Gadget - Τεχνολογία

Unicef: To 70% των νέων παγκοσμίως είναι θύματα online bullying

Η UNICEF προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνδέονται με τη διαδικτυακή βία, τον ηλεκτρονικό αποκλεισμό και την ψηφιακή παρενόχληση και αφορούν το 70,6% των νέων, ηλικίας 15 έως 24 ετών, ζητώντας συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών και των νέων .

Η έρευνα της UNICEF, έλαβε πάνω από 1 εκατομμύριο απαντήσεις μέσα σε πέντε εβδομάδες, σε περισσότερες από 160 χώρες. Στην έρευνα, οι νέοι έδωσαν απαντήσεις σχετικά με το τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ίδιοι και οι γονείς τους, οι δάσκαλοι και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να τους κρατήσουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. Όπως προέκυψε, η ευγένεια και η καλοσύνη ήταν οι λέξεις που κυριάρχησαν για την πρόληψη του ηλεκτρονικού εκφοβισμού, με την UNICEF να υπενθυμίζει σε όλους ότι «η καλοσύνη – τόσο offline όσο και online- αποτελεί ευθύνη που ξεκινά από τον καθένα μας ξεχωριστά».

Όπως διαπιστώθηκε, το επίπεδο εισοδήματος δεν εμποδίζει τους νέους να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, το οποίο θεωρείται ένας πυλώνας της νεολαίας.

«Το ήμισυ του συνολικού πληθυσμού του κόσμου, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι online, γεγονός που δημιουργεί αυξημένους κινδύνους», ανέφερε η επικεφαλής του παιδικού τμήματος του ΟΗΕ, Χενριέτα Φόρε.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, το ποσοστό των παιδιών και των εφήβων που πλήττονται από cyberbullying κυμαίνεται από 5% έως 21%, με τα κορίτσια να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα αγόρια.

«Η διαδικτυακή εκφοβιστική συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη, καθώς μπορεί να φτάσει γρήγορα σε ένα ευρύ κοινό και να παραμείνει προσβάσιμη online απεριόριστα, ακολουθώντας τα θύματα για μια ζωή», σύμφωνα με την UNICEF.

Ο εκφοβισμός και η παρενόχληση στο ίντερνετ τροφοδοτούν το ένα το άλλο, σχηματίζοντας «μια συνεχή καταστροφική συμπεριφορά», σύμφωνα με τα ευρήματα.

Τα θύματα της παρενόχλησης στο διαδίκτυο είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, να κάνουν απουσίες από το σχολείο, να παίρνουν κακούς βαθμούς και να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Σε ακραίες καταστάσεις, η διαδικτυακή παρενόχληση έχει οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία.

«Τριάντα χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού και τη δημιουργία του ίντερνετ, είναι καιρός οι κυβερνήσεις, οι οικογένειες, οι ακαδημαϊκοί και ο ιδιωτικός τομέας να θέσουν τα παιδιά και τους νέους στο επίκεντρο των ψηφιακών πολιτικών. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά από τα χειρότερα που προσφέρει το ίντερνετ και να διευρύνουμε την πρόσβασή τους στα θετικά του ίντερνετ» είπε η κυρία Φόρε.

Συμβουλές από τη Unicef για ασφαλή πλοήγηση των νέων

-Πριν δεχτείτε ένα αίτημα φιλίας, θα πρέπει να ρίξετε μια ματιά στο προφίλ τους – και να προσπαθήσετε να δείτε ποιοι είναι. Θυμηθείτε: Μερικές φορές οι άνθρωποι προσποιούνται ότι είναι κάποιος που δεν είναι και είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν λένε την αλήθεια. Έχετε κοινούς φίλους; Είστε από την ίδια πόλη; Μην αισθάνεστε πιεσμένοι να δεχτείτε τυχαία αιτήματα φίλων. Ελέγξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου σας έτσι ώστε τα άτομα που δεν γνωρίζετε να μην βλέπουν πληροφορίες που δεν θέλετε να βλέπουν.

-Μην διαδίδετε φήμες και μην μοιράζεστε ενοχλητικές ιστορίες ή φωτογραφίες. Αυτό που μπορεί να μοιάζει με ένα αθώο αστείο για σας, μπορεί να είναι βαθύτατα ενοχλητικό ή κακό για άλλους. Σκεφτείτε το καλά πριν κάνετε κλικ στο «αποστολή», ειδικά εάν είστε αναστατωμένοι ή θυμωμένοι. Αφού στείλεις ή ποστάρεις ένα μήνυμα, μια φωτογραφία ή ένα βίντεο, είναι δύσκολο να ελέγξεις τι θα προκαλέσει και η διαγραφή αργότερα, δεν διορθώνει το όποιο κακό. Επιπλέον τα μηνύματα, δεν διαγράφονται.

Και θυμηθείτε ότι έχετε δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, όπως όλοι. Δεν είναι σωστό να συνδέεστε σε λογαριασμούς άλλων ανθρώπων ή να χρησιμοποιείτε ή να γράφετε τα τηλέφωνά τους χωρίς την άδειά τους στο διαδίκτυο.

-Εάν έχετε δει κάτι στα social media που σας ενόχλησε ή σας έβλαψε, μπορείτε να το αναφέρετε. Σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων μπορείτε να αναφέρετε μια συγκεκριμένη ανάρτηση ή φωτογραφία. Επίσης, οι περισσότερες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων σάς επιτρέπουν να «αποκλείσετε» ένα άτομο, ώστε να μην βλέπετε το περιεχόμενό του προφίλ του και να μην μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας ή να σας στείλει μηνύματα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο