Μόλις έγινες μανούλα και κρατάς στην αγκαλιά σου το νεογέννητο μωράκι σου. Τι ευτυχία! Όμως δεκάδες μικρά και μεγάλα ερωτήματα απασχολούν τις νέες μητέρες κατά την επιστροφή τους στο σπίτι με το μωρό.
Η θεωρία πρέπει να γίνει πράξη και το άγχος για το αν τελικά θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του μωρού, τις κυριεύει.
«Καθαρίζω καλά τον αφαλό;». « Έφαγε αρκετά, γιατί κλαίει;». «Πώς να το πιάσω για να το κάνω μπάνιο;» Είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θέτουν σιωπηλά στον εαυτό τους οι νέες μαμάδες αναζητώντας λύση.
Εκείνο που πρέπει πρώτα από όλα να θυμάται μία μητέρα είναι ότι η φύση την έχει προικίσει με το μητρικό ένστικτο, για να μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτού του ρόλου.
Παρακάτω θα αναλύσουμε μερικά βασικά στάδια για την περιποίηση και την φροντίδα του νεογνού με σκοπό να βοηθήσουμε τις νέες μητέρες τις πρώτες μέρες στο σπίτι.
Μπάνιο Νεογέννητου
Το μπάνιο του νεογέννητου συνίσταται να γίνεται μετά το 1ο 24ωρο ζωής του. Επειδή πολλά μωρά κρυώνουν καλό θα ήταν να έχετε θερμάνει το δωμάτιο εφόσον είναι χειμώνας και να έχετε ετοιμάσει τα πράγματα που θα χρειαστείτε προτού ξεκινήσετε το μπάνιο του νεογέννητου. Δεν ξεχνάμε προτού ξεκινήσουμε την περιποίηση του νεογνού να σαπουνίσουμε καλά τα χέρια μας.
Ξεκινώντας
Θερμοκρασία δωματίου έως 22 – 24 οC – όχι ρεύματα αέρα
Θερμοκρασία νερού καλά ανεκτή έως 37 ο C
Χρειαζόμαστε:
Σαπούνι
Σαμπουάν
Πετσέτα
Μπουρνούζι
Ξεντύστε το μωράκι και βάλτε το προσεχτικά μέσα στη μπανιέρα. Κρατήστε το σταθερά και προσέξτε να μην γλιστρήσει. Σαπουνίστε το με απαλές κινήσεις το κεφάλι, το σώμα ανάμεσα στα πόδια, κάτω από τις μασχάλες πίσω από τα αυτάκια και κάτω από το λαιμό.
Αν δείτε ότι στο μωρό σας αρέσει το νερό, αφήστε το να πλατσουρίσει για λίγο. Όση ώρα βρίσκεστε με το μωρό στο μπάνιο μην το αφήσετε ούτε λεπτό από τα μάτια σας και μην ασχολείστε με τίποτα άλλο. Αφού ξεπλύνετε πολύ καλά το μωρό, σκουπίστε το απαλά με μια πετσέτα ή φορέστε του το μπουρνούζι.
Καθαρίστε το πρόσωπο
Με μια βρεγμένη γάζα με φυσιολογικό ορό σκουπίστε τα μάτια του μωρού από την εσωτερική προς την εξωτερική γωνία. (σε κάθε μάτι χρησιμοποιείται ξεχωριστή γάζα). Συνεχίστε καθαρίζοντας το υπόλοιπο πρόσωπο, αποφεύγεται όμως τις ευαίσθητες περιοχές όπως το εσωτερικό των αυτιών και τα ρουθούνια. Τέλος καθαρίστε το λαιμό και σκουπίστε απαλά με μια πετσέτα.
Καθαρίστε τα γεννητικά όργανα
Όταν καθαρίζετε ένα κοριτσάκι θα προσέχετε ο καθαρισμός της περιοχής να γίνεται με φορά από πάνω προς τα κάτω με σκοπό να αποφευχθεί η μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό στον κόλπο. Καθαρίζετε μόνο την εξωτερική περιοχή του αιδοίου. Κατόπιν καθαρίστε τους γλουτούς με μια καθαρή βρεγμένη γάζα και σκουπίστε προσεκτικά.
Όταν καθαρίζετε αγόρι πάλι ο καθαρισμός της περιοχής γίνεται από πάνω προς τα κάτω. Προσέξτε να μην τραβήξετε το δέρμα του προς τα πίσω-αυτό θα γίνει μόνο κατ’ εντολή παιδιάτρου. Καθαρίζετε επίσης την περιοχή γύρω από τους όρχεις και την περιοχή γύρω από τους γλουτούς. Σκουπίστε προσεκτικά την περιοχή.
Τι να προσέξετε
Αυτιά: Τα στεγνώνουμε εξωτερικά με μια πετσέτα μετά το μπάνιο. ΔΕΝ χρησιμοποιούμε μπατονέτες διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού της τυμπανικής μεμβράνης, καταστρέφουμε την φυσική προστασία της κυψελίδας και προδιαθέτουμε μολύνσεις
Μύτη: Υπάρχει αρκετή ποσότητα βλέννας αμέσως μετά τον τοκετό και μπορεί να ακούγεται ένα ήπιο ρουθούνισμα όταν τρώει ή όταν κοιμάται. Εάν υπάρχει δυσκολία στη σίτιση, τότε θα πρέπει να καθαρίζεται, με ενστάλαξη φυσιολογικού ορού πριν τη σίτιση
Μάτια: Εάν χρειαστεί να καθαρίσουμε τα ματάκια, χρησιμοποιούμε φυσιολογικό ορό και αποστειρωμένη γάζα (μια για κάθε μάτι)
Νύχια: Δεν πρέπει να κόβονται αμέσως μετά τη γέννηση. Εάν το νεογνό γδέρνεται, χρησιμοποιούμε γαντάκια. Αφού περάσουν περίπου 20 μέρες μετά τον τοκετό και πλέον τα νύχια του μωρού δεν θα είναι ενωμένα με το δέρμα, τότε θα μπορείτε να κόψετε τα νύχια του.
-Κόψετε τα νύχια ενώ το μωρό κοιμάται.
-Αν όμως αποφασίσετε να τα κόψετε όταν είναι ξύπνιο, ζητήστε από το σύντροφό σας να σας βοηθήσει.
-Χρησιμοποιείτε πάντα ψαλίδι με στρογγυλεμένες άκρες, που είναι ειδικό για βρέφη και μικρά παιδιά.
Περιποίηση ομφαλού
Η καθαριότητα στον ομφαλό παίζει μεγάλη σημασία διότι έτσι εμποδίζουμε τυχόν μολύνσεις. Για το σκοπό αυτό κάθε φορά που περιποιούμαστε το μωρό μας πρέπει να καθαρίζουμε καλά με αποστειρωμένη γάζα και οινόπνευμα τον ομφαλό γύρω – γύρω και από πάνω. Αυτό γίνεται έως και να πέσει το κολόβωμα και να επουλωθεί η ουλή που αφήνει πέφτοντας.
Δεν τον καλύπτουμε με γάζες και φροντίζουμε η πάνα του μωρού να διπλώνεται προς τα έξω σ’ αυτήν την περιοχή για να αερίζεται
Προσοχή εαν:
-Υπάρχει κοκκίνισμα στη βάση
-Άσχημη μυρωδιά
-Παρατηρείται έκκριση πύου
-Στις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον παιδίατρο σας.
Μη ξεχάσεις να κάνεις ένα Like στη σελίδα μας στο facebook juniorsclub.gr —>ΕΔΩ