Θέματα υγείας Προτεινόμενο

Τι ξέρετε για τον Αναπνευστικό Συγκυτιακό Ιό RSV; Παγκόσμια εξάπλωση σε βρέφη και παιδιά – Τι γίνεται στην Ελλάδα

Ο ορολογικός έλεγχος για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό χρησιμοποιείται προκειμένου να διαπιστωθεί αν μια λοίμωξη οφείλεται στον συγκεκριμένο ιό.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (Respiratory Syncytial Virus, RSV) προκαλεί λοιμώξεις των αναπνευστικών οδών σε ασθενείς όλων των ηλικιών. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, αποτελεί την κύρια αιτία των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας.

Ο ιός έχει παγκόσμια εξάπλωση και προκαλεί κυρίως επιδημική λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος σε βρέφη και μικρά παιδιά. Στην Ελλάδα επίσης έχουμε πολλά περιστατικά, ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός και περισσότερο από το 50% όλων των παιδιών έως την ηλικία του ενός έτους έχουν ήδη εκτεθεί στον ιό και σχεδόν όλα τα παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

Ο RSV προσβάλλει τα επιθηλιακά κύτταρα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και οδηγεί στη δημιουργία χαρακτηριστικών μεγάλων συγκυτίων (συνένωση δηλαδή πολλών κυττάρων). Η εξάπλωση του ιού στους ιστούς πιθανόν να γίνεται με την κύτταρο-προς-κύτταρο σύντηξη. Η νέκρωση των εν λόγω συγκυτίων, δημιουργεί φλεγμονώδη εκκρίματα και απόφραξη της αναπνευστικής οδού, οδηγώντας στην πρόκληση διάφορων προβλημάτων. Στη συνέχεια, η κάθοδος των ιών στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα και σύμπτυξη των κυψελίδων.

Στους περισσότερους ασθενείς, η λοίμωξη με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό προκαλεί μόνο ήπια συμπτώματα, συχνά δύσκολα διακριτά από αυτά του κοινού κρυολογήματος και άλλων ήπιων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Το 75% του συνόλου αυτών των λοιμώξεων σε βρέφη, διαδράμουν ακίνδυνα ως ρινίτιδα ή ρινοφαρυγγίτιδα ενώ σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν επιπλοκές, όπως η ωτίτιδα. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα και πνευμονία, που οδηγεί σε σοβαρή αναπνευστική νόσο που απαιτεί νοσηλεία. Η εμφάνιση των σοβαρότερων μορφών της νόσου είναι πιο πιθανό να συμβούν σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς ή πρόωρα βρέφη.

Στα εύκρατα κλίματα υπάρχει ένα ετήσιο μοτίβο εμφάνισης επιδημιών από τον RSV κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Στο τροπικά κλίματα, η λοίμωξη είναι πιο συχνή κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών.

Η φυσική μόλυνση με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό δεν επάγει προστατευτική ανοσία και έτσι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν πολλές φορές.

Τα συμπτώματα:

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν καταρροή, μειωμένη όρεξη, βήχα, φτάρνισμα, πυρετό και συριγμό κατά την αναπνοή. Εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και όχι όλα ταυτόχρονα.

Σε πολύ μικρά βρέφη με RSV, τα μόνα συμπτώματα μπορεί να είναι ευερεθιστότητα, μειωμένη δραστηριότητα και δυσκολία στην αναπνοή. Σχεδόν όλα τα παιδιά θα έχουν λοίμωξη από RSV μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους.

Φροντίδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη από RSV υποχωρεί μόνη της σε μία ή δύο εβδομάδες. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και οι ερευνητές εργάζονται για την ανάπτυξη εμβολίων και αντι-ιικών φαρμάκων.

πηγή

Υπουργείο Παιδείας: Μη προσμέτρηση απουσιών μαθητών εξαιτίας του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης

Πώς διαμορφώθηκε ο Παγκόσμιος Χάρτης Ευτυχίας για το 2022

Μετάβαση στο περιεχόμενο