από την Κατερίνα Ράπτη, Κτηνίατρο DVM – MSc in Food Biotechnology
Είναι αλήθεια! ‘Έμεινες έγκυος! Και έχεις στο σπίτι το αγαπημένο σου γατάκι. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα ακούσεις για το αγαπημένο σου κατοικίδιο από τον κόσμο είναι να διώξεις αμέσως τη γατούλα σου γιατί υπάρχει κίνδυνος να κολλήσεις “τοξόπλασμα”. Προβληματίζεσαι και αγχώνεσαι πολύ. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Το τοξόπλασμα είναι ένα παράσιτο που υπάρχει σε γάτες αλλά και στο κρέας άλλων ζώα όπως στο αρνί, το κατσίκι, το μοσχάρι και το χοιρινό, στα πουλιά και στα τρωκτικά.
Είναι πολύ επικίνδυνο για το έμβρυο εάν η εγκυμονούσα έρθει σε επαφή με αυτό για πρώτη φορά στη ζωή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Συμπτώματα:
Τα συμπτώματα αν κάποιος κολλήσει τοξόπλασμα μοιάζουν με αυτά μιας κοινής γρίπης και είναι πολύ πιθανό να έχουμε περάσει την ασθένεια αυτή χωρίς καν να το έχουμε καταλάβει.
Εάν μια έγκυος έχει εκτεθεί έστω και μια φορά στη ζωή της στο τοξόπλασμα πριν την εγκυμοσύνη, έχει αποκτήσει αντισώματα και ανοσία και μετά δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το έμβρυο, ούτε και η ίδια μπορεί να νοσήσει ξανά. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γάτες. Οι γάτες που μολύνονται για πρώτη φορά, περνάνε την ασθένεια και μετά αποκτούν ανοσία και αποκτούν αντισώματα, δε μπορούν ούτε να νοσήσουν ξανά ούτε να μεταδώσουν ξανά το παράσιτο. Το πρόβλημα θα είναι να εκτεθεί μια έγκυος στο παράσιτο, για πρώτη φορά στη διάρκεια της κύησης γιατί τότε μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο.
Κίνδυνος;
Στην πραγματικότητα όμως ο κίνδυνος δεν είναι η γάτα και μάλιστα αυτή που βρίσκεται πάντα κλεισμένη στο σπίτι (και δεν έρχεται σε επαφή με άλλες αδέσποτες γάτες), αλλά κατ αρχήν το ωμό ή μισοψημένο κρέας,(από αρνί, κατσίκι, μοσχάρι και χοιρινό) καθώς με το ψήσιμο σκοτώνονται όλα τα μικρόβια και παράσιτα που υπάρχουν σε αυτό.
Τόσο ο άνθρωπος όσο και η γάτα για να εκτεθεί και να κολλήσει το παράσιτο πρέπει να καταναλώσει μη καλά ψημένο μολυσμένο κρέας, καθώς εκεί βρίσκονται οι κύστεις και τα αυγά του τοξοπλάσματος (όταν υπάρχουν), κι έτσι το καλό ψήσιμο του κρέατος πριν την κατανάλωση εξολοθρεύει κάθε κίνδυνο. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μην ταΐζουμε τη γατούλα μας με οποιοδήποτε ωμό ή μισοψημένο κρέας τόσο για τη δική της υγεία, όσο και για τη δική μας.
Καθώς το παράσιτο μεταδίδεται και με τα κόπρανα, θα πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα να πλένουμε καλά τα λαχανικά και τις σαλάτες που καταναλώνουμε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μπορεί να γίνει μόλυνση του χώματος από κόπρανα πουλιών, ποντικιών, αδέσποτων γατών αν είναι μολυσμένα από το παράσιτο, στους λαχανόκηπους από όπου προέρχονται τα λαχανικά μας. Με καλό και σχολαστικό πλύσιμο των ωμών λαχανικών, και με το πέρασμά τους με ξύδι στο τελευταίο ξέβγαλμα, και πάλι μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης τοξοπλάσματος.
Τα βρασμένα λαχανικά είναι 100% ασφαλή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε και στην επαφή μας με τα χώματα του κήπου ή της γλάστρας γιατί εάν έχει περάσει από εκεί μολυσμένη γατούλα ή άλλο ζωάκι και έχει αφήσει τα ‘σημάδια’ του, μπορεί μέσω του χώματος από άπλυτα χέρια που έρχονται σε επαφή με το στόμα, το παράσιτο να μεταδοθεί και σε εμάς.
Τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτούμε:
- Τόσο εμείς όσο και η γατούλα μας δεν πρέπει ποτέ να τρώμε το κρέας ωμό ή μισοψημένο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
- Καλό πλύσιμο των ωμών λαχανικών και πέρασμά τους με ξύδι, και προτίμηση των βρασμένων λαχανικών
- Αν στον κήπο μας έχουν πρόσβαση και άλλες γάτες εκτός από τη δική μας, καλό θα ήταν να αναθέσουμε σε κάποιον άλλο τον καθαρισμό των ακαθαρσιών της γάτας μας και την αλλαγή της άμμου της για να μειώσουμε κάθε πιθανότητα έκθεσης που ίσως προέρχεται από ξένες γάτες. Φοράμε πάντα γάντια όταν ασχολούμαστε με το χώμα, την άμμο υγιεινής της γάτας, και την κηπουρική.
- Κατά την προετοιμασία του φαγητού, το κόψιμο του κρέατος, το πλάσιμο μπιφτεκιών κλπ φοράμε γάντια και πλένουμε καλά τα χέρια μας όταν έρχονται σε επαφή με ωμό κρέας, και πλένουμε σχολαστικά τις επιφάνειες κοπής και τα μαχαίρια που χρησιμοποιούμε για την προετοιμασία του. Προσέχουμε επίσης στην ίδια επιφάνεια να μην κόψουμε άλλα τρόφιμα όπως λαχανικά.
- Η κατάψυξη του κρέατος πριν το μαγείρεμα καταστρέφει το παράσιτο.
- Φροντίζουμε για το φαγητό του κατοικίδιου μας, να είναι είτε ειδικό βιομηχανοποιημένο (κροκέτες ή κονσέρβες) για κατοικίδια είτε πολύ καλά ψημένο κρέας
- Στις εξετάσεις που κάνει κάθε έγκυος αίματος και ούρων, περιλαμβάνεται η εξέταση για τοξόπλασμα, εάν το έχει ήδη περάσει και έχει αποκτήσει αντισώματα δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος ανησυχίας.
Προσοχή!
Ακόμα και αν συμβεί κάτι αναπάντεχο και οι εξετάσεις στο τοξόπλασμα βγουν θετικές, και υπάρχει λοίμωξη για πρώτη φορά στην εγκυμοσύνη, υπάρχουν στο ΑΤΤΙΚΟ νοσοκομείο ειδικοί λοιμωξιολόγοι που αναλαμβάνουν περιστατικά λοιμώξεων στις εγκυμοσύνες, (τοξόπλασμα, ερυθρά, κυτταρομεγαλοιο κλπ) και με ειδική μεταχείριση και φαρμακευτική αντιμετώπιση μπορεί ακόμα και τότε το έμβρυο να προστατευτεί.
Καλή συνέχεια στην εγκυμοσύνη σας, συντροφιά με το αγαπημένο σας γατάκι λοιπόν!!!!
]]>