Παιδί Προτεινόμενο

Τι χρειάζονται τα παιδιά για να είναι ευτυχισμένα

Οι γονείς τείνουν να υπερεκτιμούν ή να υποτιμούν το πόσο ευτυχισμένα είναι τα παιδιά τους, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Happiness Studies.

«Οι γονείς και τα παιδιά διαφωνούν ως προς τα επίπεδα ευτυχίας των τελευταίων και τείνουν να προσδιορίζουν διαφορετικά επεισόδια ως τις πιο ευτυχισμένες στιγμές που πέρασαν μαζί», εξηγούν οι ερευνητές.

Όπως εξηγεί ο ψυχολόγος Mark Travers η διαφορά στην οπτική τους σχετικά με την ευτυχία ενός παιδιού συμβαίνει συνήθως για δύο λόγους:

Μεροληψία

Πρόκειται για την τάση των γονέων να υπερεκτιμούν την ευτυχία των παιδιών τους, ενώ υποτιμούν τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν.

Εγωκεντρική μεροληψία

Πρόκειται για την τάση των γονέων να κρίνουν το επίπεδο ευτυχίας των παιδιών τους με βάση το δικό τους επίπεδο ευτυχίας κατά τη διάρκεια κοινών αναμνήσεων, οδηγώντας σε ανακριβείς αντιλήψεις για την ατομική εμπειρία του παιδιού.

Οι πιο αισιόδοξες αντιλήψεις των γονέων για τη ζωή των παιδιών τους μπορεί να εμποδίσουν την κατανόηση και την επένδυση σε στιγμές που τα κάνουν πραγματικά ευτυχισμένα.

Είναι ουσιαστικής σημασίας να γνωρίσουν καλύτερα τα παιδιά τους και να μάθουν για τις εσωτερικές τους επιθυμίες και εμπειρίες με πιο αντικειμενικό τρόπο ώστε να δημιουργήσουν έναν πιο ευτυχισμένο δεσμό.

Πέντε τρόποι για να κάνετε τα παιδιά σας πραγματικά ευτυχισμένα, σύμφωνα με τη μελέτη:

Απολαύστε υπαίθριες εμπειρίες

Οι ερευνητές προτείνουν ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά σε εσωτερικούς χώρους, είτε στο σπίτι είτε στο σχολείο, κυριαρχεί στην καθημερινότητά τους, γεγονός που καθιστά τις εξωτερικές δραστηριότητες πιο χαρούμενες και απελευθερωτικές.

Δραστηριότητες όπως το να περνούν χρόνο στη φύση, να πηγαίνουν διακοπές, να επισκέπτονται νέα μέρη ή ακόμα και απλά να τρώνε έξω, να βλέπουν ταινίες, να επισκέπτονται πάρκα και άλλα, συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας στα παιδιά.

Συμμετέχετε σε κοινές δραστηριότητες

Κοινές δραστηριότητες όπως το μαγείρεμα, οι δουλειές του σπιτιού, η οργάνωση μιας ημέρας με δραστηριότητες ή ο σχεδιασμός μιας γιορτής μπορούν να κάνουν τα παιδιά πιο ευτυχισμένα.

Δραστηριότητες όπως το να διδάξετε το παιδί σας να κάνει ποδήλατο ή να ετοιμάσετε μαζί το δείπνο λειτουργούν όχι μόνο ως ευκαιρίες μάθησης αλλά και ως τρόποι ενίσχυσης της σχέσης γονέα-παιδιού.

Δημιουργήστε στιγμές παιχνιδιού

Τα παιδιά απολαμβάνουν βαθιά τον ελεύθερο χρόνο και το παιχνίδι με τους γονείς τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει παιχνίδια με παζλ, επιτραπέζια παιχνίδια ή φυσική δραστηριότητα όπως τρέξιμο, μπάλα, μπάσκετ.

Το παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχολογική ανάπτυξη του παιδιού. Οι έρευνες δείχνουν ότι μέσα από το παιχνίδι, τα παιδιά εκφράζουν μια ποικιλία θετικών συναισθημάτων, όπως χαρά και ικανοποίηση, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνουν αρνητικά συναισθήματα, όπως άγχος και απογοήτευση.

«Το παιχνίδι μεταξύ γονέων και παιδιών επιτρέπει στους ενήλικες να κατανοήσουν καλύτερα τις σκέψεις και τα συναισθήματα των παιδιών τους, ενώ ταυτόχρονα δίνει στους γονείς την ευκαιρία να γίνουν και πάλι παιδιά», προσθέτουν οι ερευνητές.

Εκφράστε ανοιχτά την αγάπη σας

Η συναισθηματική και σωματική στοργή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση ισχυρών δεσμών γονέα-παιδιού, προκαλώντας χαρά, ζεστασιά και αίσθηση ασφάλειας στη ζωή ενός παιδιού.

Το να μπορεί ένα παιδί να εκφράζεται στους γονείς του, να παρηγορείται από αυτούς και να νιώθει μια αξιόπιστη και υποστηρικτική παρουσία μπορεί να μειώσει το άγχος του και να το βοηθήσει να αντιμετωπίσει δύσκολα συναισθήματα.

Κάντε τους μικρές εκπλήξεις με δώρα

Αν και δεν είναι τόσο σημαντικό όσο οι κοινές εμπειρίες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ευτυχισμένες στιγμές των παιδιών με τους γονείς τους περιλαμβάνουν επίσης τη λήψη δώρων, όπως παιχνίδια, ρούχα ή κατοικίδια.

Τα προσεκτικά επιλεγμένα δώρα μπορούν να κάνουν τα παιδιά να νιώσουν ότι οι επιθυμίες τους είναι σημαντικές. Ωστόσο, οι γονείς συχνά πιστεύουν ότι αυτά τα δώρα φέρνουν περισσότερη ευτυχία στα παιδιά απ’ ό,τι στην πραγματικότητα.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η σημασία των υλικών δώρων μειώνεται, ενώ οι συναισθηματικές σχέσεις αποκτούν μεγαλύτερη σημασία. Οι γονείς μπορούν να επενδύσουν σε ουσιαστικές εμπειρίες για να προσφέρουν στα παιδιά την αγάπη που πραγματικά χρειάζονται.

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ

πηγη

Γιατί να μην τιμωρούμε το παιδί

Leave a Comment

Μετάβαση στο περιεχόμενο