Gadget - Τεχνολογία

Το εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

OPEN ROBOTICS
1os ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗΣ & PHYSICAL COMPUTING ΑΝΟΙΧΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αξιολόγηση των προτάσεων της 1ης φάσης του Διαγωνισμού Ρομποτικής Ανοιχτών Τεχνολογιών.
 
Στον διαγωνισμό δήλωσαν συμμετοχή 246 ομάδες μαθητών από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καταθέτοντας πολύ δημιουργικές και πρωτότυπες προτάσεις για τη χρήση και την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών (όπως arduino, raspberry Pi, thymio, Edison, Mbot. ESP32 κ.α), τρισδιάστατων τεχνολογιών σάρωσης-σχεδιασμού-εκτύπωσης και ανοιχτού λογισμικού.
 
Αξιολογήθηκαν συνολικά 246 προτάσεις από 68 αξιολογητές.
Ο διαγωνισμός έχει ως στόχο την εισαγωγή στην εκπαίδευση υλικού και λογισμικού που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα των μαθητών.
 
Στην πλειοψηφία τους οι προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν πολύ δημιουργικές και πρωτότυπες για τη χρήση και την αξιοποίηση ανοιχτών τεχνολογιών.
 
Για τις 100 ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία, γίνεται προσπάθεια εύρεσης χορηγιών για να καλυφθεί το κόστος εξοπλισμού για τη συμμετοχή τους στο Διαγωνισμό. 
 
Ανάμεσα στις 100 ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία είναι και μία από το νομό Λασιθίου, οι «SmartWiseOwl» από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας με τίτλο του έργου ο «Όμηρος απαγγέλλει ποίηση».
Το έργο φέτος θα παρουσιάσει την νεότερη έκδοσή του version 2 με τη χρήση Arduino και raspberry pi 3, καθώς και τη χρήση «σκεπτόμενης» τεχνολογίας .
 
Η σημαντική διάκριση του σχολείου μας δεν σταματά εδώ. 
 
Το Σχολείο μας επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό έργο Η2020: «Οpen Schools for Open Societies – ΟSOS» («Ένα ανοιχτό σχολείο σε μια ανοιχτή κοινωνία») 
Αντικείμενο του έργου είναι η προετοιμασία της εισαγωγής της καινοτομίας του «Ανοιχτού σχολείου», με βασικό άξονα τις φυσικές επιστήμες και τα αντικείμενα του STEM σε θεματικές που συνδέονται με σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης.
Στο έργο συμμετέχουν 21 φορείς (υπουργεία, πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μουσεία, σχολεία, κ.ά.) από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία.
Εθνικός συντονιστής για την Ελλάδα είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν εγκαίρως, υποβάλλοντας αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, διακόσιες είκοσι πέντε (225) σχολικές μονάδες, Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης,  από τις οποίες επελέγησαν οι 120.  
Ανάμεσά τους είναι και το Εσπερινό ΕΠΑΛ Ιεράπετρας από το νομό Λασιθίου, με το έργο: «Αυτόνομος μετεωρολογικός σταθμός Πομπού – Δέκτη». 
 
Επίσης, η δραστηριότητα του Εσπερινού ΕΠΑΛ Ιεράπετρας συνεχίζεται και με άλλα έργα στα οποία συμμετέχει.
Για δεύτερη σχολική χρονιά,  η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων Ηρακλείου, το Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου και το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), εκπονεί το πρόγραμμα Role Models (θετικά πρότυπα).
Το πρωτοποριακό πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στην πρόληψη της σχολικής διαρροής, της οποίας τα ποσοστά είναι αυξημένα σε όλη την Κρήτη, μέσω της ενδυνάμωσης της ψυχικής ανθεκτικότητας των μαθητών. Το κάθε σχολείο υπέδειξε έναν ή περισσότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι στο παρελθόν, λόγω οικονομικών ή κοινωνικών αντιξοοτήτων, άφησαν το σχολείο αλλά αργότερα επανήλθαν και το τελείωσαν, δημιουργώντας τη δική τους «ιστορία επιτυχίας». Οι άνθρωποι αυτοί συγκροτήθηκαν σε ομάδα και πρόκειται να αποτελέσουν τα θετικά πρότυπα, τα ROLE MODELS, για τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό. 
Μετάβαση στο περιεχόμενο