Ένα διαχρονικό όραμα του επιστημονικού κόσμου και καθολικό αίτημα της παγκόσμιας κοινότητας για την ανακούφιση του αναπτυσσόμενου κόσμου από τη μάστιγα των μολυσματικών νόσων, το εμβόλιο κατά της ελονοσίας, είναι πλέον πραγματικότητα.
Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (ΕΜΑ) άναψε χθες το “πράσινο φως” για την κυκλοφορία του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας με τη σύσταση να χρησιμοποιηθεί πρωτίστως στα βρέφη στην Αφρική, τα οποία κινδυνεύουν από τη νόσο που προκαλείται από το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού.
Το εμβόλιο με την ονομασία Mosquirix, που θα παρασκευάζει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline σε συνεργασία με το πρόγραμμα Malaria Vaccine Initiative της διεθνούς ΜΚΟ PATH, θα είναι το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας το οποίο θα λάβει άδεια κυκλοφορίας στην αγορά και αναμένεται να βοηθήσει στην πρόληψη εκατομμυρίων κρουσμάτων της νόσου.
Το Mosquirix, η ανάπτυξη του οποίου έχει εν μέρει χρηματοδοτηθεί από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, θα περάσει από αξιολόγηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος και θα συστήσει πότε και σε ποιες αγορές θα κυκλοφορήσει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ο Άντριου Γουίτι, ο επικεφαλής της GSK, δήλωσε ότι η έγκριση του εμβολίου από την ΕΜΑ είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα με άμεσο στόχο τη διάθεσή του σε μικρά παιδιά.
Ελπίδες και ανησυχίες
“Παρ’ ότι το εμβόλιο από μόνο του δεν αποτελεί ολοκληρωμένη απάντηση στην ελονοσία, η χρήση του, μαζί με τις παρεμβάσεις που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας, όπως κουνουπιέρες και εντομοκτόνα, μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στο να ελεγχθούν οι συνέπειες της ελονοσίας στα παιδιά στις αφρικανικές κοινότητες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη”, δήλωσε οΓουίτι. Η σύσταση του EMA προβλέπει ότι το εμβόλιο θα μπορεί να χρησιμοποιείται σε βρέφη από έξι εβδομάδων έως 17 μηνών.
Ειδικοί στην ελονοσία έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι τα πιθανά κόστη χρήσης αυτού του πρώτου εμβολίου, που μάλιστα παρέχει μερική προστασία, το καθιστούν λιγότερο ελκυστικό και περισσότερο επικίνδυνο.
Ωστόσο, ο Τζο Κόεν, επιστήμονας στην GSK, ο οποίος ηγήθηκε της παρασκευής του Mosquirix από το 1987, δήλωσε ότι δεν αμφιβάλλει πως το εμβόλιο θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων από τη νόσο μεταξύ των παιδιών στην Αφρική. Σημειώνεται ότι οι ερευνητές της GSK εργάζονταν για την παρασκευή του εμβολίου επί 30 χρόνια.