Είστε έγκυος αλλά πρόκειται για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη; θέλετε να κάνετε άμβλωση αλλά βρίσκεστε σε μια χώρα όπου η πράξη αυτή απαγορεύεται ή θεωρείται έγκλημα που τιμωρείται με φυλάκιση ακόμη και αν η άμβλωση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου; Μην πανικοβάλλεστε!
Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να διακόψετε την εγκυμοσύνη σας, όπως να πέσετε στις ρόδες ενός αυτοκινήτου ή να πέσετε από τις σκάλες ή να χτυπήσετε με την κοιλιά σε ένα πυροσβεστικό κρουνό. Εγγυημένα αποτελέσματα, ακόμα και αν δεν είστε 100% σίγουρη ότι θα ζήσετε παρ’όλες τις προφυλάξεις!
Με αυτά τα σοκαριστικά επιχειρήματα, η ΜΚΟ «Miles», στη Χιλή, θέλησε να ευαισθητοποιήσει το κοινό και τους χρήστες του Διαδικτύου για την αυστηρή νομοθεσία που ισχύει στη χώρα σχετικά με το δικαίωμα των γυναικών στη άμβλωση όπου “ο μόνος νόμιμος τρόπος για να τερματιστεί μια εγκυμοσύνη είναι η αποβολή λόγω ατυχήματος”.
Για να καταγγείλει την ακαμψία του νόμου περί αμβλώσεων που οδηγεί χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο σε πράξεις απελπισίας, η ΜΚΟ «Miles», που ιδρύθηκε το 2010, έχει δημοσιεύσει τρία βίντεο στο YouTube που έχουν σπάσει ρεκόρ επισκεψιμότητας.
Στα βίντεο, που έχουν την μορφή εκπαιδευτικού προγράμματος, πρωταγωνιστούν 3 νεαρές έγκυες γυναίκες όπου η καθεμιά τους εξηγεί στο κοινό τη δική της μέθοδο για να προκαλέσει αυτό το «ατύχημα» που θα δώσει τέλος στην ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη χωρίς να διακινδυνεύσει να βρεθεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.
Η πρώτη εξηγεί ότι πρέπει να διασχίσεις το δρόμο μόλις το φανάρι γίνει πορτοκαλί, στοχεύοντας ένα αυτοκίνητο που επιταχύνει για να περάσει προτού το φανάρι γίνει κόκκινο.
Η άλλη προτείνει τη μέθοδο του σπασμένου τακουνιού. Την ώρα που περνάς μπροστά από ένα πυροσβεστικό κρουνό το τακούνι σπάει και πέφτεις πάνω του με την κοιλιά.
Τέλος, η τρίτη γυναίκα προσποιείται ότι πέφτει από τις σκάλες φροντίζοντας να προστατεύσει το πρόσωπό της με τα χέρια της για να μην καταλήξει παραμορφωμένη.
Τον Ιανουάριο του 2015, η Πρόεδρος της Χιλής Μιτσέλ Μπατσελέ, κατέθεσε στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο για να νομιμοποιήσει τις αμβλώσεις σε ορισμένες περιπτώσεις. Υπέρ αυτής της νομοθεσίας για την θεραπευτική έκτρωση (όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, όταν η ζωή της μητέρας είναι σε κίνδυνο ή το έμβρυο δεν είναι βιώσιμο), η ΜΚΟ Miles καλεί τους χιλιανούς να στηρίξουν δημόσια αυτή τη πρωτοβουλία ώστε να “λήξει αυτή τη συζήτηση”.
Στην πραγματικότητα αυτή η πρακτική των θεραπευτικών αμβλώσεων επιτρεπόταν από το 1931 έως και το 1989, όπου και απαγορεύτηκε. Πάντως, το 70% των Χιλιανών είναι υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.
Γεωργία Τρισμπιώτη –Πολιτικός Επιστήμων και Διεθνολόγος
]]>