Εγκυμοσύνη Προτεινόμενο Σχέσεις

Το Καμπανάκι της Μητρότητας!

από τη Ματίνα Λαδικού, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Εγκληματολόγος

Η απόφαση να γίνει μητέρα είναι μια από τις πιο σημαντικές και καθοριστικές για τη ζωή επιλογές που μπορεί να πάρει μια γυναίκα. Πρόκειται για μια πολύπλοκη και άκρως προσωπική απόφαση που μπορεί να επηρεαστεί από μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων, όπως οι προσωπικές πεποιθήσεις, τα πολιτιστικά πρότυπα, οι κοινωνικές πιέσεις και οι συνθήκες ζωής.

Ενώ ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται μια ισχυρή, έμφυτη επιθυμία να αποκτήσουν παιδί, δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες το ίδιο ένστικτο. Ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται μια αίσθηση ετοιμότητας ή προετοιμασίας για τη μητρότητα ως αποτέλεσμα των εμπειριών της ζωής τους, όπως παρατηρώντας άλλες μητέρες, φροντίζοντας παιδιά στην προσωπική ή επαγγελματική τους ζωή ή αναλογιζόμενες τη δική τους ανατροφή. Άλλες μπορεί να πάρουν την απόφαση να γίνουν μητέρες με βάση πρακτικές εκτιμήσεις, όπως η οικονομική τους σταθερότητα, οι επαγγελματικοί τους στόχοι ή τα συστήματα υποστήριξης.

Ανεξάρτητα από τους συγκεκριμένους παράγοντες που συμβάλλουν στην απόφαση μιας γυναίκας να γίνει μητέρα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ένας ¨σωστός¨ τρόπος για να αποφασίσει κάποια πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Τελικά, η απόφαση να γίνει μητέρα εξαρτάται από τις μοναδικές εμπειρίες, τις αξίες και τις περιστάσεις κάθε γυναίκας και είναι μια βαθιά προσωπική επιλογή που πρέπει να γίνεται μόνο μετά από προσεκτική σκέψη και προβληματισμό.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να μάθουν οι μητέρες πώς να ανατρέφουν τα παιδιά τους, καθώς οι προσεγγίσεις και τα στυλ ανατροφής των γονέων ποικίλλουν ανάλογα με την εκάστοτε περίσταση, τα πολιτισμικά πρότυπα και τις προσωπικές πεποιθήσεις. Οι μητέρες μπορούν να μάθουν μέσα από τη δική τους ανατροφή, διαβάζοντας βιβλία και διαδικτυακές πηγές, παρακολουθώντας μαθήματα γονέων και ομάδες υποστήριξης και αναζητώντας καθοδήγηση από φίλους και συγγενείς. Είναι σημαντικό ότι η μητρότητα είναι μια συνεχής διαδικασία μάθησης που απαιτεί προσαρμογή και ευελιξία.

Τι έκανε λάθος η μητέρα που την εγκαταλείπουν τα παιδιά της όταν εκείνη μεγαλώνει;
Υπάρχουν πολλοί σύνθετοι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να επιλέξει να απομακρυνθεί από τη μητέρα του καθώς ωριμάζει. Οι δυσκολίες επικοινωνίας, τα τραύματα του παρελθόντος, οι αντικρουόμενες αξίες και οι διάφορες προσωπικές καταστάσεις μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ένταση της σχέσης μητέρας-παιδιού. Είναι σημαντικό να προσεγγίζουμε αυτές τις καταστάσεις με συμπόνια και να αναζητάμε επαγγελματική βοήθεια αν χρειάζεται. 

Το άρθρο της Ματίνας Λαδικού, δημοσιεύθηκε και στην Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ  στη στήλη της δημοσιογράφου, Ελένης Βασιλοπούλου, “Ξέρω τι θέλει ένα παιδί” σε συνεργασία με το www.juniorsclub.gr, όπου παρουσιάζονται κάθε Σάββατο, θέματα για παιδιά, εφήβους και γονείς. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για κάποιο θέμα ή κάποια συνέντευξη, στείλτε μήνυμα στο email: info@juniorsclub.gr

Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο  facebook:  juniorsclub.gr —> ΕΔΩ

Μετάβαση στο περιεχόμενο