Θέματα υγείας

Τι προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει η μπλε ακτινοβολία του φωτισμού των δρόμων

Το νυχτερινό περιβάλλον της Γης μεταβάλλεται με γρήγορο ρυθμό, λόγω της συνεχούς αύξησης του τεχνητού φωτισμού. Το τεχνητό φως εκπέμπει σε ολοένα μεγαλύτερο ποσοστό μπλε ακτινοβολία.

Οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κατά την περίοδο 2012-2020, αποκαλύπτουν ότι σταδιακά αυξάνεται ο φωτισμός μπλε απόχρωσης (αντί πορτοκαλί) στους ευρωπαϊκούς δρόμους, καθώς οι πόλεις η μία μετά την άλλη στρέφονται ολοένα περισσότερο στις λάμπες LED που πετυχαίνουν μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Όμως αυτή η θετική πλευρά έχει και μια άλλη πιο αρνητική όψη, καθώς η μπλε ακτινοβολία των LED -που επίσης εκπέμπεται από κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές και τεχνητές πηγές- μπορεί να προκαλέσει διαταραχές του ύπνου (λόγω καταστολής της ορμόνης μελατονίνης) και άλλα χρόνια προβλήματα υγείας, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

* Κάνε LIKE στη σελίδα μας στο Facebook (Juniorsclub.gr) —–> ΕΔΩ

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Έξετερ, με επικεφαλής τον Κέβιν Γκάστον του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», ανέφεραν ότι η αυξανόμενη μπλε ακτινοβολία των LED έχει μειώσει επίσης την ορατότητα των άστρων στον νυχτερινό ουρανό και έχει γενικότερα αρνητική επίπτωση στην αίσθηση της φύσης που έχουν πια οι άνθρωποι.

Ακόμη το μπλε φως επηρεάζει αρνητικά τη συμπεριφορά διαφόρων ζώων, κάτι που έχει γενικότερες οικολογικές συνέπειες.

Οι χώρες με το μεγαλύτερο πρόβλημα μπλε ακτινοβολίας θεωρούνται από τους επιστήμονες η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, ενώ το μικρότερο πρόβλημα έχουν η Αυστρία και η Γερμανία που ακόμη φωτίζουν σε μεγάλο ποσοστό τους δρόμους τους με παλαιότερου τύπου λαμπτήρες (όχι LED).

 

 

 

 

 

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσει σκολίωση η σχολική τσάντα στο παιδί;

 

Sleep texting: Τι είναι το τεχνολογικό φαινόμενο που απειλεί τον ύπνο σας

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο