι καρδιακοί παλμοί μας. Το πρόβλημα είναι ότι όταν συμβαίνει αυτό χάνουμε την πρόσβαση στα δημιουργικά τμήμα του εγκεφάλου μας, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν με την επίλυση της σύγκρουσης.
Γι’ αυτό αν αντιλαμβάνεστε ότι έχουν αυξηθεί οι παλμοί της καρδιάς σας μπορείτε να πιείτε λίγο νερό ή να αναπνεύσετε μέχρι να επιστρέψουν στο κανονικό. Τότε μπορείτε να συζητήσετε και να δείτε τα πράγματα με πιο δημιουργικό τρόπο.
Κάντε ένα διάλλειμα
Όταν θυμώνετε σίγουρα δεν αναδύεται ο καλύτερος εαυτός σας. Αυτή την πλευρά σας, όμως, χρειάζεται ο σύντροφος σας. Έτσι αν βλέπετε ότι «βράζετε» από θυμό μπορείτε απλά να κάνετε ένα διάλλειμα.
Αυτό δεν δείχνει αποτυχία ή ότι αποσύρεστε από το πρόβλημα. Το αντίθετο. Είναι μια αναγνώριση ότι θέλετε να προσφέρετε τον καλύτερο εαυτό σας στην συζήτηση με τον σύντροφο σας. Απλώς χρειάζεστε λίγο χρόνο μέχρι να μπορείτε να τον προσφέρετε.
Δείξτε ενσυναίσθηση
Όσο κάνετε το διάλειμμα σας μπορείτε να σκεφτείτε πιο θετικά για τον σύντροφο σας και το πρόβλημα που σας έχει κάνει να θυμώσετε. Για παράδειγμα μπορεί να ξέχασε να αγοράσει κάτι από το σούπερ μάρκετ.
Δεν χρειάζεται αμέσως να σκέφτεστε ότι σας αγνοεί και δεν ακούει ποτέ αυτό που του λέτε. Μπορεί να είχε μία δύσκολη μέρα στην δουλειά. Μπορεί κάτι να τον προβληματίζει και να μην έχει μοιραστεί ακόμη μαζί σας. Ελάτε για λίγο στην θέση του και προσπαθήστε να τον καταλάβετε.
Δηλώστε τις προθέσεις σας και μετά τα συναισθήματά σας
Το πρώτο βήμα για να μην βγει εκτός ορίων ένας καυγάς όταν θυμώνετε είναι να αναγνωρίσετε και να εκφράσετε τα συναισθήματα σας. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε στον σύντροφο σας ότι κάτι σας ενοχλεί, σας στεναχωρεί και σας θυμώνει.
Αυτό θα βοηθήσει σε δύο επίπεδα. Πρώτον δεν θα αισθάνεστε πλέον αόρατοι και δεύτερον δίνετε την ευκαιρία στον σύντροφο σας να σας καταλάβει και να αντιδράσει ανάλογα.
Μην ξεχνάτε
Να θυμάστε ότι εσείς και ο σύντροφος σας είστε στην ίδια ομάδα. Οι συγκρούσεις μέσα σε μία σχέση είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες. Ωστόσο χρειάζεται να μάθετε να περιορίζετε τον θυμό σας και να μπορείτε να συζητήσετε ανοιχτά και ειλικρινά με το έτερον σας ήμισυ. Αυτό θα βοηθήσει την σχέση σας να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ