Ιδού τι πρέπει να γνωρίζετε σαν γονείς για να είστε έτοιμοι μόλις δείτε τις πρώτες μύξες να κάνουν την εμφάνισή τους ή μόλις ακούσετε το πρώτο βηχαλάκι.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ
Οδηγός επιβίωσης για το πρώτο κρυολόγημα του μωρού
Τα βρέφη δεν έχουν τα αντισώματα για να καταπολεμήσουν τα περισσότερα κρυολογήματα ή τις γαστρεντερικές λοιμώξεις, καθιστώντας τα πιο πιθανά να αρρωστήσουν. «Τον πρώτο χρόνο, τα μωρά “κολλάνε” περίπου έξι έως 12 λοιμώξεις και οι περισσότερες διαρκούν επτά έως δέκα ημέρες», αναφέρει η Mary Anne Jackson, MD, παιδίατρος στο Children’s Mercy Hospital and Clinics, στο Μιζούρι. «Αυτό σημαίνει ότι έως και 120 ημέρες το χρόνο μπορεί να είναι άρρωστα».
Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής ενός μωρού, αν η θερμοκρασία του ορθού είναι υψηλότερη από 38 βαθμούς Κελσίου σημαίνει ότι θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον παιδίατρό σας και αν είναι κάτω του ενός μηνός, μπορεί να χρειαστεί μέχρι και εισαγωγή στο νοσοκομείο. “Για αυτόν τον λόγο, θα θέλαμε να μην αρρωσταίνουν τα νεογέννητα”, λέει ο Θεοκλής Ζαούτης, MD, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών ασθενειών στο Νοσοκομείο The Children’s Hospital of Philadelphia. Δυστυχώς αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν οι γονείς; Πώς θα κάνουν αυτές τις μέρες του κρυολογήματος καλύτερες για τα παιδιά τους;
Τα στάδια του κρυολογήματος στα μωρά
Παρόλο που τα μωρά γεννιούνται με κάποια αντισώματα που τους έχουν δώσει οι μαμάδες τους, τα οποία ενισχύονται από το θηλασμό, δεν προστατεύονται πλήρως από τη συνεχώς μεταβαλλόμενη συλλογή ιών που προκαλούν λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Και ενώ τα περισσότερα μωρά θα υποστούν αρκετά κρυολογήματα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους, οι ασθένειες θα τα βοηθήσουν να αρχίσουν να δημιουργούν το δικό τους γερό ανοσοποιητικό σύστημα, γεμίζοντας με αντισώματα.
Πώς μοιάζει, λοιπόν, ένα κρυολόγημα στα μωρά; Συνήθως εμφανίζεται αργά και διαρκεί περίπου εννέα ημέρες. Μερικοί γονείς χωρίζουν το κρυολόγημα του παιδιού τους σε σε τρία διαφορετικά στάδια: τρεις ημέρες που έρχεται, τρεις μέρες που μένει και τρεις ημέρες που φεύγει.
Τρεις μέρες που έρχεται: Κατά τις πρώτες αυτές τρεις μέρες, όταν το παιδί σας είναι ανήσυχο, ίσως δείχνει μια ενόχληση, μια δυσκολία στην αναπνοή, ανορεξία και ανεβασμένη θερμοκρασία. Αν το μωρό σας είναι κάτω των 3 μηνών και ο πυρετός είναι από 38 βαθμούς και πάνω, θα πρέπει άμεσα να καλέσετε τον παιδίατρό σας για συμβουλές και καθοδήγηση για το τι να κάνετε. Κατά την δεύτερη και τρίτη μέρα, ίσως να παρατηρήσετε καταρροή και κόπωση μιας και ο οργανισμός του παιδιού θα “παλεύει” με την ίωση αυτή.
Τρεις μέρες που είναι εδώ: Κατά τη μεσαία φάση του κρυολογήματος, ο πυρετός συνήθως έχει υποχωρήσει, το μωρό δείχνει λιγότερο ανήσυχο και τρώει περισσότερο. Οι μύξες δεν είναι τόσο πηχτές και τόσο κίτρινες και σιγά σιγά υποχωρεί και το μπούκωμα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο φυσιολογικός ορός είναι χρήσιμος και θα πρέπει να χρησιμοποιείται όσο πιο συχνά μπορείτε. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον βήχα, ίσως να μην έχει υποχωρήσει ακόμη μιας και αν οι μύξες παραμένουν. Πιθανόν να δυσκολεύεται ακόμη με τον βραδινό ύπνο.
Τρεις μέρες που φεύγει: Όπως ένας καλεσμένος που φεύγει όταν αρχίζει να “βαριέται” έτσι και το κρυολόγημα υποχωρεί σιγά – σιγά. Οι μυξούλες τους έχουν ελαχιστοποιηθεί και το μωρό σας δείχνει να έχει την όρεξη που είχε πριν τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό όσο και σε ό,τι έχει να κάνει με τη διάθεση για παιχνίδι.
Πώς θα αποτρέψετε το κρυολόγημα στα μωρά
Για πολλούς νέους γονείς, η πραγματική ανησυχία είναι να γνωρίζουν εάν το μωρό τους έχει κρυολογήσει ή πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. Σαν γονείς είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε, όμως με τον καιρό θα μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια. «Μέχρι το μωρό σας να κάνει τα πρώτα του εμβόλια, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», λέει η Mary Ian McAteer, MD, παιδίατρος στην Ινδιανάπολη. “Είναι καλύτερο τα νεογέννητα να αποφεύγουν τα πλήθη και να μένουν στο σπίτι”.
Αν κάνουν τα πρώτα τους εμβόλια και θέλετε να τα προστατέψετε; Τότε:
- Κρατήστε το παιδί σας κοντά σας. Μην επισκέπτεστε κόσμο που πιθανόν να έχει συνάχι ή βήχει. Μην επιτρέπετε σε άλλους να αγγίζουν το μωρό σας.
- Ζητήστε από όσους συγγενείς και φίλους είχαν πρόσφατα αρρωστήσει να μην σας επισκέπτονται.
- Πλένετε τα χέρια σας συχνά. Πολλά μικρόβια κουβαλάμε στα χέρια μας γι’ αυτό το συχνό πλύσιμο, κρίνεται απαραίτητο.
- Θηλάστε το μικρό σας. Αν θηλάζετε συνεχίστε να το κάνετε μιας και μελέτες έχουν δείξει ότι τα σοβαρά κρυολογήματα και οι λοιμώξεις του αυτιού και του λαιμού μειώνονται κατά 63% σε βρέφη που θηλάζουν.
- Απολυμάνετε τις επιφάνειες. Καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες που έρχεται σε επαφή το μωρό σας.
- Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας. Είναι δύσκολο να κοιμάστε καλά και να έχετε ένα νεογέννητο στο σπίτι, όμως αν έχετε εσείς γερό ανοσοποιητικό θα έχει και το μικρό σας.
Πώς θα αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα του μωρού
Για να πούμε του “στραβού το δίκιο” δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος για να αντιμετωπίσετε το κρυολόγημα του μωρού σας ή τη γρίπη. Μην καταφεύγετε σε σπιτικά γιατροσόφια. Ενημερώστε τον παιδίατρό σας και μαζί αρχίστε τη θεραπεία που πρέπει για να αντιμετωπίσετε το όποιο σύμπτωμα του παιδιού σας. Εκείνος θα σας πει πόσο αντιπυρετικό να δώσετε στο παιδί σας. Μην κάνετε κατάχρηση και μην δίνετε μόνοι σας φάρμακα στα παιδιά σας. Η δοσολογία υπολογίζεται με βάση τα κιλά του παιδιού σας.
Πότε να καλέσετε τον γιατρό
Είτε το παιδί σας έχει κρυολογήσει, είτε έχει κάποια άλλη ίωση θα πρέπει να καλέσετε τον παιδίατρό σας:
- Αν το μωρό σας έχει λήθαργο, δεν ανταποκρίνεται στα παιχνίδια σας ή νιώθετε ότι κάτι δεν πάει καλά.
- Αν ο βήχας του χειροτερεύει ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει
- Αν κλαίει περισσότερο από άλλες φορές, πειράζει το αυτάκι του ή αρνείται να πιει γάλα
- Αν υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχει γρίπη, ειδικά αν συνοδεύεται με υψηλό πυρετό και ο βήχας επιμένει πάνω από τρεις ημέρες.
- Αν το μεγαλύτερο παιδί σας έχει πυρετό πάνω από 5 μέρες και ο βήχας χειροτερεύει, έχει πονοκέφαλο και πόνο στο στήθος.